Rare navn

© FOTO: Kamille/Scanpix

Tenk å kunne velge fornavn selv!

Men neida, vi blir stemplet for livet av mødrene våre. Det er nemlig ofte mor som påberoper seg veto på navnevalg: «Det er jeg som har gått gravid», eller «hva vet du om hva som er vakkert». Lyder det kjent? Men gutta har gjerne en mening om hvilke navn de ikke vil ha. «Nei, han høres homo ut» eller: «Det minner meg om en eks».

Fordommer kommer

På en flytur over Atlanteren satt «Sunshine » i nabostolen. Hun viste frem passet sitt, og det sto kun: «Sunshine».

Ikke noe etternavn. Ikke vanskelig å gjette at hun ble unnfanget på Woodstock-festivalen. Heldigvis var denne kvinnen fornøyd med det underlige navnet.

På samme måte kan man gjette at de som heter Adolf er godt oppi årene og at Fred-Lyder ble født 8. mai 1945.

Samantha har en far som er glad i brystfagre kvinner, og Idun har en mor som digger ketsjup.

De som har hunder med menneskenavn som Lars og Mona, ønsker seg egentlig menneskebarn.

Vi har uendelig mange fordommer knyttet til navn. Vi er forutinntatte, dømmende og preget av personlige erfaringer. Det må være utrolig slitsomt å være advokat og hete Ronny eller Lolita!

Kallenavn klistrer seg fast

Kallenavn kan være ganske skumle og klebrige. De klistrer seg på resten av livet. Vi glemmer aldri at Bjarne Håkon Hanssen er Pølse-Hanssen og Charter-Svein er så dekkende at vi ikke tar oss bryet med å huske det egentlige navnet.

Og hvem glemmer vel de gamle klassekameratene Nora-Hora og Breiflabb? Ikke bra.

Les mer:

Gjett hvem som er foreldrene

Stor test av redningsvester til barn

Med eller mot strømmen

Rett som det er hører du: «Vi har bestemt oss for Linnea. Jeg hadde ingen anelse om at det var så populært». Eller: «Det blir Markus. Det er så vakkert at jeg blåser i om det er blant 10 på topp».

De fleste prøver å finne navn de liker og føler er tidsmessige, men det kan også virke som folk vil ha uvanlige, men likevel ikke altfor rare navn.

Vi er kanskje mer opptatt av individet og vil ha navn med særpreg? Tradisjon sniker seg ofte med, og trenden med bibelske navn kan ha noe å gjøre med gammel verdighet uten at det er for fremmed?

Det er cirka 100 år siden bibelnavnene var så populære sist. Navn går jo i bølger. Folk foretrekker muligens at oppkallinger skjer etter de som ikke leve lenger, men som likevel har kjent foreldrene og gjort et visst inntrykk?

Egenart

Hvis du er redd for å velge et navn som er på vei opp i popularitet, kan det være lurt å se til Sverige. Topper i Sverige kommer gjerne som topper i Norge noen år senere.

En annen ting er å se på endelser. Akurat nå får over halvpartene av alle jentebarn navn som slutter på «a» eller «ah».

Det fulle navnet blir også lenger. Over halvparten har nå doble etternavn, og én av fire jenter og én av fem gutter får et fornavn nummer to.

Les mer:

Ikke slank deg når du ammer

Dette må du skaffe før babyen kommer

Så hvis du vil at barnet skal skille seg ut, så hva med Bjørg, Kåre, Grete eller Leif? Disse 40-tallsnavnene er definitivt nede i en bølgedal.

50-talls-navn som Bente og Jan, 60-tallsnavn som Wenche og Geir og 70-tallsnavn som Monica og Espen er det heller ingen rift om.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, NRK-programmet Typisk Norsk, dinside.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!