Betydningen av navn

Dette betyr navnet ditt

Skal navnet bare være vakkert og velklingende eller er navnets betydning også viktig?

NAVN FRA NATUREN: Hva med å velge et navn fra naturen. Et blomsternavn kan passe bra på en liten prinsesse.
NAVN FRA NATUREN: Hva med å velge et navn fra naturen. Et blomsternavn kan passe bra på en liten prinsesse. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Gjennom tidene har foreldre hentet inspirasjon til barnas navn både fra vær, vind og dyreriket.

- Navnet kan for eksempel uttrykke en bestemt hendelse eller forhold ved fødselen, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen til Foreldre & Barn.

Ikke så utbredt

- I dag er det vel de færreste i vår kultur som tar hensyn til hva navnet betyr, hvis de i det hele tatt tenker over at navn har eller har hatt en betydning, sier Gudlaug Nedrelid.

Hun er professor ved Institutt for nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder. Hun mener fenomenet med å velge navn som sier noe har vært mer utbredt i andre kulturer enn her hjemme hos oss. Likevel vet vi at også germanske og nordiske navn har hatt betydning på et tidspunkt.

Forbudte navn

- At det har vært en viss bevissthet rundt det at navnet har en betydning, ser man av at prester på 1700-tallet agiterte mot navn som Bjørn, Ulv og Orm. Også avarter av navnene som Steenulv, Bierulv, Colbjørn, Gutorm, Torvild og Steenvild ønsket prestene å avskaffe.

- Og under pietismen på 1600- og 1700-tallet ble det på nytt dannet meningsfulle navn i Tyskland. Leberecht og Gotthelf er eksempler, sier Nedrelid.

Debatt: Hva synes dere om navnet Carmen?

Sportsnavn

TRADISJONSNAVN: Motenavn er ikke nødvendig når man kommer fra en familie der man kan hete det samme som bestefar, oldefar og tippoldefar.
TRADISJONSNAVN: Motenavn er ikke nødvendig når man kommer fra en familie der man kan hete det samme som bestefar, oldefar og tippoldefar. Foto: www.colourbox.com

Og mens det før i tiden var mer vanlig å koble navn til natur, plukker vi i dag gjerne opp navneideene helt andre steder enn i skog og mark.

- I Norge gjelder det kanskje først og fremst navn etter sportsidoler da barnet ble født. Navnet Lasse fikk en topp etter at Lasse Kjus seiret i storslalåm under VM i 1999. Vegard ble populært på slutten av 1980-årene da Vegard Ulvang gjorde det bra på ski, sier Utne.

Navnene vil da si mer om foreldrenes interesser enn fødselen eller sinnsstemningen.

Betyr alltid noe

- Et navn har alltid en mening, men noen har en mer konkret betydning enn andre, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen.

Han forteller at man for eksempel i navnelistene til arbeiderklassen på 1800-tallet finner navn med betydning på to ulike plan.

- Man hadde de som fikk navn etter kongebryllup, som antydet et håp om at barna kanskje skulle klare seg litt bedre enn foreldrene. I tillegg hadde man navnene som sa noe om hvilket nummer man var i ungeflokken - slik som Tollef og Einar, sier Tangen.

Debatt: Hva kan broren til Dennis hete?

Greske guder

Også i dag har navnene betydning. Frank betyr franskmann, Emma betyr universal og Helene betyr lys.

Du kan velge som sier noe om:

Måneden eller årstiden barnet ble født:

Mai

Juni

Julie

August

Vår

Dyr du liker:

Bjørn

Ulv

Erle

Leon

Lerke

Naturen rund deg;

Haug

Stein

Symre

Timian

Rose

Hvordan du føler deg:

Lykke

Håp

Frid (betyr fred)

Adelina (betyr glad)

Kyrre (betyr rolig)

Svært mange navn har sin opprinnelse i Bibelen - andre blant de gamle greske guder. Om det er akkurat denne betydningen som får dagens foreldre til å velge som de gjør, er imidlertid heller tvilsomt.

Inspirasjon fra andre land

- Dette går i motebølger. I mellomkrigstidens Sverige og etterkrigstidens Norge var det for eksempel vanlig å velge cowboynavn til guttene sine. Dette kom av at Amerika kom nærmere og foreldre hentet inspirasjon fra filmer. Jenter av arbeiderklassen fikk gjerne franskinspirerte navn som Jeanette, sier Tangen. Det ble også vanlig å bytte ut K med C i navn som Karl og Katrine.

Helt gratis

- Noen navn er stabile øst- eller vestkantsnavn, mens andre har beveget seg fra overklassen til øst.

- Noe av det fine med navn er at de er helt gratis. Mens man kanskje må ta til takke med en Toyota, fordi man ikke har råd til en Mercedes, kan man velge navnene man vil helt fritt, sier Tangen.

Ny klasse

Når det gjelder navnevalg og betydning av navnet, tror Tangen samfunnsutviklingen har størst betydning for trendene som kommer. I dag er det det han kaller serviceklassen som skaper nye trender.

- Serviceklassen er en selvrealiseringsklasse som er i ferd med å utvikle sin egen kultur, sier han. Og i denne klassen vil foreldrenes livsprosjekter alltid ha spor av selvrealisering.

- Derfor vil disse foreldrene velge navn som gjenspeiler gode følelser - slik som Lykke og Håp, sier han.

Lange tradisjoner

Det er her snakk om en klasse som kanskje ikke kjenner familiens historie like godt som landeiere og det man kan kalle embetsklassen.

I bondefamilier har man derfor ikke hatt samme behov for selvrealisering, og man henter fortsatt frem navn fra oldefar eller tippoldefar.

I embetsklassen blir tiende generasjon Richard født - et navn som i tillegg til å være et cowboynavn fra 60-tallet også er et privilegert og litt finere navn.

Moteskapere

Det er med andre ord de som ligger midt på rangstigen som setter trenden når det gjelder hvilken betydning navn skal ha.

- Dette er en klasse som gjerne er sen når det gjelder motespredning, men når det kommer til navn bærer de en stor del av ansvaret for å skape historien, sier Tangen.

Les også:

Foreldre velger navn som gir status

Norges særeste navn

Hils på Jack Daniel og Remy Martin

Disse navnene går aldri av moten

Tvekjønnede navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning