Korte navn

Derfor er korte navn trendy

Ingen grunn til å sløse med bokstavene - sjekk oversikten over korte navn.

KORT NAVN: Akkurat nå er det trendy å gi babyen et kort og enkelt navn.
KORT NAVN: Akkurat nå er det trendy å gi babyen et kort og enkelt navn. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det er mange kriterier å ta hensyn til når man skal gi babyen navn. Har du for eksempel selv et langt navn som sjelden får plass i navnefeltet når du fyller ut skjemaer, kan det kanskje være fristende å gjøre det enklere for egne barn ved å gi dem korte og greie navn.

Det finnes en rekke navn - både til gutter og jenter - som kun består av to eller tre bokstaver.

Navn i tiden

- Korte navn er en vanlig trend i tida - både i Norge og våre naboland, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne.

Han har også gitt ut boka "Hva er et navn?". Han mener denne trenden kan henge sammen med at foreldrene ønsker å gi barna sine begge foreldrenes etternavn, enten som mellomnavn pluss etternavn eller som doble etternavn med bindestrek.

- Da kan det være greit at det ikke blir altfor langt til sammen. Kanskje heller Sara Bergersen Øvregård enn Aleksandra Bergersen Øvregård, sier Utne.

Kort og greit

Korte navn er altså mer populært i dag enn det var for 5-10 år siden, men det er jo ikke noe nytt fenomen. Mange av navnene som benyttes i dag, er navn hentet fra noen tiår tilbake.

- Det var populært med korte navn fra rundt 1935 til 1965, og da var Jan, Per, Liv og Gro vanlige valg. I dag er Ida, Mia, Una, Vår, Alv og Ask noen av de mest vanlige navnene med tre bokstaver, og de korteste er vel Ea og My, sier Ivar Utne.

Flere jentenavn

Ivar Utne forteller at det akkurat nå, og fra begynnelsen av 2000-tallet, har vært mest vanlig å gi jentebabyer korte navn. I forrige runde med korte navn, rundt midten av 1900-tallet var det derimot guttenavnene som dominerte denne trenden.

For øvrig var vi nordmenn heller ikke da alene om å korte ned på stavelsene i navnene. Ivar Utne skriver i "Hva er et navn?" at fenomenet kom til både Sverige, Danmark og flere andre europeiske land før det slo til hos oss. Det finnes også navn som aldri går av moten.

Først hos de fine

Som trender flest, startet nok også denne hos de som sitter høyest oppe på rangstigen.

Og det gjelder ikke bare når man snakker om riktig gamle dager, men også da trenden kom tilbake for om lag ti år siden.

- Korte navn var nok muligens mer vanlig i høyere, sosiale lag for ti år siden da denne nye trenden begynte. Nå har det vel antagelig spredd seg jevnt, mener Utne. Det som var sært før, ble plutselig helt vanlig.

En bokstav

Men et navn kan faktisk bli enda kortere. Det finnes mennesker som har navn bestående av en enkelt bokstav.

- Det er en del personer, formodentlig innvandrere, som er oppført med bare X. Jeg gjetter at det noen ganger er snakk om et navn og ikke en ukjent X, sier Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå.

Han forteller at hele 138 menn og 163 kvinner kun er oppført med fornavnet X.

Her er 10 av de vanligste navnene her i landet med kun to bokstaver:

Guttenavn:

Jo

SAMME NAVN: Mange velger å hente frem gamle familienavn og kalle opp babyen etter besteforeldre eller andre forfedre.
SAMME NAVN: Mange velger å hente frem gamle familienavn og kalle opp babyen etter besteforeldre eller andre forfedre. Foto: www.colourbox.com

Bo

Ib

Ty

Vu

Jentenavn:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning