Navneguide

Slik velger vi navn

Er du lysende, flittig eller en perle? Finn ut hva navnet ditt egentlig betyr!

Navnetrend: Norske foreldre bruker mye tid på å finne rett navn til barna sine. Det skal helst være originalt, men ikke så originalt at det blir rart.
Navnetrend: Norske foreldre bruker mye tid på å finne rett navn til barna sine. Det skal helst være originalt, men ikke så originalt at det blir rart. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Jenter:

Gutter:

Ville du gitt barnet ditt navnet Fredag? Robinson Crusoe fulgte faktisk en lang navnetradisjon.

De fleste har fått med seg at Emma og Lukas var de mest populære navnene i 2010. Men visste du at Emma betyr "flittig" og Lukas betyr "lysende"?

Sannsynligvis gjør du det ikke, og det gjør heller ikke foreldrene til de mange små Emmaene og Lukasene rundt om i landet.

Vår populære Navnekarusell hjelper deg å finne både de fineste navnene og hva de betyr. Men selv om norske foreldre legger stor vekt på å finne det riktige navnet til barnet sitt, spiller navnets betydning en relativt liten rolle. Det er klangen vi er opptatt av.

- Mitt inntrykk er at navnenes betydning ikke har så mye å si. Det er lyden i navnet, om vi synes det er fint eller ikke, som er viktig, sier navneforsker Jørgen Ouren i SSB.

- Det er heller ingen nevneverdige geografiske forskjeller på hvilke navn som er mest populære, vi er påvirket av de samme navnetrendene over hele landet. Alder og utdannelse er viktigere enn geografi, poengterer han.

Navn etter ukedag

Sitting Bull, Running Horse, Big Foot og Red Cloud: Amerikanske indianeres navn var ofte ment å vise hvem de var. Besteforeldre, foreldre eller landsbyens eldre valgte barnets navn ut fra egenskaper man ønsket at barnet skulle få, eller hendelser rundt selve fødselen.

Den samme navnetradisjonen videreføres i en rekke afrikanske land og kulturer i dag, særlig i den sørlige halvdelen av Afrika. Barn får gjerne navn etter årstid eller ukedag for fødselen, og hvilket nummer de har i søskenflokken.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er fra Ghana. Hans navn betyr ganske enkelt "født på fredag, nummer fire i søskenflokken".

- Dette er ganske utbredt i spesielt den sørlige delen av Afrika, med unntak av i de muslimske kulturene, som bruker muslimske navn, forteller navneforsker Ivar Utne.

- Omstendigheter under fødselen eller foreldrenes håp for barnet bestemmer navnet. Mange får et engelsk navn i tillegg, som ofte uttrykker noe av det samme som det lokale navnet. Derfor har mange afrikanere navn som Desire, Victory eller Hope.

Lykkebringende navn

Navn avgjør skjebnen: Kinesiske gutter får ofte navn etter dyr foreldrene ønsker de skal få egenskapene til, som drage eller tiger. Jenter får ofte navn etter blomster.
Navn avgjør skjebnen: Kinesiske gutter får ofte navn etter dyr foreldrene ønsker de skal få egenskapene til, som drage eller tiger. Jenter får ofte navn etter blomster. Foto: FOTO: Colourbox

Til tross for at norske foreldre er lite opptatt av navns opprinnelige betydning, ser Utne at en del navn med positive assosiasjoner i språket, som blant annet Lykke, Erle, Lilja og Vilje, er på vei oppover på popularitetslistene.

Dette er en trend man har sett en stund i USA, og som foreldre nå finner tilsvarende navn for i Norge.

- Dette gjelder stort sett for jentenavn. Navn som Vår, Sol og Luna øker litt i bruk nå. Tilsvarende guttenavn er få, men Hauk, Storm og Ravn har også økt noe de siste årene. For akkurat disse navnene er nok betydningen ganske viktig. Kanskje foreldrene søker en slags ekthet eller naturlighet når de velger disse navnene, foreslår Utne.

I Kina finnes ingen egne navnelister, i stedet kan stort sett alle ord i det kinesiske språket brukes som navn. Jenter har tradisjonelt fått navn som assosieres med skjønnhet og lydighet, som blomsternavn. Gutter har fått navn som assosieres med styrke, mot og klokskap og gjerne bærer navn som tiger eller drage.

Å velge et lykkebringende navn for sitt barn er noe kinesere tar svært alvorlig, fordi det ikke bare avgjør skjebnen og lykken for barnet selv, men for hele familien.

Navn fra egen slekt

I Norge er vi mer opptatt av navnemoter enn at navnet skal si noen om barnets egenskaper.

Vi vil gi barna våre originale navn, men ikke så originale at de er rare. Navn går i popularitetssykluser på omtrent 100 år, og dagens mest populære navn var også populære blant våre oldeforeldre.

Navn fra foreldre- og besteforeldregenerasjonen er ikke gamle nok ennå til å bli moderne igjen, derfor er navn som Britt, Gunn, Svein og Knut nesten fraværende.

- En økende trend blant unge foreldre i dag er å finne navn som har vært i bruk i deres egen slekt langt tilbake i tid, for eksempel blant sine oldeforeldre eller tipp-oldeforeldre. Jeg tror det handler om å hente inn røtter, mener Utne.

På øya Bali, derimot, bryr de seg lite om verken om navnemoter, røtter eller originalitet. Der får barna navn etter et system basert på en håndfull navn.

Uavhengig av kjønn heter det førstefødte barnet Wayan eller Wokalayan, det neste får navnet Made, tredjemann blir hetende Nyoman eller Komang, og det fjerde barnet får navnet Ketut.

Er man så heldig å få enda flere barn, snur man bunken og gir det femte barnet navnet Wayan Balik - som simpelthen betyr "Wayan om igjen".

Forlokkende enkelt, eller hva?

Les også:

Årets mest trendy navn

Kjendisnavnene som er på vei opp

10 kriterier for å velge riktig navn

Disse navnene går aldri av moten

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også