Navneguide

Nå skal jentenavn slutte på a

Derfor velger vi jentenavn som slutter på a.

NAVN PÅ A: Mira Craig har et moteriktig navn.
NAVN PÅ A: Mira Craig har et moteriktig navn. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
KJÆRE BARN... mange navn å velge mellom.
KJÆRE BARN... mange navn å velge mellom. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix

Hot i Hollywood

Ville du kalt barnet ditt Eple eller Muffins? Da følger du film- og musikkstjernene. Her er noen eksempler til høylytt fnising eller inspirasjon:

*Apple Blythe Alison, datter av Chris Martin og Gwyneth Paltrow

*Diva Muffin og Moon Unit, døtrene til Frank Zappa

*Fifi Trixibelle, Little Pixie og Peaches Honneyblossom, døtrene til Bob Geldof

*Scout LaRue og Tallulah Belle, døtrene til Bruce Willis og Demi Moore

*Shiloh Nouvel, Vivienne Marcheline, Zahara Marley, Knox Léon og Vivienne Marcheline, barna til Brad Pitt og Angelina Jolie.

*Nahla Ariela, datteren til Halle Berry og Gabriel Aubry

*Bluebell Madonna, datteren til Geri Halliwell (Ginger Spice)

*Honor Marie, datteren til Jessica Alba og Cash Warren

Les mer:

Blomstrende kjendisnavn

Kjært kjendisbarn har sært navn

Tidsånden bestemmer hvilke navn vi synes er pene. På 20- og 30-tallet var det navn som Gerd, Bjørg, Astrid, Kjell og Arne som ble sett på som de fineste navnene i Norge. De neste 40 årene var det Jan og Anne som var de desidert mest populære navnene.

Går i flokk

I dag er det helt andre navn som herjer hitlistene til Statistisk sentralbyrå.

- Vi går veldig i flokk og har ofte en felles, trendstyrt oppfattelse av hva som høres pent ut. Det har med mote å gjøre, forteller navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå til GRAVID.

Jentenavn som slutter på a

I dag er det jentenavn som slutter på a som klinger finest i nordmenns ører.

- Hvis du får en datter i dag er det stor sannsynlighet for at du velger et jentenavn som slutter på a. Det er veldig populært. I 1950 var det under 15 prosent som fikk navn som sluttet på a. Nå er det rundt 50 prosent.

Amerikanske navn

Det er heller ikke usannsynlig at du lar deg påvirke av internasjonale strømninger når du skal velge navn til den lille.

Amerikanske navn og navn som figurerer i massemedia, ser man ofte igjen i nettforum hvor nybakte mødre eller gravide diskuterer aktuelle barnenavn, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Dette er navn som Liam, Leander, Michelle, Jasmin, Sienna og Matheo.

Musikalske navn

- Det er en trend at folk velger utenlandske, musikalske navn med spesielle klanger. Disse navnene inneholder ofte konsonantene m, l eller n, og mange vokaler.

- Ett navn som har blitt svært populært i Europa de siste årene, og som vi ser har kommet til Norge nå, er for eksempel Maximilian, sier Utne.

Navn fra 1800-tallet

Mens noen kikker ut av landet når de skal velge navn, er det også en trend at mange i dag ser tilbake i tid og velger navn som ble brukt i Norge på 1800-tallet.

- Navn som Hedvig, Bertine, Agathe, Henrikke, Ulrikke, Ulrik, Iver, Even, Didrik, Mikkel, Tellef, Syver og Peder har fått en renessanse, selv om de ikke er blant de mest brukte, forteller Utne.

Svenske idrettsstjerner

Skal man spå i fremtidens navnevalg er det beste tipset å kikke over landegrensen. Norske navnetrender følger de svenske. Vi er bare litt på etterskudd.

- Jeg pleier å si at man kan se på dagens svenske idrettsstjerner, så har man navnet på barnehagebarna, sier Ouren.

Søker man etter svenske idrettsstjerner på Google, kommer det opp navn som Kajsa, Emma og Magnus. Emma var det mest populære jentenavnet i Norge i fjor.

Lukas og Linnea på vei ut

Lukas toppet navnelistene både i Norge og Sverige samme år. I Sverige kom Lukas inn blant de 10 mest populære navnene allerede i år 2000. I Norge ble det for alvor populært sju år senere. Nå ser man en liten nedgang i antallet som velger å kalle baret Lukas.

Dette ser man på flere navn som har hatt en rask popularitetsøkning, som navnet Linnea.

- De som kalte døtrene sine Linnea får noen år tilbake trodde at de var veldig originale. Når folk skjønner at navnet ikke er så originalt allikevel ser vi at færre velger navnet, sier Ouren.

Svensktoppen

Ved å ta en titt på de nye trendnavnene i den svenske navnestatistikken kan det tyde på at mange kommer til å kalle døtrene sine Alice, Maja, Ella og Abba i årene fremover. Alice var det mest populære jentenavnet i Sverige i 2009.

Nykommere på «navnetoppen» når det gjelder guttenavn i nabolandet er Viktor, Oliver og Aksel. Andre navn som klatrer kraftig oppover popularitetsstatistikken, er Milo, Charlie og Mio.

Ikke lenger bibeltro

Eksempler på navn som har noe dalende popularitet er Filip, Emil og Isak. At bibelnavn, som Isak, synker i popularitet bekreftes av Ouren.

- Popularitetskurven på bibelnavn har flatet ut. Derav trekker jeg konklusjonen at toppen er nådd, men den synker langsomt. Det kan ta opp til 120 år fra et navn starter å bli populært, til det er helt ut. Kurvene går i lange bølger, sier Ouren.

På full fart inn

- Har du noen gode eksempler på navn som er på full fart inn?

- Jeg er litt redd for å snakke om konkrete navn, for da kan jeg jo ødelegge utviklingen. Jeg kan jo også ta feil, men hvis jeg skal gjette tror jeg Klara, Aksel, Wilma og Ella er navn vi kommer til å høre mye av i årene fremover.

Klara er et navn som lenge har vært ute, men som langsomt kommer tilbake, mens Aksel er på full fart oppover i navnestatistikken.

Sjeldne perler

Ouren oppfordrer folk til å gå litt bredere ut når de velger navn.

- Tenk kreativt. Det finnes mange nydelige og sjeldne perler i navnejungelen.

- Har du eksempel på en sjelden perle?

- Det finnes mange, men Kornelia er en av mine favoritter, sier Ouren.

Bestemor vet ikke best

Når man skal finne navn til barnet sitt, kan man begynne med å kikke på anetavlen til familien. Der kan man finne mye, tipser Ouren. Han mener at det er en fordel om navnet er et varemerke. Samtidig bør det være en balansegang.

- Det er vanskelig hvis folk stusser over navnet. Når man står oppi et navnevalg bør man også vokte seg for å trekke inn den eldre garde i familien.

- Ikke spør besteforeldrene. De er ikke meningsberettiget, og har sin oppfatning fra en annen tid. Det blir som å spørre bestemor om hva du skal ha på deg på fest, sier Ouren.

Følg navnedebatten og søk etter navn i navneguidenBarniMagen.com

Les også: Se Norges særeste navn

NAVNEPLIKT: Alle med foreldreansvar er pliktige til å melde inn navn på barnet innen det er seks måneder gammelt.
NAVNEPLIKT: Alle med foreldreansvar er pliktige til å melde inn navn på barnet innen det er seks måneder gammelt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning