Badetemperatur - bading av spedbarn og bading etter fødsel

Når kan babyen bades i sjøen?

Er det under 20 grader i vannet, bør du la være å bade barnet ditt i sjøen, mener jordmor Siri von Krogh.

BARN OG BADING: Du bør ikke bade babyen og de minste barna når det er under 20 grader i sjøen, mener jordmor Siri von Krogh.
BARN OG BADING: Du bør ikke bade babyen og de minste barna når det er under 20 grader i sjøen, mener jordmor Siri von Krogh. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert
PLASKE: De minste barna trenger kanskje bare å plaske i vannet.
PLASKE: De minste barna trenger kanskje bare å plaske i vannet. Foto: Foto: Scanpix

Alle venter på sommeren, og nå kommer den (trolig) til store deler av landet. Da kan det være fristende å ta barna med på stranden.

Men er det kaldt i vannet, bør du ikke falle for fristelsen å la de helt små barna bade, med mindre det bare er snakk om litt plasking med føttene.

- Alt under tjue grader er utelukket. Spedbarn har lite underhudsfett og små kropper som kan bli raskt nedkjølt, sier jordmor Siri von Krogh til Klikk.no.

Hun legger til at spedbarn ikke bør være i direkte sollys. Med det blir de mindre varme enn det kanskje foreldrene tenker at de blir.

Følg med på badende barn

Små- og litt større barn som bader i avkjølende vann bør man også følge med på.

Det finnes ingen grunnregel for hvor lenge et barn bør være i vannet om gangen.

- Når de blir kalde bør man ta barna ut av vannet og gni dem varme og tørre med et håndkle, mener von Krogh.

Hopp i havet to uker etter fødsel

Den generelle anbefalingen er å vente med bading til det har gått minst seks uker etter fødselen. Men jordmoren slipper her en strålende nyhet til kvinner som frykter at årets sjøbad blir ødelagt av at fødselen skjer på sommeren.

- Det holder å vente i to uker etter fødselen, hvis sjøvannet man bader i er rent og friskt og det ikke er kloakkutslipp eller andre forurensningskilder i nærheten, sier Siri von Krogh.

Hun regner at sår etter eventuelt klipping og sying normalt er grodd i løpet av de to første ukene etter en fødsel. Hovedårsakene til at det frarådes bading etter fødselen er at eventuelle sår kan gro tregere og at det er en viss infeksjonsfare.

Stillestående vann, som ferskvann ofte er, anbefaler jordmoren å vente minst seks uker på å dyppe kroppen i.

Bading hjemme i badekaret oppfordrer jordmoren til allerede fra dag én etter en fødsel.

- Det kan kvinner oppleve som behagelig, og det er jo en kjent baketeriflora i badekaret hjemme, sier von Krogh.

Når kommer det varme sjøvannet?

Badetemperaturene er fortsatt i overkant friske for de fleste av oss, men finværet som er på gang kan raskt føre til gode temperaturer i sjøen og innlandsvann.

- Det er vanskelig å forutsi vanntemperaturen, men i lune viker hvor det er lite utbytting av vannet vil nok finværet som er meldt kunne føre til rask oppvarming av vannet, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk Instiuttet til Klikk.no.

Forskeren sier at vindene er helt avgjørende. Pålandsvind gir oftere høyere vanntemperatur enn fralandsvind, som får oppvarmet vann til å forlate grunnere områder.

- Mistralvindene ved Middelhavet er et godt eksempel på det. Når den blåser ned fra alpene dytter den oppvarmet vann bort fra land, og selv om det er høye lufttemperaturer kan vannet bli unormalt kaldt, sier Hygen.

Store havstrømmer har lite å si

Strømmer i havet har lite å si for den lokale badetemperaturen ved strender, viker og kiler.

Det er overflatevannet som er viktigst, men om havstrømmene fører med seg varmere vann er det større sjanse for at temperaturen i sjøen vil holde seg høyere lenger, mener klimaforskeren.

Ekspertene mener at det er en El Niño (ekstern lenke) på gang i Stillehavet. Det kan føre til en varmere og tørrere sommer her til lands, men de aller største virkningene på temperaturer i sjøen kommer Norge ikke til oppleve.

Meteorologisk Institutt har fortsatt til gode å se de helt store konsekvensene av en El Niño.

- Det har størst betydning i Stillehavet, og til dels i Atlanterhavet og Karibien, sier Hans Olav Hygen.

Nyttige lenker:

Oppdaterte badetemperaturer fra Yr.no

Badetemperaturer i hovedstadsområdet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning