EMMA TALLULAH:

– Et navn for globetrottere

Navnet viser at de er godt belest og har studert eldre kulturer, mener navneforsker Ivar Utne.

NYBAKTE FORELDRE: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har fått en datter igjen. - Navnet vitner om kulturell bevissthet, mener navneforsker.
NYBAKTE FORELDRE: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har fått en datter igjen. - Navnet vitner om kulturell bevissthet, mener navneforsker. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

- Når de velger navn fra eldre kulturer, så er de nettopp veldig kulturelt bevisst, sier amanuensis Ivar Utne, navneforsker ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier ved Universitetet i Bergen.

- De tenker ikke på populærkultur, men klassisk kultur, det vi gjerne kaller finkultur. Det er ikke folk som leser tegneserier som velger sånne navn, sier Utne.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha fikk en datter.

Navnet Emma Tallulah kan ha to ulike opprinnelser. Det kan komme fra Irland der det betyr «berømt, staselig dame», eller det kan komme fra indianere i Amerika, der det har gitt navn til en rekke steder og betyr «hoppende vann» eller «foss».

- Det kan hende at Ari og Märtha rett og slett er inspirert av stedsnavnet Tallulah Falls, men det ligner nok ikke disse to. De har nok studert dette navnet, og det må tas som uttrykk for en kulturinteresse. Navnet viser at de er godt belest, sier Ivar Utne.

NAVNEFORSKER: Ivar Utne er amanuensis ved Universitetet i Bergen.
NAVNEFORSKER: Ivar Utne er amanuensis ved Universitetet i Bergen. Foto: Foto: Universitetet i Bergen

Han mener Emma klinger godt sammen med Tallulah, og at navnene passer sammen fordi de kan bety noe av det samme.

- Ellers er Emma et overraskende vanlig navn til Märtha og Ari å være, sier Utne.

Emma var ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) Norges mest brukte navn på nyfødte jenter i 2005, og nummer to i 2006. Vanligere kan det altså ikke bli.

Globetrottere

Verken Maud Angelica, Leah Isadora eller Emma Tallulah er typisk norske navn, og dette mener navneforskeren er helt bevisst.

- Navnene kan uttales på de fleste språk, og går godt i store deler av verden. "Tallulah" fungerer på arabisk som på vestlige språk. "Emma" er en lydkombinasjon som går godt over hele verden, og er så enkel at selv bittesmå barn kan uttale den. Ari og Märtha er jo noen globetrottere, og jeg vil tro at de ønsker navn som høres internasjonale ut. Emma Tallulah er i så fall det av navnene som fungerer best, sier Utne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning