Navnetoppen 2010

Her er den nye navnetoppen

For andre året på rad er Emma og Lukas de mest populære navnene.

SAMME NAVN: Når barnet begynner i barnehagen og på skolen, er det upraktisk om mange heter det samme.
SAMME NAVN: Når barnet begynner i barnehagen og på skolen, er det upraktisk om mange heter det samme. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Topp ti jentenavn 2010

Hvert år kommer Statistisk sentralbyrå med oppdaterte lister over hvilke navn som ble mest brukt i Norge. Og for andre året på rad er det Emma og Lukas som topper navnestatistikken.

Tilfeldigheter på navnestatistikken

Til tross for at Emma var det navnet som gikk mest tilbake i fjor, holdt 465 nye Emma-barn til en plassering helt øverst på navnelisten.

- Utslagene er små og skyldes nok ofte tilfeldigheter, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå til Klikk.no.

- På fem års sikt blir utslagene større. Det er her motenavnene kommer til syne. Størst framgang i en slik lengre periode har Linnea , Leah , Ella og Olivia for jentene, og Lucas , Leon , William , Liam og Aksel for guttene, sier Ouren.

Ville valgt et annet navn

Vil du skille deg ut på navnefronten, bør du altså ta deg tid til å sjekke hvilke navn som faktisk er i vinden akkurat nå. Bruker du navnetoppen som referanse, kan barnet ditt raskt bli en av fem i klassen med samme fornavn.

Ifølge Ouren vet mange foreldre forbausende lite om hvilke navn som er vanlige og mindre vanlige.

- Ønsker du å gi barnet ditt et uvanlig navn, velger du Grete, og ikke Emma eller Linnea . Jeg møtte en gang en mamma i barnehagen som sa til meg: «Hadde jeg visst at det navnet jeg valgte til datteren min var så vanlig, ville jeg aldri ha valgt det», forteller Ouren.

Vakre navn - derfor de er in

Nesten 15 prosent av norske foreldre velger navn fra de 10 øverste på navnestatistikken.

- Navnetoppen er en fyliste, ikke en anbefalingsliste. Men bare så det er sagt, jeg mener ikke at foreldre absolutt må velge et sjeldent navn. Jeg synes de navnene som er på topplisten nå er vakre. Det synes vi alle, det er jo derfor de er så populære, sier navnestatistikeren.

Ti på topp guttenavn 2010

Besteforeldrene protesterer

Å velge navn er en kunst. Men hva du enn velger, råder Jørgen Ouren nybakte foreldre til å droppe besteforeldrene som navnerådgivere.

Han sier at mange besteforeldre synes at det navnet foreldrene har valgt, er for "spesielt" til å kunne brukes på deres barnebarn. Ofte kjenner de ingen som heter dette i sin generasjon.

Ouren er tilhenger av at foreldre skal få gi barnet det navnet de ønsker, så lenge det ikke er til ulempe for barnet.

- Navnet er et varemerke for personen som bærer det. Da er det greit å ha et navn som ikke er mer vanlig enn at man kan presentere seg med kun fornavnet uten å bli forvekslet med flere andre, sier han.

Hermer etter Sverige

- Det er påfallende hvordan navn som er populære i Sverige, etter hvert havner på navnetoppen også i Norge. Jeg kan snart slutte å lage navnestatistikker, bare henvise til Sverige, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Han mener vi kan se på hva de svenske idrettutøverne i tidlig 20-årene heter, og nesten spå at disse navnene slår an i Norge.

- Likevel er det ikke så enkelt. Noen toppnavn i Sverige bruker lang tid på å slå an i Norge, andre bruker kort tid og andre kommer aldri. Men det som er sikkert er at norske navnetrender følger de svenske, sier han.

MANGE VELGER SAMME NAVN: Overraskende få sjekker navnestatistikken før de velger navn til barnet sitt, mener Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå.
MANGE VELGER SAMME NAVN: Overraskende få sjekker navnestatistikken før de velger navn til barnet sitt, mener Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Om det er at Sverige er tidligere ute enn oss med plukke opp internasjonale trender eller om dette er typiske svenske navn, er vanskelig å si noe sikkert om , mener navneforskeren.

Noen navn signaliserer høyere status enn andre. Her er lista over øst- og vestkantnavn.

Ønsker du ett spesielt navn? Her finner du navnetoppen i de andre nordiske landene:

Sverige

Danmark

Island

Venter du ei jente? Her er lista over topp 15 jentenavn.

Venter du en gutt? Her er lista over topp 15 guttenavn.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

NYE NAVN PÅ TOPP: Den nye navnetoppen er klar. Sjekk hvilke navn som topper årets liste.
NYE NAVN PÅ TOPP: Den nye navnetoppen er klar. Sjekk hvilke navn som topper årets liste. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning