Vintersko og barn

Kjøp riktig cherrox

Det finne mange ulike modeller og priser å velge mellom.

Publisert Oppdatert
Jeg har inntrykk av at foreldre bruker denne type støvel litt for mye, nettopp fordi den er så lettvint

Cherrox-støvlene har en lang historie. Det er navnet på en type vanntette barnestøvler som blir produsert av Viking Fottøy. Støvelmerket ble lansert på slutten av 1960-tallet som en varmforet,vanntett,imitert skinnstøvel i plast.

Selv om navnet er merkevarebeskyttet, er det i dag blitt et slags nøytralt navn på alle slags typer varm, vanntette barnestøvler.

Mange typer og priser

Utvalget har ekplodert de siste årene, og de fleste skokjedene har nå sine egne versjoner av cherrox. Prisene varierer også fra snaue kr 200 til kr 400. Cherrox er noe de fleste norske småbarnsforeldre føler de må ha, og som ofte blir så godt brukt at de ikke går i arv. Derfor er dette et uttømmelig marked.

De fleste cherroxstøvler er laget av pvc- materialer. Det er billig å produsere, men isolerer ganske dårlig. For noen sesonger siden tok Viking og senere Eurosko i bruk et annet materiale i sine støvler. Viking Thermo og Slusher Turtle er ekspempler på støvler med polyurethan (PU-materialer). Dette materialet har isolerende luftbobler som bidrar til at de holder bedre på varmen. Disse støvlene er mykere, men også dyrere.

Ikke vintersko

- Det er viktig at foreldre husker på at dette ikke er en vinterstøvel. Den skal brukes i slapsevær, og ikke når det er kaldere enn minus 2-3 kuldegrader. Den puster ikke, og derfor blir barn kalde på føttene hvis de bruker dem når det er kaldere enn dette, sier Lillian Zahl, sjef i barneavdelingen på Agnar Hagen sko i Oslo.

Hun mener cherrox skal være en nullførestøvel selv om det er laget av PU- materiale. Foreldre bør ha en skinnstøvel eller gore-tex-støvel i tillegg.

De nye cherrox-typene er laget av mykere materialer enn før, og blir ikke så stive når de blir kalde, sier hun.

Foreldre & Barn har også testet årets vinterstøveler og årets vinterdresser.

Praktisk

Suksessen til cherrox handler mye om at den er utrolig praktisk i en hektisk hverdag .

- Særlig for barn som går i barnehage er den veldig lett å ta av og på. Men jeg har inntrykk av at foreldre bruker denne type støvel litt for mye, nettopp fordi den er så lettvint, sier hun.

Se på sålen

Lillian Zahl råder foreldre til å se på sålen og hælkappen før de velger modell.

- Det er viktig at både sålen og hælkappen er faste. Barneføtter har ikke noe godt av å gå i helt flate sko, og såpass mye som mange barn bruker cherrox er det vikitg at foreldre tenker på dette.

For små barn har nemmelig godt av å gå mest mulig uten sko, og det er ting du skal se etter når du kjøper sko til barna enten det er sommer eller vinter.

Ny teknologi selger

Viking Thermo er en PU- støvel, og den selger langt mer enn de "gamle" cherroxene.

-Foreldre ønsker seg et alternativ som er lettere og som holder bedre på varmen, spesielt ved lave temperaturer. Vi vil likevel fortsette å produsere de "gamle " cherroxene for dem som vil ha dem, sier , sier Thomas Smith, Daglig leder i Viking Footwear AS.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning