Navn

De mest populære forbokstavene

M, A og E er de hotteste forbokstavene akkurat nå. Men én bokstav vil ingen ha...

NAVNEVALG: Hvilket navn skal du velge til den lille poden? Ønsker du et navn på en bestemt forbokstav? M var den mest populære forbokstaven i 2011, både for gutter og jenter.
NAVNEVALG: Hvilket navn skal du velge til den lille poden? Ønsker du et navn på en bestemt forbokstav? M var den mest populære forbokstaven i 2011, både for gutter og jenter. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Mange foreldre foretrekker fornavn på enkelte bokstaver, og kaller like godt alle barna i søskenflokken noe på bokstaven T eller S. Men hvilke forbokstaver er de mest populære? Emma og Emil var de mest brukte fornavnene i 2011, men bokstaven E troner likevel ikke høyest på lista.

Mia og Mathias

Statistisk sentralbyrå (SSB) har utarbeidet en oversikt for Foreldre & Barn som viser hvor mange barn som i fjor fikk navn som starter med de ulike bokstavene i alfabetet. Skal du gjøre som flertallet velger du et navn på bokstaven M. I 2011 var det 3842 jentebabyer som fikk et navn på bokstaven M, og 3192 gutter. De mest populære navnene på M var Mia for jentene og Mathias for guttene.

På andre og tredjeplass kommer henholdsvis A og E, både for gutter og jenter. De mest populære navnene på A er Amalie og Adrian, og på E er det toppnavnene Emma og Emil.

De mest populære forbokstavene i 2011 (det er likt for både gutter og jenter)

1. M

2. A

3. E

Kilde: SSB

- Dette er nok fordi vi synes navn på M, A og E klinger fint. Det er mange pene navn å velge mellom på disse forbokstavene, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Professor i språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø og forfatter av fornavnleksikonet "10001 navn", Gulbrand Alhaug, er ikke overrasket over at mange velger fornavn som begynner på M.

- Det er påfallende mange navn som begynner med Ma og Mar. Av de 10 001 navnene i fornavnleksikonet mitt begynner 5 % av navnene med Ma og 2,5 % av navnene med Mar. Det er mye, påpeker Alhaug.

Synes du søsken bør ha navn med samme forbokstav? Delta i debatten her.

Finnes flest navn på bokstaven A

Kristoffer Kruken, professor ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, har nylig revidert en ny utgave av "Norsk personnamnleksikon". Han kan fortelle at her er det A som er den største bokstaven.

De mest populære navnene på M i 2011

Jenter:

1. Mia

2. Maria

3. Maja

4. Mathilde

5. Marie

Gutter:

1. Mathias

2. Magnus

3. Martin

4. Marius

5. Markus

Kilde: SSB

- Det er flest navn å velge mellom på bokstaven A. S er på andreplass og H på tredjeplass. Grunnen til at M, A og E var populære forbokstaver i 2011 har nok mye med å gjøre at motenavn som for eksempel Emma og Emil trekker opp, tror Kruken.

Ingen vil ha Æ

Ønsker du derimot å skille deg ut, er det bokstaven Æ som gjelder. Navn på Æ ligger helt på bunnen, og ingen gutter eller jenter fikk navn som begynner med Æ i fjor. Her er det imidlertid ikke så mange navn å velge mellom heller. I Gulbrand Alhaugs fornavnleksikon "10001 navn" er det kun ett navn på Æ - Ægir. 13 menn heter dette i Norge i dag.

- Det er svært få navn som begynner på Æ, og få navn som har bokstaven Æ i seg i det hele tatt. Æ var en god del brukt i navn på 1800-tallet, men etter år 1900 har kun 780 personer fått et navn med æ i seg, forteller Alhaug.

Alhaug mener at bokstaven Æ er stigmatisert.

- Det virker som om Æ er en bokstav folk bevisst unngår. Mens det på 1800-tallet var vanlig med former som Bærta, Bærnt, Værner, Hæge og Kjærsti, vil vi dag helst skrive navn som disse med E, sier han.

- Det er nok også mange som unngår navn med særnorske bokstaver fordi de ønsker et navn som også kan fungere i utlandet, legger Kristoffer Kruken til.

Les også:

Dette avgjør om et navn er fint

Dette betyr navnet ditt

Her er de nye sossenavnene

Dette sier barnets navn om deg

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning