Navnevalg

Navnene ingen andre barn har

Her er navnene som virkelig vil skille seg ut i barnehagen.

EKSOTISK NAVN: Henter du inspirasjon fra utlandet, finner du navn som ikke er så vanlige her i landet.
EKSOTISK NAVN: Henter du inspirasjon fra utlandet, finner du navn som ikke er så vanlige her i landet. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Navnemotene endres fra år til år, og flere av navnene som var på topp i og etter mellomkrigstiden er i dag utenkelige valg for de fleste foreldre.

Mange syns ikke Gerd, Berit, Odd og Svein klinger så godt når det er snakk om en liten baby, men hvis du vil gi barnet ditt et navn ingen andre i barnehagen har er dette gode valg.

Helt alene om å ha navnet blir han eller hun likevel ikke, for i besteforeldregenerasjonen var dette typiske motenavn.

Lite brukt

- Navn som gikk ut av bruk på slutten av 1800-tallet er svært lite brukt i dag. Ofte ble disse navnene bare brukt i deler av landet. På Sørlandskysten het man Tønnes, Teis, Helmine og Gesine, mens navnene Gyro, Såve, Jorand og Ambros var populære i Telemark og indre Agder, forteller Ivar Utne. Han er navneforsker ved Universitetet i Bergen og forfatter av boken "Hva er et navn".

På Vestlandet fantes Rosmunde, Madli og Brønla, i Buskerud Tørand, Hellik og Levor og i Nord-Norge ble det mote å bruke etternavn som Heitman, Angell og Jentoft som fornavn.

Styr unna disse

Navn fra utlandet

Jentenavn

Guttenavn

Du finner flere sjeldne navn her

De fleste av disse navnene er nesten ikke å se ved siden av knaggene på skoler og i barnehager i dag. Emma, Emilie, Lukas og Markus finner man derimot gjerne mange av, så hvis dere ønsker å være originale når det gjelder navnevalget er det lurt å styre unna disse og andre navn som ligger på listen over de mest vanlige navnene.

- Akkurat nå er det også veldig mange som velger mannsnavn fra Bibelen, sier professor i nordisk språkvitenskap og forfatter av boka "10001" navn, Gulbrand Alhaug.

Vakre navn

- Navn er en smaksak. Nå velger vi navn ut fra hva vi syns er vakkert, mens man før i tiden hadde tradisjoner for å kalle opp barna. Gjerne etter besteforeldre, sier Alhaug. I dag lever besteforeldre lengre enn før i tiden, og barnebarn og besteforeldre lever gjerne side om side flere tiår.

Skal man være helt alene om navnet sitt, vil det derfor være mer gunstig å kikke tilbake til tidligere generasjoner. Selv om en del av navnene fra dagens oldeforeldre- og tippoldeforeldregenerasjon opplever en ny vår, er det fortsatt mange som ikke brukes i det hele tatt.

Eksotiske navn

- Blant jentenavn fra denne tiden, som har vært lite brukt de siste 120 årene, er Agnes, Lovise og Augusta. Aktuelle guttenavn kan være Arthur, Ferdinand, Georg og Konrad, sier Alhaug.

Han mener disse navnene vil oppfattes som eksotiske av mange, fordi de ikke har vært i bruk på veldig mange år. Hos Statistisk Sentralbyrå finner du navnestatistikker også fra denne perioden.

Se over grensen

En annen mulighet for deg som vil tenke litt annerledes, er å lete etter navn i navnestatistikker fra andre land.

OPPKALT ETTER OLDEMOR: Kall opp barnet ditt etter olde- eller tippoldeforeldre hvis du vil gi ham eller henne et originalt navn.
OPPKALT ETTER OLDEMOR: Kall opp barnet ditt etter olde- eller tippoldeforeldre hvis du vil gi ham eller henne et originalt navn. Foto: www.colourbox.com

- Blant navn som ikke har vært brukt i Norge før, finnes det jo et kjempeutvalg der. Det går an å se i navnebøker eller på nettsider med navn fra mange land som for eksempel England, Tyskland, Frankrike og Spania, sier Ivar Utne.

Gamle, norske tradisjonsnavn

Mote fra USA

Amerikansk påvirkning blir stadig sterkere når det gjelder navn her i landet, og dette gjelder både valg av navn og hvordan man velger å skrive dem.

Kunnskapen om denne påvirkningen kan også komme til nytte hvis du ønsker å velge et navn barnet ditt blir alene om å ha. Styrer du unna de mest populære navnene i Amerika, vil du i alle fall minske sjansen for å velge et navn som er på vei inn i Norge.

- Et eksempel er det bibelske mannsnavnet Ethan, som er populært i USA nå. Dette navnet vil trolig bli populært i Norge om noen få år, sier Alhaug som tror de fleste norske foreldre vil skrive navnet som på engelsk, og ikke slik det står i vår norske Bibel, Etan.

Lag navn selv

Føler du deg virkelig kreativ, kan du også lage et navn til barnet ditt. Dette har ifølge Ivar Utne vært mye mer vanlig i USA, Afrika og Asia enn her i landet. Navnene blir da gjerne satt sammen av deler av to navn som for eksempel Sirill som kommer av Siri og Torill. Man kan også bruke språket slik man har gjort med navnene Lykke og Lerke. Mulighetene her er nesten uendelige. Husk bare at navnet ikke bare skal være kreativt, men også greit å leve med.

Velklingende

- På vikingtiden ble det laget mange nye navn som for eksempel Sigmund og Sigrun, men så ble det nesten ikke laget noen nye navn mellom 1400 og 1800 da det ble vanlig igjen. Deretter gikk det nedover med denne tradisjonen, og etter 1960 har vi nesten ikke sett noen nylagde navn, sier Gulbrand Alhaug. Han mener det er fullt mulig å lage velklingende navn ved å sette sammen ulike forledd og etterledd.

Navn fra folkeviser

Jentenavn

  • Lindelin
  • Syllborg
  • Årolilja

Guttenavn

  • Herredag
  • Gullstein
  • Gullmund

- Vilunn, Ingstein, Kjellveig og Vilmund er navn som klinger godt og som barnet ditt nesten garantert vil være alene om å ha, sier han.

Les også:

Se Norges særeste navn

Har du øst- eller vestkantnavn?

Kjært barn har rart navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning