MAMMA FOR FØRSTE GANG

Jamina Blipp: - En kjærlighet større enn noe annet

Jamina Blipp (30) var sikker på én ting: At hun ville vente med å få barn. Så kom lille Noelle og snudde alt på hodet.

GLAD AMMA: Å bli mor for første gang var mindre skummelt enn Jamina først hadde trodd.
GLAD AMMA: Å bli mor for første gang var mindre skummelt enn Jamina først hadde trodd. Foto: Annie Fredriksen
Publisert

Hun synes det er helt vanvittig å tenke på nå – det at hun har vurdert noe annet enn dette, der hun sitter med sin første datter på fanget.

– Det er jo en kjærlighet større enn noe annet jeg har opplevd, og jeg klarer ikke egentlig å beskrive hvor glad jeg er for at jeg tok valget jeg tok, sier Jamina og retter på hårbåndet til Noelle.

Historien har hun fortalt før, blant annet i podkasten hun og venninnen Samantha Skogrand gir ut én gang i uken: Det passet ikke egentlig å bli gravid da hun ble det, og dessuten var bryllupet med «Senkveld»-programleder Stian Blipp like rundt hjørnet.

De skulle jo vente litt med barn, være litt mer på farten og drive med sine egne ting. Paret bestemte seg nesten for å avslutte svangerskapet, men da de giftet seg 19. mars i 2018 var det med Noelle i Jaminas mage.

– Jeg har tenkt på det i etterkant, at den jordmoren som sa til meg at man aldri angrer på å få et barn, men at man kan angre på å ikke få det, hun hadde mer rett enn jeg trodde, sier Jamina og stryker på kinnet til datteren som akkurat har våknet.

LES OGSÅ: Samantha Skogrand om fødselen: Nei, dette orker jeg ikke!

IKKE SOM PLANLAGT: Å gifte seg med baby i magen var ikke en del av planen til Jamina, men da hun og Stian Blipp sa «ja», var Noelle noen uker på vei.
IKKE SOM PLANLAGT: Å gifte seg med baby i magen var ikke en del av planen til Jamina, men da hun og Stian Blipp sa «ja», var Noelle noen uker på vei. Foto: Privat

Verdens mest naturlige

Noelle er snart fire måneder gammel og ser ut til å elske å være med mamma på kafé i Oslo. Blitsen fra fotografen går og trikken durer utenfor, men den lilla jenta er like fornøyd. Det ammes, skiftes bleie, bysses.

Selv om Jamina ble mamma for første gang for noen uker siden, og da etter en helt uplanlagt graviditet, ser det ikke sånn ut.

– Det er kanskje det sykeste med å få barn, i alle fall for min del. Den følelsen av at «dette kan jeg» og hvor naturlig det plutselig var for meg å være mamma. Det føles liksom ikke fremmed i det hele tatt. Nesten heller som om at hun alltid har vært her og at man på et merkelig vis vet hva man skal gjøre, forklarer Jamina.

Programleder- og komikermannen Stian, har snakket om det samme i podkasten «Ida med hjertet i hånden» med Ida Fladen.

– Det er den villeste transformasjonen i meg selv jeg har opplevd noensinne, sier han, og legger til at han knapt hadde holdt en baby da datteren ble født.

– Men når Noelle kom, var det som om noe åpnet seg i meg, nesten mirakuløst. Det var en følelse av at «der var hun, ja», og nå kan jeg det å være pappa. Nå skjønner jeg det. Alt bare falt på plass, og det er noe av det villeste jeg har opplevd, forklarer han.

Mens ektemannen aldri har vært noe babymenneske, har Jamina selv alltid vært glad i barn. Men det var likevel en åpenbaring å få sitt eget.

– Jeg ble tante for noen år siden, og det var helt fantastisk. Så jeg trodde egentlig ikke det kunne bli noe særlig større. Men jeg innrømmer jo lett at det har forandret seg nå, sier hun og ler.

Svartmalte barseltiden

I motsetning til mange, som opplever at den første tiden med en nyfødt er mer overveldende enn de kunne forestille seg, har Jamina kjent på det motsatte – heldigvis. På forhånd hadde hun nemlig sett for seg en ekstremt søvnredusert og tøff tilstand fra dag én.

KRISEMAKSIMERTE: Jamina hadde trodd den første tiden med baby skulle bli enda tøffere enn den har vært.
KRISEMAKSIMERTE: Jamina hadde trodd den første tiden med baby skulle bli enda tøffere enn den har vært. Foto: Privat

– Jeg var så innstilt på at dette skulle bli så heavy. Det skulle bli blytungt, rett og slett. Og det tror jeg nesten har vært bra for meg – jeg hadde jo krisemaksimert fullstendig, og ble positivt overrasket. Det går jo bra, sier hun og fortsetter:

– Også har jeg heller aldri kjøpt helt disse folkene som har vært helt forelsket i babyene sine. Men nå har jeg blitt sånn selv. Det er virkelig den store kjærligheten med stor K. Stian og jeg kan liksom sitte og se på henne på babycallen når hun sover, og fryde oss over hvor søt og perfekt hun er. Det sier jo sitt, forteller Jamina.

Mens noen går rett i redebyggingsmodus når de tester positivt, hadde Jamina på sin side et avslappet forhold til å forberede seg på babyens ankomst.

– Jeg er ikke en sånn type som bruker mye tid på at alt skal være perfekt i forkant. Jeg kjøpte og fikk noen bøker under svangerskapet, men leste dem egentlig aldri ferdig.

– Men jeg er heldig som har venninner som er mye mer beleste og forberedt enn meg, så jeg får mange gode råd fra dem. Også kopierer jeg mye av det venninnen min som fødte en måned før meg gjør, ler hun.

Blitt hjemmekjær

Mens Jamina beskriver seg selv som «i overkant sosial», har hun også fått mer lyst til å være hjemme sammen med familien etter at datteren kom til verden. I sommer flytter dessuten de tre fra leilighet til hus.

– Det var kanskje det som skremte meg mest med å skulle bli mamma, at jeg ikke skulle få ha noe sosialt liv lenger. Men det er rart hvordan ting forandrer seg, og selv om jeg fortsatt prøver å være med på det viktigste sosiale som skjer, så har jeg blitt mye mer hjemmekjær. Det er en uvant følelse for meg, sier hun og kikker bort på vognen til Noelle som de snart skal trille ut med.

Blitsen fra fotografen går og trikken durer utenfor, men den lilla jenta er like fornøyd. Det ammes, skiftes bleie, bysses.
Blitsen fra fotografen går og trikken durer utenfor, men den lilla jenta er like fornøyd. Det ammes, skiftes bleie, bysses. Foto: Annie Fredriksen

– Samtidig triller jeg jo konstant. Så det er ikke sånn at vi ikke kommer oss rundt, for vi er jo alltid ute og triller.

Noelle grynter, vil ha ren bleie. Er kanskje litt lei av både å posere for fotografen, og å sitte stille på fanget til mamma. Hjemme har hun gått fra å sove mye på natten til å være mer våken – som gjør at mamma også ligger våker.

– Det har gått så bra til nå, men det er kanskje nå det virkelig begynner, dette søvnløse småbarnslivet, smiler Jamina mens hun skifter bleie på kafébenken.

– Det er jo dette som er det vanskeligste. Altså å skjønne hva de vil hele tiden, disse små. Det er en sånn evig bekymring som plutselig har kommet, og som sikkert alltid kommer til å være der. Men det er jo noe fint med det også – at det eneste man vil er at dette lille mennesket skal ha det bra.

NB! Jamina Blipp er med i podkasten «Babyboom» som gis ut av Foreldre & Barn og Egmont People én gang i uken. Podkasten inneholder kommersielle lydspor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning