Navnetrend

Nå skal alle navn slutte på...

Får du en jente er sjansen stor for at du velger et navn som slutter på bokstaven a.

NAVNEVALG: Hva skal den lille hete? Får du en jente er sjansen stor for at du velger et navn som slutter på bokstaven a.
NAVNEVALG: Hva skal den lille hete? Får du en jente er sjansen stor for at du velger et navn som slutter på bokstaven a. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Det er mye å ta hensyn til når arvingen skal få navn. Skal det være et tradisjonelt navn, eller et trendy navn? Et langt navn eller et kort navn? Et utenlandsk navn eller et norsk navn? Navnet du velger til barnet ditt sier faktisk mye om hvordan du selv er som person.

Er du typen som foretrekker moderne navn er du trolig opptatt av endinger. Hva navnet ender på sier nemlig mye om hvor moteriktig det er.

- -A er den mest brukte endingen på navn i dag. På listen over de ti mest brukte kvinnenavnene slutter seks av dem på -a: Emma (1.), Nora (2.), Sara (3.), Linnea (5.), T(h)ea (6.) og Maja (7.), forteller navneforsker og professor ved Universitetet i Tromsø og forfatter av navneleksikonet "10 001 navn", Gulbrand Alhaug.

Trenden blir bekreftet av Jørgen Ouren, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Trendy jentenavn som slutter på -a

- Nå er vi i en periode som domineres av jentenavn som slutter på -a eller -ah. Rett etter krigen hadde 12 % av jentene slike navn. Nå har det stabilisert seg på om lag 52 %.

Har du tips til noen fine jentenavn som slutter på a? Delta i debatten her.

Sjeldent med mannsnavn på -a

Navn med a-ending er uten tvil populært, men ikke for guttene. 96 % av alle navn som slutter på bokstaven a er kvinnenavn.

- Mannsnavn med a-ending er svært sjeldne i både Norge og Europa. Det desidert mest brukte er Ola. Heter du Ola kan du faktisk bli tatt for å være kvinne ute i Europa og for eksempel bli plassert på sovekupé for kvinner, sier Alhaug til Foreldre & Barn.

Når det kommer til guttenavnene er det ikke like klare tendenser når det kommer til endinger.

- Utlyd på konsonant er vanligere i mannsnavn enn i kvinnenavn. Det ser vi blant annet på navnetoppen i 2011 hvor ni av ti guttenavn ender på en konsonant. Men det er ikke en spesiell bokstav som skiller seg ut slik som i jentenavnene, forklarer Alhaug.

Om 10-20 år kan disse navnene være ut

Populariteten til navn med a-ending har gått i bølgedaler. På 70-tallet ble disse navnene assosiert med "gamle kjerringer", forteller Alhaug.

- Tidlig på 1900-tallet hadde vi en a-bølge med kvinnenavn som Anna, Olga, og Marta. Dette snudde senere på 1900-tallet, da navn med e-ending fortrengte navn med a-ending. For eksempel ble Hilda byttet ut med Hilde og Anna byttet ut med Anne, forklarer Alhaug.

Nå har vi fått en ny bølge med navn som slutter på -a, men hvor lenge vil den vare?

- Navnetrendene varer kortere i dag. På 1800-tallet var det for eksempel moderne med jentenavn som sluttet på -ine (som for eksempel Hansine). Den trenden varte i nesten 90 år. Navnetrendene varer ikke like lenge i dag. Om 10-20 år vil vi trolig se en dreining fra -a mot -e igjen, tror Alhaug.

Ønsker du å ligge foran navnemoten bør du derfor gå for navnet Hanne istedenfor Hanna.

Les også:

De mest populære forbokstavene

Her er de nye sossenavnene

Navnetrend - navn fra naturen

Disse navnene velger unge foreldre

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning