Fotterapeut advarer:

- Kast barnas Crocs i søpla

Crocs er ikke bare verdens styggeste sko. De ødelegger også føttene, mener ekspertene.

ØDELEGGER FØTTENE: Mange barn bruker Crocs ute hele sommeren og som innesko om vinteren. Det kan være helseskadelig, mener ekspertene.
ØDELEGGER FØTTENE: Mange barn bruker Crocs ute hele sommeren og som innesko om vinteren. Det kan være helseskadelig, mener ekspertene. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Ville du kjøpt flip-flops som innesko til barnet ditt i barnehagen?

Crocs er ikke det spor bedre, mener både fotterapeut Siv Nilsen og barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen.

I norske barnehager og barneskoler står små, fargerike Crocs og Crocs-kopier på rekke og rad i garderobehyllene. De er uten tvil de mest populære inneskoene, og brukes av barn over hele landet hver eneste dag.

Det bør de umiddelbart slutte med, ifølge autorisert fotterapeut Siv Nilsen. Fotterapeuter jobber med behandling og forebygging av lidelser i føttene og skorelaterte fotproblemer.

Nilsen er ikke nådig i sin dom: Crocs-sko hører ikke hjemme noe annet sted enn i søppelbøtta.

- Crocs fører til gal fotstilling og skjevhet i bein og hofter, noe som igjen fører til ryggproblemer og stiv nakke. I tillegg blir foten svett og klam, huden kan sprekke opp og man blir lettere utsatt for både fot- og neglsopp. Crocs er rett og slett det verste jeg ser, sier Nilsen.

Crocs selv mener imidlertid noe annet:

"Crocs er overbevist om at deres sko og materialet croslite er helt trygt å bruke og fører ikke til helsemessige eller sikkerhetsmessige problemer", svarer skoprodusenten i en mail til Foreldre & Barn.

Crocs produserer mer enn 250 forskjellige skomodeller. Det er sko av typen clogs fotterapeuten og fysioterapeuten er kritiske til.

Alle merker like ille

Verken voksne eller barn bør bruke Crocs, mener Nilsen, og det spiller ingen rolle om skoene er ekte Crocs eller en billig kopi. Alle typene er akkurat like ille.

- Skoene er veldig ustabile og altfor myke, og holder ikke foten på plass slik en god sko skal. Når barna løper, og det gjør de jo mye, lander foten skjevt i skoen, og muskulaturen i foten og beina blir feilbelastet helt opp til hoftene. Dette skaper problemer man kanskje ikke oppdager før i voksen alder. Da er det veldig vanskelig å rette opp igjen, sier Nilsen.

Likevel er det mange voksne som sverger til skoene fordi de er så myke, også sykepleiere og annet helsepersonell. Tar de feil når de synes skoene er behagelige for foten?

- Mange som kommer til meg for behandling sier at de synes Crocs er gode å gå i. Samtidig har de både rygg- og nakkeproblemer. Det skal ikke så mye feilstilling i føttene til før det forplanter seg oppover i kroppen, men svært få tenker på at det kan ha sammenheng med skoene, sier fotterapeuten.

Gir ingen støtte

Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen vil ikke gå så langt som til å si at alle Crocs bør kastes i søpla, men hun er enig med fotterapeut Siv Nilsen i at Crocs definitivt ikke er gode sko.

- Jeg har flere kollegaer som sier at bare vent, om noen år vil vi ha mange voksne med vondter både her og der fordi de har brukt Crocs som arbeidssko, sier Haugen.

Hun mener Crocs og flip-flops er omtrent jevngode - eller dårlige - for føttene. Men mens vært få foreldre ville latt barna bruke flip-flops som innesko i barnehagen, mener mange at Crocs-skoene er gode fordi de er så myke.

Men det at skoen er myk, er ikke det samme som at den demper belastningen på verken knær eller ledd, forklarer fysioterapeuten.

Haugens viktigste innvending er likevel at skoene ikke gir noen som helst støtte til foten.

- Å bruke dem på korte turer ned til stranda om sommeren er greit, på samme måte som man ville brukt flip-flops. Men å bruke Crocs som innesko i barnehagen eller på skolen er absolutt ikke greit, mener hun.

- Trygge å bruke

Skoprodusenten selv har en helt annen oppfatning av skoene. Crocs Norges pressekontakt Ditte Kristensen videreformidler dette svaret fra Crocs på mail:

"Crocs sko benyttes av barn over hele verden og er det fortrukne valg for flere millioner foreldre. Kontinuerlig blir Crocs ergonomi og patenterte croslite materiale testet for å sikre den beste komfort og beskyttelse for barns føtter. Vi er sikre på at Crocs er helt trygt å bruke og ikke fører til helsemessige eller sikkerhetsmessige problemer. Barns fottøy bør tilpasses de ulike aktivitetskrav. For eksempel mens du driver med sport kan det være noen spesielle krav for fottøyet.

TRYGGE ELLER SKADELIGE? Crocs er morsomme, fargerike og lette å ta av og på. Ekspertene mener de er for myke og ustabile til barnehagebruk, mens produsenten hevder de er helt trygge.
TRYGGE ELLER SKADELIGE? Crocs er morsomme, fargerike og lette å ta av og på. Ekspertene mener de er for myke og ustabile til barnehagebruk, mens produsenten hevder de er helt trygge. Foto: FOTO: Colourbox

For vanlig bruk i barnehagen har vi ikke registrert noen problemer med bruk av våre sko. Crocs sko har flere gode egenskaper, som å være komfortabel, lett og motstandsdyktig mot lukt. I henhold til forskjellige studier utført av TÜV-Rheinland, er konsentrasjon av stoffer som er skadelig for helsen ikke tilstede i Crocs skoene.

På grunn av Crocs sin popularitet er våre produkter ofte gjenstand for etterligning og kopiering. Skoene kan virke og se lik ut som Crocs, men har ikke den samme kvaliteten på design og materiale som Crocs har. Når det gjelder materiale som benyttes til fremstillingen av de mer enn 250 forskjellige modellene av Crocs sine sko, er en stor del laget av croslite, et materiale som er vanntett og ikke porøst."

Skjevstilling i foten

Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen lar seg ikke overbevise.

- Skoen sitter ikke på foten selv om man fester den med stroppen bak hælen. Den er bred og stor, slik at foten nærmest svømmer i den. Og den gir ingen støtte i det hele tatt. Det trenger barn i vekst, forklarer hun.

Å ha skotøy uten støtte vil gi konsekvenser for barna på lang sikt, påpeker hun. Barns føtter og bein er alltid i vekst, og skjelettet vokser raskere enn musklene. Muskulaturen vil strekkes, men fordi muskler er som de fleste andre - de velger korteste vei til målet - vil det å bruke sko uten støtte, særlig på hælen, kunne føre til skjevstillinger i ankelen og foten når musklene strekkes innover i stedet for oppover.

BARBEINT BEST UTE: På mykt underlag som gress og sand er barbeint det beste for barn. Inne på harde betonggulv, bør barna bruke joggesko eller sandaler med god støtte.
BARBEINT BEST UTE: På mykt underlag som gress og sand er barbeint det beste for barn. Inne på harde betonggulv, bør barna bruke joggesko eller sandaler med god støtte. Foto: FOTO: Colourbox

- Sko med stiv hælkappe hindrer slik skjevstilling, og det bør de minste barna bruke både ute og inne. Gode sko er en investering i barnas framtidige helse. Husk på at mye av barnas sosiale lek handler om fysisk aktivitet. Og de fleste bevegelser vi gjør starter i føttene, minner Haugen om.

Hva skal foreldre gjøre, hvis man har barn som elsker sine Crocs og vil bruke dem hele tiden?

- Da må man tørre å være Mamma og Pappa, og vite best. Det finnes mange flotte joggesko med lufting som fint kan brukes inne, eller sandaler med stiv hælkappe til de minste. Det aller verste er når jeg ser barn som har gym i Crocs. Hvorfor vil man barnet sitt så vondt? Barnet må jo bruke mer krefter på å holde skoene fast, enn på selve aktiviteten. Det er umulig å henge med i gymtimene med så dårlige sko, sier Haugen, og tilføyer:

- Foreldre burde heller kjøpe noen ordentlige gymsko, og la barnet bruke dem både som innesko og i gymtimen.

- Bruk sandaler

Fotterapeut Siv Nilsen skulle egentlig ønske skobutikkene sluttet å selge Crocs, selv om hun forstår hvorfor både voksne og barn liker dem så godt. De er fargerike, morsomme og veldig enkle å ta av og på. Selv de minste barna klarer å smette på seg et par Crocs helt på egen hånd.

Men akkurat det siste er ikke nødvendigvis en fordel. Fordi skoene er lette å få av og på, er det også mye lettere å bytte sko med andre barn.

- Mange barn sliter med fotsopp og vorter, som smitter veldig lett fra barn til barn. Sko kan være fulle av slike mikrober, og de kommer lettere inn i foten dersom huden har sprekker, advarer Nilsen.

Hun anbefaler sandaler som det beste alternativet i valg av innesko, både til barn og voksne. Tøfler er litt bedre enn Crocs, men de blir også ofte for varme. I tillegg sitter ikke alle tøfler godt nok på foten.

- Hvis tøflene sitter løst, må barnet knipe dem fast med tærne. Da blir muskulaturen oppå fotroten veldig stram, og tærne blir klemt sammen og krummet innover mot foten. Hvis du går slik hver dag, får du feilstillinger i foten som kan bli vanskelig å rette opp igjen, sier Nilsen.

- Er det beste for barnet å gå uten sko innendørs?

- Ikke nødvendigvis. Mange barnehager har veldig harde gulv, og da er det best å ha på seg sko. Med sandaler bruker du musklene riktig og blir ikke svett på foten. De behøver ikke være dyre for å være bra. Men Crocs er det bare å kaste rett i søpla med det samme, mener Nilsen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Slik velger du riktig sko til barna.

12 julegaver familien ikke trenger.

Dette sier navnet ditt om hvem du er.

11 ting som gjør barna dine flaue

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning