Navneguide

Slik velger kjendisene navn

Kjendiser er kreative når det kommer til navnevalg. Når de lykkes, tar vanlige folk etter.

KREATIVT NAVNEVALG: Morten Harket og samboer Inez Andersson har kalt datteren Karmen Poppy Andersson Harket.Her er familien i dåpen til Emma Tallulah Behn.
KREATIVT NAVNEVALG: Morten Harket og samboer Inez Andersson har kalt datteren Karmen Poppy Andersson Harket.Her er familien i dåpen til Emma Tallulah Behn. Foto: FOTO:Scanpix
Publisert Oppdatert

- Jeg forventer at kunstnere og intellektuelle, mennesker som er kjendiser av en grunn, er litt mer kreative når det gjelder navn enn andre. Når man har en posisjon, har man også definisjonsmakt og behøver ikke være redd for mobbing med sære navn. Når det gjelder Morten Harkets navnevalg, har jeg egentlig mest sans for Tomine. Det er det svung over, sier Jørgen Ouren, navneforsker ved Statistisk Sentralbyrå. Han mener Arne Hjeltnes har kommet opp med morsomme og tradisjonsrike navn på barna sine. Den førstefødte datteren Ømjer har fått et gammelt navn fra Gudbrandsdalen, mens småsøstrene heter Agnes og Ingeborg.

Prøver å overgå hverandre

- Selv har jeg den bestemte oppfatning at utenlandske kjendiser de siste årene har boblet over i kreativ navnerus, og det er ikke alltid trivelig å lese det spinnville navnet de unge skal bære i fremtiden. At det er smittsomt, ser vi av det økende antallet. Det kan virke som om mange prøver å overgår hverandre, i hvert fall skal en rekke utenlandske kjendiser kalle barnet sitt noe som vi ser snurten av på en hund- eller katteutstilling, sier Birger Sivertsen, forfatteren av bøkene "Fornavn", "Norsk navneleksikon" og "Norrøn navnebok", og er nå aktuell med en revidert utgave av «Navneboka».

- Problemet er at det oppfattes av mange som passe dumt - det finnes faktisk andre og bedre måter å skille seg ut på, og jeg synes ikke at vi foreldre skal lage dette skillet gjennom mer eller mindre tullete navn. Navn kan nemlig stigmatisere en person, ingen tvil om det. Derfor heter ingen Analius, Adolf, Vidkun eller Steinvild lenger.

Må være en glo

Kjendisbarnas navn

 • Karmen Poppy - Morten Harket
 • Bork og Øde - Odd Nerdrum
 • Stinius - Mari Maurstad
 • Tabitha - Sarah Jessica Parker og Matthew Broderick
 • Kal-El - Nicolas Cage
 • Poppy Honey og Daisy Boo - Jamie Oliver
 • Apple og Moses- Gwyneth Paltrow og Coldplay-vokalist Chris Martin
 • David og Victoria Beckham - Brooklyn Joseph, Romeo James og Cruz David og Harper Seven
 • Pilot Inspektor - My Name Is Earl-skuespiller Jason Lee
 • Ignatius - Cate Blanchett
 • Suri - Tom Criuse og Kaie Holmes
 • Tallulah - Lisa Stokke
 • Bear Blue - Alicia Silverstone

Jørgen Ouren er ikke like sikker på om folk tar etter kjendisene.

- Både og. Hvis de finner på noe lurt. Men det må være en glo som flammer opp når man puster på den. Mette-Marit er en populær dame, men hjelper ikke. Navnet hennes har ikke blitt populært for det.

- Hva med Kongefamiliens navnevalg, tar vi etter der?

- Her på berget gjorde herr Behn og fruen store anstrengelser for å følge trenden, og jaggu klarte de det også, sier Birger Sivertsen.

Navneforsker Jørgen Ouren liker Ari og Märtha Louises navnevalg.

- I Lommedalen har de vært kreative. Men såpass må man forvente av to forfattere. Fornavnene er ikke så kreative, selv om de var tidlig ute med Leah. Men med barnas nummer to-navn ser vi kreativ navnebruk. Så jeg er ikke med på noe hylekor mot dem der. Og nei, barna blir ikke mobbet for det. Det er de vaksinert mot. Men andre bør være mer forsiktige, sier Jørgen Ouren.

Et eksempel på hvilken betydning kjendisenes navnevalg kan få, er hvor fort navnet til Ole Gunnar Solkjærs sønn Noah, kom til Norge.

Markeringsbehov

Birger Sivertsen er ikke like begeistret for kjendisenes kreativitet.

- Når foreldre kaller sine barn Texas Orange og Flower Haiti, eller for den saks skyld Karmen Poppy, synes jeg de gjør barnet urett, fordi slike navn er navn foreldrene lager for sin egen del. Ikke barnets. Og da er det snublende nært å tro at årsaken er foreldrenes egne behov for å markere seg, sier Birger Sivertsen.

- Etter at Ingrid Bergmann fikk datteren Pia i 1938, ble Pia et populært navn i Sverige. Så at kunstneriske foreldre er kreative når det gjelder navnevalg, er ikke noe nytt, sier navneforsker Gulbrand Alhaug, forfatteren av boka

FØRSTEFØDTE APPLE: Gwyneth Paltrow og Chris Martin har barna Apple og Moses.
FØRSTEFØDTE APPLE: Gwyneth Paltrow og Chris Martin har barna Apple og Moses. Foto: FOTO: Scanpix

"10 001 navn - Norsk fornavnleksikon".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning