Navnevalg

Menn og kvinner liker forskjellige navn

Mens mamma gjerne vil prøve ut nye navn, velger pappa heller kjente tradisjonsnavn.

FORSKJELLIGE MENINGER: Mamma og pappa vil begge ha det perfekte navnet til gullungen, men hva som er perfekt er de ikke nødvendigvis enige om.
FORSKJELLIGE MENINGER: Mamma og pappa vil begge ha det perfekte navnet til gullungen, men hva som er perfekt er de ikke nødvendigvis enige om. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det å velge et navn til den lille kan være vanskelig.

For i tillegg til at man har så utrolig mange navn å velge mellom, er det for mange en stor utfordring å finne et navn både mamma og pappa liker.

Det kan nemlig se ut til at menn og kvinner faller for ganske forskjellige navn.

Hyggelige navn fra barndommen

- Min erfaring er at menn først og fremst velger navn de syns er fine. Punktum. Kvinner tenker mye mer gjennom valget, for eksempel om det skal være oppkalling, hva navnet betyr, om det matcher navnet til eventuelle søsken og så videre, sier Marte Ihlebæk.

Hun har mastergrad i navnegransking.

Ihlebæk tror mange fedre gjerne kan velge et navn som gir dem gode assosiasjoner for eksempel fra barndommen, som for eksempel Egon fra Olsenbanden eller Emil fra Emil i Lønneberget.

- Selv om kvinner selvfølgelig også velger navn med gode assosiasjoner, kan det virke som de tenker langt utover dette, sier hun.

Pappaer liker engelske navn

Her er noen av mammaenes favoritter:

Mammaer liker:

- Gamle, norske navn fra middelalderen

- Litt uvanlige navn fra Bibelen

- Korte guttenavn med myke konsonanter som m, n og l

- Søte, myke babynavn

- Korte navn

- Spirende motenavn

- Guttenavn med gresk, romersk eller latinsk bakgrunn

En liten spørrerunde foreldre.no har gjennomført blant menn og kvinner mellom 20 og 30 år, bekrefter at mødre og fedre går etter litt ulike kriterier når de velger navn.

- Denne undersøkelsen viser at menn valgte engelske guttenavn dobbelt så ofte som kvinner. Mennene valgte særlig William, Alfred, Kevin og Alvin, mens kvinnene likte Edward og Liam. Begge kjønn likte navnet Oliver, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Engelske jentenavn falt også i smak, men her var det ingen kjønnsforskjeller.

- Det kan være tilfeldig, men særlig var mennenes forkjærlighet for William tydelig, sier han.

Mammaer mer moteriktige

Utne og Ihlebæk forteller videre at menn i gjennomsnitt valgte lengre navn enn kvinner.

- Mennene som ble spurt valgte i gjennomsnitt lengre navn enn kvinnene til begge kjønn. Altså navn som har flere stavelser, mens det generelt er mest vanlig at jentenavn har flere stavelser, sier Ihlebæk.

- Man kan også si at kvinnene med sine kortere valg i større grad valgte nyere og spirende motenavn enn mennene gjorde. Moten kan nemlig se ut til å endre seg fra lengre til kortere navn nå, sier Utne.

Kvinnene i undersøkelsen likte navn som Levi, Aron, Leon, Theo og Ella, mens mennene foretrakk navnene William, Fredrik, Gustav, Melissa og Emilie.

Mange liker navn fra Bibelen

De bibelske navnene er populære både hos mødre og fedre og for både gutter og jenter.

- Dette har nok en sammenheng med den lange tradisjonen disse navnene har i Norge. Dette er også navn som "aldri går av moten", og som de fleste syns er greie, selv om det selvfølgelig også her finnes variasjon i hvilke navn vi velger fra Bibelen i ulike moteperioder, sier Ihlebæk.

Kvinner velger mer spesielle navn

Likevel var det noen forskjeller.

Her er noen av pappaenes favoritter:

Pappaer liker:

- Søte, myke jentenavn

- Tøffe guttenavn

- Guttenavn som slutter på k eller m

- Navn med flere stavelser

- Vanlige navn fra Bibelen

- Jentenavn med to vokaler inntil hverandre

- Navn med godt etablerte endinger

- Engelske guttenavn

- Navn som har vært brukt noen tiår

- Navn de umiddelbart oppfatter som fine

- Kvinnene valgte ofte uvanlige guttenavn fra Bibelen, mens mennene valgte mer vanlige. Blant jentenavnene var det stort sett vanlige valg både blant menn og kvinner, men det kan se ut som helst kvinner vil prøve ut nye navn, mener Utne.

Kvinnene i vår undersøkelse valgte de sjeldne navnene Levi, Aron og Joel, men noen likte også de mer vanlige navnene Johannes og Isak og de mye brukte navnene Andreas og Jakob.

- Mennene valgte de vanlige guttenavnene Jakob og Elias og de litt mindre brukte navnene Isak og Filip, sier navneforskeren.

Sara, Sarah, Hannah, Leah og Maria var populære valg blant både menn og kvinner.

- Og en fra hvert kjønn valgte det sjeldne navnet Naomi, sier han.

Middelaldernavnene kommer tilbake

Gamle, norske navn er på vei inn igjen, og skal vi tro vår undersøkelse ser kvinnene ut til å bli de største forkjemperne for disse navnene.

Ingrid , Eivor, Solveig, Håkon, Olav, Einar og Sigurd er eksempler på gamle, norske navn fra Middelalderen.

- Blant menn ble dette mindre vanlige valgt. Det var bare jentenavnene Ingrid og Eivor samt guttenavnet Erik som var å finne på mennenes lister, sier han.

Ønsker velklingende navn

- Generelt er både mødre og fedre opptatt av å gi barna navn som er myke og klinger godt. Det vil si at de inneholder mange vokaler og konsonanter uten friksjon, sier Ihlebæk.

Begge kjønn valgte i stor grad navn uten en eneste friksjon.

Det vil si konsonanter som lages ved kontakt i munnen mellom tunge, leppe, tenner og gane. Dette gjelder p, b, t, d, k, g samt frikativer som kun oppfattes som støylyder slik som s, f, kj og skj.

Søtt for jenter og tøft for gutter

Mens mødrene klangmessig synes å like samme type gutte- og jentenavn, er det for fedrene en forskjell her.

Mennene i testen likte flere guttenavn enn jentenavn med friksjon.

- Det kan derfor virke som kvinner er opptatt av å finne et søtt og mykt navn til babyer generelt, mens menn er opptatt av at jenter skal være søte og gutter tøffe, sier Marte Ihlebæk.

Velbrukte navn

Utne bekrefter at det er ulikheter når det gjelder klangen på navnene mennene og kvinnene valgte.

- Jentenavn med to vokaler inntil hverandre, slik som Emilie, Olivia, Maria, Mia og Naomi, ble oftere valgt av menn enn kvinner. Kvinnene valgte for eksempel Linnea, OIivia og Kornelia, sier han.

SØTT TIL SNUPPA: Pappa velger gjerne tøffe guttenavn, men for små jenter syns han det passer bedre med et søtt og mykt navn.
SØTT TIL SNUPPA: Pappa velger gjerne tøffe guttenavn, men for små jenter syns han det passer bedre med et søtt og mykt navn.

Undersøkelsen vår:

  • Vi spurte et lite utvalg menn og kvinner mellom 20 og 30 år om hvilke fem jentenavn og hvilke fem guttenavn de foretrakk fra en navneliste.
  • Listen over navn fikk vi av navneforsker Ivar Utne, og navnene her representerte ulike navnetyper.
  • Etter å ha mottatt svar fra begge kjønn, gikk Ivar Utne og Marte Ihlebæk gjennom listen for å se hvilke tendenser man kan se når det gjelder menn og kvinners preferanser innen navn.
  • Dette var ingen måte var noen vitenskapelig test. Til det var vårt utvalg altfor lite.

Guttenavn med to vokaler inntil hverandre var likt fordelt, men i alt var det færre som valgte slike navn.

Eksempler på slike guttenavn er Joel, Noah, Elias, Leo, Leon og Theo.

- Dette er navneformer som brått har blitt mye brukt av foreldre de siste ti årene. Utvalget i denne undersøkelsen er lite, og ulikheten kan være tilfeldig, men i alle fall har mange av navnene som mennene foretrekker vært mye brukt et tiår eller to nå, sier han.

Navn med stopplyder

Utne trekker også frem navn som inneholder stopplydene b, p, g, k, d og t.

Dette er navn som oppfattes som lite klangfulle, men Jakob, Fredrik, Gustav og Hedvig var likevel ofte å finne på noen av mennenes lister.

- Trenden ellers er nok nå at stopplyder er blitt mer og mer uvanlig i navn de siste to tiårene, og mennene i undersøkelsen holder altså mest på slike navn, sier Utne.

Navn med de mest klangfulle og sangbare konsonantene, l, m og n, var omtrent like populære blant foreldre av begge kjønn, men noe vanligere for jentenavn enn guttenavn. Slike navn er for eksempel Molly, Melissa, Malin, Ella, Ellen, William og Liam.

Delta i navnedebatten i vårt forum. Korte, sterke jentenavn - hva syns dere om disse navnene?

Menn liker kjente endinger

- Jeg har også sett nærmere på siste eller de siste bokstavene i navnene intervjuobjektene har valgt, men stumme sistebokstaver som -d og -h har jeg sett bort fra denne gangen. Mennene i utvalget ser også ut til å ha valgt flere navn med godt etablerte endinger enn det kvinner gjorde, mener Utne.

Menn valgte fire ganger oftere enn kvinner jentenavn som endte på -ia eller ie, og det var særlig navnene Olivia, Emilie, Maria og Julie mennene valgte mer enn kvinnene.

Med unntak av Olivia er dette navn som har vært mye brukt i minst ti år nå, og de er navn med gamle tradisjoner.

- Generelt kan jeg si at de fleste av navnene mennene valgte har vært brukt et par tiår, sier han.

Pappa ønsker seg Fredrik og Erik

- Guttenavn med bokstaven n til slutt ble valgt like mye av kvinner som menn, men guttenavn som endte på k eller m, slik som Fredrik, Erik og William, foretrakk mennene omtrent dobbelt så ofte som kvinnene. De korte navnene Isak og Liam fantes derimot i begge leire, sier navneforskeren.

Han forteller at konsonantene k og m er godt etablert som slutt på guttenavn, så dette bygger oppunder teorien om at menn oftere enn kvinner velger tradisjonelle navn fremfor moderne.

Les også:

Så lett bytter du navn

Disse navnene blir hotte i 2020

Foreldre velger navn som gir status

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning