Navn og status

Dette sier navnet ditt om hvem du er

- Forbausende hvor godt det stemmer, sier navneforsker.

NAVNET AVSLØRER DEG: Navnet ditt forteller mye om hvem du er i følge forskere.
NAVNET AVSLØRER DEG: Navnet ditt forteller mye om hvem du er i følge forskere. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Tanya drømmer om å bli forsidepike i Vi Menn, Gudrunn jobber på bibliotek og Charlotte har perleøredobber og studerer på BI. Eller?

- Det er forbausende hvor godt det stemmer i de aller fleste tilfellene. Personen du ser for deg når du hører et navn stemmer veldig ofte, forteller navneforsker ved Universitetet i Oslo, Kristoffer Kruken.

Han forteller om en klar sammenheng mellom navn, klasse, aldersgruppe, yrkesområdet, og bosted. Men det sikreste er likevel alder.

- Spesielt gjelder det kvinner som ofte får navn ut fra årets trender. Hører du navn som Helga, Olga, og Gunnhild ser du for deg et eldre menneske, og det stemmer stort sett alltid. Jentenavn blir raskt populære, men desto raskt upopulære og derfor er det enklere å angi alder ut ifra navnet, sier Kruken.

Noen navn forbindes også med utseende, du hører et navn som for eksempel Sunniva, og automatisk tenker at hun er høy, blond og pen. Det ytre handler også mye om den sosiale gruppen du hører til, som at Carl Henrik er eiendomsmegler, og Ronny er mekaniker.

Usikker på hvilket navn du skal velge? Få anbefalinger fra Navnekarusellen.

Øst-og vestkant navn

Det er førsteamanuensis ved fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse på NTNU, Arve Hjelseth helt enig i

- En rimelig fortolkning er at navn er en sosial markør, altså et signal om hvem du (både foreldre og barnet) er og hvor du hører hjemme. Statistisk er det vel ganske sikkert at Ronny, Monika og Rita-Peggy er overrepresentert i arbeiderklassen, mens Carl Henrik og Preben er overrepresentert på Oslo Vest, sier Hjelseth.

Dette skyldes trolig dels sosialisering, man lærer hva som er gangbare navn og retter seg etter dette, dels vil man via dette også utvikle ulik "smak" for navn.

- Et navn du venner deg til og som innehas av folk du omgås og/eller respekterer, blir også et vakkert navn. Dels skyldes det at de fleste ikke vil stikke seg ut for mye. Foreldre på Romsås som kaller barna sine Preben kan risikere å bli beskyldt for snobberi eller å være strebete. Tilsvarende vil mange i overklassen bruke navn som signaliserer at de hever seg over det folk flest heter, forteller Hjelseth.

Trender kommer tilbake

For øvrig er en lignende, men likevel forskjellig mekanisme i sving når det gjelder navn og alder.

- Da jeg var liten forbandt jeg for eksempel navnene Johanne og Sofie med kvinner over 80 år. Senere har det blitt vanlig igjen, ofte med et par generasjoners mellomrom. At dette skifter, er en indikasjon på at sammenhengen mellom klasse og navn er forbausende stabil, sier han.

Navnet ditt betyr noe

Og på spørsmål om navnet du blir gitt kan gi deg enkelte fortrinn i livet er navneforsker Kruken usikker.

- Vanskelig å si om navnet ditt kan gi deg et ekstra overtak i livet for eksempel når det kommer til arbeid. Jeg har ikke hørt om konkrete tilfeller, og jeg tror det er andre viktige faktorer som overskygger navnet. Det er klart det dannes enkelte forventinger eller forestillinger om personen på søknad, men det er nok ikke utslagsgivende, sier Kruken.

Derimot når det kommer til valg av partner kan det ha stor innvirkning.

- På nettdating for eksempel er nok navnet selve inngangsporten til kontakt, nettopp på grunn av forestillingen som navnet gir av vedkommende, sier han.

Enorm interesse for navn

Alle er generelt interesserte i navn, men kvinner er mye mer opptatt av det enn menn. Dette henger sammen med kvinners interesse for mote og trender. Og det er helt klare faktorer som spiller inn når mor og far skal velge navn til den lille. Det er klare forskjeller på navnevalget i forhold til hvilken samfunnsklasse du er i.

- Det er vanligere i velstående familier å beholde familienavnet, og det er i tillegg en hyppighet av at barna får samme navn som foreldrene. Dette ser vi ikke så mye av i lavtlønnede familier, sier Kruken.

Navnefellen

Og det er mange som går i den såkalte navnefellen når det blir deres tur til å være kreative.

- Det er en hårfin balanse mellom å være trendy og original. Paradoksalt nok er vil de fleste være originale, men ender ubevisst opp med de meste trendy navnene. Og det er korte navn som nå er i vinden, og gjerne de med en engelsk skrivemåte, som for eksempel Thea eller Lucas, sier Kruken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning