Navn

Dette sier barnets navn om deg

Siri eller Sienna? Magnus eller Matheo? Navnet du velger til babyen, sier mer om deg som person enn du kanskje er klar over.

NAVNEVALG: Mange ser på navnevalget som en måte å uttrykke sin egen personlighet, stil eller smak på. Akkurat slik som vi ønsker at klær, musikk og interiør skal gjenspeile hvem vi er.
NAVNEVALG: Mange ser på navnevalget som en måte å uttrykke sin egen personlighet, stil eller smak på. Akkurat slik som vi ønsker at klær, musikk og interiør skal gjenspeile hvem vi er. Foto: Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
baby, sove, nyfødt, babydrøm
baby, sove, nyfødt, babydrøm Foto: iStockphoto

De mest brukte fornavnene

Å finne navn til det lille gullet i magen er ingen enkel oppgave. Navnet er jo noe man bærer med seg hele livet. Kanskje har du visst fra du var liten jente at du ville kalle din fremtidige datter Amalie etter bestemor? Eller kanskje du er mer opptatt av å finne et navn som ingen andre har? Navnet du velger til barnet ditt, sier faktisk mye om deg som person. Noen foreldre velger navn ut fra status. Andre velger navn som passer på den røde løperen, eller navn du kan ha i 100 år.

Den svenske navneforskeren Emilia Aldrin har skrevet doktoravhandling om navnevalg og sosial status. Hun kan bekrefte at foreldre i dag er svært opptatt av å finne det «riktige» navnet til barnet sitt.

Et spørsmål om stil

- Mange ser på navnevalget som en måte å uttrykke sin egen personlighet, stil eller smak på. Akkurat slik som vi ønsker at klær, musikk og interiør skal gjenspeile hvem vi er, forklarer hun.

Arve Hjelseth, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, kan fortelle at mens vi tidligere valgte navn ut fra familietradisjoner, går vi i dag for navn vi synes er pene.

- Det interessante er at hva som oppfattes som pent, endrer seg over tid og mellom sosiale lag, sier Hjelseth.

Er du 19 år og frisørlærling, vurderer du kanskje ikke de samme navnene som en administrerende direktør på 40.

- Det er ingen tvil om at navnet du velger, har sammenheng med hvilken sosial identitet eller livsstil du har. Også faktorer som alder og utdanning har betydning for navnevalget. Det er ikke slik at alle som har en viss utdanning velger samme type navn, men det finnes tydelige fellestrekk, sier Aldrin.

I doktoravhandlingen sin, som tar for seg foreldre i Göteborg, fant hun at de som velger velkjente, svenske/nordiske navn som Karl og Åsa, gjerne er over 35 år, har universitetsutdanning og bor i enebolig. De som velger nye, uvanlige og engelske eller amerikanske navn, som Dexter og Nicole, er ofte under 30 år, de har ikke universitetsutdanning og de bor i leilighet.

Artist- eller glamourmodell?

I jakten på det perfekte navnet har du kanskje hatt resonnementer som: «Nei, vi kan ikke kalle henne Carmen. Da blir hun garantert glamourmodell!», eller «Vetle!? Da blir han i hvert fall ikke statsminister ». Navnet du velger til barnet ditt, sier også noe om hvilke forhåpninger du har for barnets fremtid, forteller Aldrin. Selv om du kanskje ikke er bevisst på det selv.

- Noen velger et unikt navn, som kan fungere som artistnavn, andre velger et navn som glir inn i mengden, atter andre vil ha noe som høres ambisiøst og fremgangsrikt ut. Det er imidlertid viktig å huske på at dette ikke trenger å bety at barna lever opp til foreldrenes drømmer og faktisk blir artist eller unngår å bli mobbet, påpeker hun.

Ronny går konkurs

Har du vurdert navnet Ronny? Det er blitt slått fast at daglige ledere med fornavnet Ronny oftest går konkurs her i landet. Kanskje ikke så overraskende at ingen babyer født i fjor fikk dette navnet?

- Vi observerer at visse navn er overrepresentert blant folk med bestemte egenskaper, og så lager vi ubevisst en omvendt årsakssammenheng hvor vi tenker at egenskapen har noe med navnet å gjøre. I noen tilfeller kan navnet utgjøre en utfordring for identiteten hvis man beveger seg mellom sosiale lag, forteller Hjelset.

I den svenske professoren Ronny Ambjörnssens bok «Mitt fornavn er Ronny» er det dette som er temaet: Hvordan det å hete Ronny blir en utfordring fordi det i hans generasjon var et veldig uvanlig navn på universitetet.

- Men da er det hva navnet assosieres med i ulike sosiale sammenhenger som utfordrer identiteten, ikke navnet i seg selv, påpeker Hjelset.

Påvirker personligheten. Heldigvis er det ikke slik at Carmen er dømt til å bli glamourmodell eller at Vetle aldri kan bli statsminister. Men det er ingen tvil om at navnet kan påvirke barnets identitet, mener Aldrin.

- Navnet har betydning både for utviklingen personligheten og for hvordan hun eller han blir oppfattet av andre. Navnet blir et slags symbol for alt vi står for. Vi presenterer jo oss selv med navn, skriver under på viktige papirer med navn, andre roper på oss med navn og så videre. På den måten blir navnet hele tiden koblet opp mot identiteten vår.

Alle våre erfaringer og fordommer forteller oss at enkelte navn er mer vanlige i visse generasjoner, kulturer eller sosiale grupper. Navnet er ofte det første du møter hos en ny person, og ut fra navnet danner du deg et bilde av vedkommende.

Å orientere seg i navnejungelen er, som du skjønner, ingen enkel sak. Men stol på magefølelsen, dere har jo ni måneder og vel så det til å finne det perfekte navnet.

Hva slags mamma er du?

Sporty friskusmamma

Du elsker norsk natur og friluftsliv. På fritiden er det gjerne klatring, kajakk eller orientering som står på agendaen. Barna dine har nok mange skiturer, fotturer i fjellet og teltturer i vente.

Du er stolt av dine norske røtter og vil at ditt barns navn skal reflektere det. Nymotens navn synes du bare er flåsete. Du har en forkjærlighet for gamle, norrøne navn, og bruker gjerne de særnorske bokstavene æ, ø og å. Navn inspirert av naturen og dyreriket faller også i smak.

Eksempler:

Gutter: Storm, Odin, Åsmund, Birk, Varg

Jenter: Tora, Sol, Embla, Frøya, Idun

Jordnær og tradisjonell

Du er familiekjær og setter tradisjonelle verdier høyt. Det er du som styrer hjemme, og du liker det. Matlaging og husvask har du full kontroll på. Når du skal velge navn til den lille i magen, er du opptatt av at navnet skal være fint. Du har ikke noe behov for å skille deg ut, og styrer unna uvanlige navn (som du bare synes er rare). Har du besteforeldre med fine navn, er du ikke fremmed for å kalle opp barnet etter en av dem. Trygge, norske tradisjonsnavn, bibelske navn eller navn på topplisten står høyest i kurs hos deg.

Eksempler:

Gutter: Magnus, Henrik, Christoffer, Emil, Daniel

Jenter: Ingrid, Marie, Benedicte, Emma, Anna

Verdensvant og bereist

Du elsker å reise og har kanskje også en jobb hvor du reiser mye. Som ung og singel var du på backpacking i Asia, og du ler av småbarnsforeldre som sverger til charterferie. Når barnet i magen skal få navn, er du hovedsakelig opptatt av at navnet skal fungere i utlandet.

For han eller hun kommer jo trolig til å studere i USA eller få seg toppjobb i Hong Kong. Du styrer langt unna navn som Bård og Simen, som får en helt annen betydning på andre siden av Atlanteren ¿ Navn med æ, ø eller å er også uaktuelle.

Eksempler:

Gutter: Isak, Jonas , Michael, Alexander, Adrian

Jenter: Sarah, Hannah, Sophie, Nathalie, Christine

Velstående vestkantmamma

Du kommer enten fra en rik familie eller har giftet deg inn i en. Permisjonen skal tilbringes på trening (minst fem ganger i uka) med din personlige trener, mens au pairen passer den lille. Det er jo viktig med egentid også! Arvingen skal få et navn som viser hvilken familie han eller hun kommer fra. Du kaller gjerne babyen opp etter andre familiemedlemmer. Kanskje slenger du på «junior» etter pappas navn hvis det blir en gutt? Du velger heller et trygt og tradisjonelt navn enn noe nymotens fjas. Det er også en fordel om navnet fungerer i utlandet, ettersom planen er at junior skal overta pappas shippingselskap.

Eksempler:

Gutter: Carl, Frederik, Wilhelm, Jacob, Preben

Jenter: Celine, Louise, Bianca, Victoria, Alexandra

Kreativ og kunstnerisk

Du er en kreativ person som elsker å skille deg ut. Du er gjerne flink med håndarbeid, og kanskje er du musikalsk også? Trolig har du et kreativt yrke. Alt som er mainstream, styrer du langt unna. Barna dine kommer ikke til å gå med klær fra Hennes & Mauritz eller ha Hello Kitty-matboks. Når du leter etter navn til babyen, er du ute etter noe unikt. Helst et navn som ingen har hørt før, og du ser gjerne til utlandet for inspirasjon. Sjansene er jo store for at den lille blir en kjent kunstner, og da kan man ikke hete Jonny, eller hva?

Eksempler:

Gutter: Theis, Malthe, Angell, Mico, Natan

Jenter: Tallulah, Love, Diis, Poppy, Olympia

Trendy og urban

Du fnyser av tradisjonelle kjønnsrollemønstre og lar gjerne pappa ta halve foreldrepermisjonen. Du bor i by og får kanskje barn litt senere enn gjennomsnittet. Du er opptatt av å skille deg ut og har et svært bevisst forhold til hva du skal kalle barnet ditt. Barnet ditt skal ikke være én av fire Nora-er i klassen, så du styrer langt unna topplisten når du leter etter det perfekte navnet.

Du ønsker helst å ligge litt foran trendene. Det utvalgte navnet skal være litt sjeldent, men det skal også være moderne og ikke for rart. Venter du ei jente, går du sannsynligvis for et navn med a-ending.

Eksempler:

Gutter: Elias, Oliver, Filip, Liam, Theo

Jenter: Alva, Wilma, Ea, Filippa, India

Alle illustrasjoner: Berit Sømme

Les også:

Derfor høres Linnea finere ut enn Bjørg

Her er de nye sossenavnene

Årets mest trendy navn - her er listen

Vanskelig å velge? Få inspirasjon i navneguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning