Navneguide

Her er de nye sossenavnene

Preben, Ruben og Celine er ut. Sjekk ut de nye vestkantfavorittene.

STATUSNAVN: Barn fra miljøer med høys sosial status får ofte sjeldne eller tradisjonsrike navn.
STATUSNAVN: Barn fra miljøer med høys sosial status får ofte sjeldne eller tradisjonsrike navn. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Hva tenker du når du hører navn som Preben, Ruben og Celine? Er du som de fleste av oss, ser du antakelig for deg en sossete type.

I likhet med at navn som Ronny og Tommy assosieres med personer med lav sosial status, har Preben, Ruben og Celine fått sossestempelet.

- Navn som dette er typiske for miljøer med høy sosial status. Noen navn får sterke assosiasjoner knyttet til seg fordi mange fra et bestemt miljø har tatt i bruk navnet. Preben og Ruben er typiske eksempler på slike navn, sier navneforsker ved Universitetet i Oslo, Kristoffer Kruken.

Miljøet bestemmer

Har du tenkt over hva navnet til barnet ditt sier om deg? Selv om du kanskje ikke tenker over det, har nok miljøet du er en del av påvirket valget ditt.

- Miljøet vil alltid ha en innvirkning på navnevalget. Det har med ønsket om å passe inn å gjøre, sier Kruken.

Selv om man ikke bevisst velger navn som er i samme sjanger som venner og bekjente, er det nettopp det vi gjør.

- Ideer til navn kommer ofte fra andre. Man plukker opp et navn her og der og tar det med seg. Slik vil miljøene man er en del være med å bestemme hvilke navn man liker, forteller Kruken.

I vårt foum Barn i magen spør en forumbruker hva andre forbinder med sossenavn;

"Henrik, Nicolai, August, Preben og Fabian. Gjerne i kombinasjon med hverandre eller med andre litt lange navn", svarer en av forumbrukerne.

Vil skille seg ut

De nye sossenavnene

Navneforsker Ivar Utne tror det er tre kategorier som kan bli de nye trendene hos sossene den nærmeste tiden.

Her er noen eksempler:

Tradisjonsnavn:

Hjalmar

Thorvald

Åsta

Mia

Eilif

Tabita

Mali

Jens

Engelske/tyske navn:

Edith

Edvard

Arthur

Alvin

Leonard

Vilma

Bianca

Myke navn:

Ea

Elea

Liana

Emina

Naomi

Anea

En av gruppene som skiller seg ut når det gjelder navnevalg er miljøene med høy sosial status. Mens andre ofte velger de trendy navnene som allerede er etablert, velger sossemiljøet seg bort fra disse.

- Vi ser at de som kommer fra miljøer med høy sosial status ønsker seg særegne navn som skiller seg fra navnetoppen, forteller Ivar Utne, navneforsker ved Universitetet i Bergen.

Også dette handler om identitet.

- I likhet med alle andre grupper vil også personer i miljøer med høy sosial status velge navn som passer inn med deres kultur og smak. I dette miljøet har det alltid vært en trend å velge utradisjonelt slik at man kan skille seg ut fra massen, forklarer, Utne.

Trendsettere

Når det gjelder navnevalg er det sossene som kan ta æren for å skape nye trender, mener navneforskeren.

- Navn som ikke er mye i bruk i utlandet, blir ofte først tatt i bruk i miljøer med høy sosial status her i Norge. Deretter brer de seg videre til andre miljøer, forteller Utne.

Blant grupper med lavere sosial status er det nemlig mest vanlig å velge trygt og kjent. Derfor er det ikke her de nye navnene tas i bruk først.

- Foreldre i lavstatusmiljøer velger ofte navn fra navnetoppen og navn som allerede er i bruk i høystatusgrupper. De plukker gjerne også, i motsetning til de med høy sosial status, opp utenlandske navn fra massemediene, sier Utne, og fortsetter;

- Høystatusforeldre henter derimot ofte sin inspirasjon fra litteraturen og ser bakover i tid når de skal finne nye navn.

Ser tilbake

Preben, Ruben, Celine, Madeleine og Simen er alle godt etablerte sossenavn. Men dagens sosseforeldre velger nok ikke lenger disse navnene til barna sine. De er jo for lengst blitt vanlige.

Så hvilke navn vil fylle opp rikmannsrekkene i årene som kommer?

- Det er vanskelig å spå, men hvis jeg skal tippe tror jeg disse foreldrene kommer til å se omtrent hundre år tilbake i tid, sier Utne.

Både tradisjonsnavn som Åsta, Hjalmar og Thorvald tror han kan være aktuelle, sammen med de litt mer ukjente Eilif, Tabita og Mali.

Han tror også at dagens høyklasse-foreldre kan komme til å hente inspirasjon fra utlandet, som England, Tyskland og lenger sør i Europa, men da snakker vi om navn som kom fra utlandet til Norge for rundt hundre år siden, og som føles som tradisjonsnavn i dag.

- Edith, Alvin, Leonard og Bianca tror jeg kan bli nye favoritter i dette miljøet, spår han.

Myke navn

En annen trend Utne har tro på er de myke navnene.

- Navnene med mange vokaler tror jeg også det kommer til å komme mer av i dette miljøet. Helst skal de ha så mange vokaler som mulig, og kombineres med de mest klangfulle konsonantene M, N og L, forklarer han.

Anea, Liana, Emina og Lana er eksempler på disse navnene.

- Tar de den helt ut kan de jo velge Ea. Noe mykere enn dette finner man ikke, sier navneforskeren.

Les også:

Dette betyr navnet ditt

Foreldre velger navn som gir status

8 tips til navnevalget

Her er Norges særeste navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning