Snøbad i barnehagen

Iskald lykke i barnehagen

De tøffeste barna bader ikke i sjøen, men i snøen.

SNØBAD I BARNEHAGEN: Barna i Solgry barnehage i Drøbak tok onsdag sitt årlige snøbad.
SNØBAD I BARNEHAGEN: Barna i Solgry barnehage i Drøbak tok onsdag sitt årlige snøbad. Foto: FOTO: Solgry barnehage
Publisert Oppdatert

Det er vinter i badebyen Drøbak. Så hva er vel bedre enn å trekke i badetøyet og ta seg et iskaldt snøbad?

Solgry barnehage har en årlig tradisjon med snøbading for de små. Mens barna vanligvis ville kledd på seg ulltøy, fleece og parkdress før de gikk ut, tok de denne uken i stedet på seg badetøyet og løp ut i snøen, -nesten nakne.

- Snøbadet er selvfølgelig frivillig, og de som ikke har lyst får være inne. Men de aller fleste barna synes det er kjempestas. Noen blir stående litt på trappa og nøle, mens andre er skikkelig tøffe og kaster seg ned i snøen, forteller Linda Martinsen, styrer i Solgry barnehage.

Snøbadeby

Barnehagen ligger midt i Drøbak sentrum, og det var lokalavisen Akershus Amtstidende som først skrev om de små snøbaderne.

Drøbak er nok bedre kjent for sol og sjø enn vinter og snø. Men er man badeby, så er man badeby. Og hvem har sagt at sjøbad er bedre enn snøbad?

- De er bare ute et par minutter, men det var flere som ville løpe to runder ut i snøen. To av de ansatte var også med på snøbadet, mens de andre voksne var ute med vanlig tykt yttertøy, forteller Martinsen.

TØFFE JENTER: Hva med en tur på snø-spa?
TØFFE JENTER: Hva med en tur på snø-spa? Foto: FOTO: Solgry barnehage

Positive foreldre

Vel inne igjen får snøbaderne varme seg med pledd og kakao i et ekstra godt oppvarmet rom, før det er på med ulltøyet igjen.

De små snøbaderne må være store nok til å gå på storbarnsavdelingen før de kan være med. De aller minste tåler ikke kulda like godt.

Og selv om man kunne tro at engstelige foreldre ville være skeptiske til å sende barna ut i kulda i bare badetøyet, kan styrer Linda Martinsen fortelle om en foreldregruppe som nesten utelukkende er positive til stuntet.

- Dette er en tradisjon vi startet med for omtrent 15 år siden. I løpet av de årene har vi kun fått én klage. Resten av foreldrene har vært veldig positive. Da noen foreldre var skeptiske til å la barna være med i år fordi de var forkjølet, var responsen fra andre foreldre at et snøbad kanskje kunne være godt for forkjølelsen, sier hun.

- Utfordringer er bra

KALDT OG GØY: Parkdressen ble byttet ut med badetøy i Solgry barnehage onsdag.
KALDT OG GØY: Parkdressen ble byttet ut med badetøy i Solgry barnehage onsdag. Foto: FOTO: Solgry barnehage

Frister det å prøve dette med barna hjemme? Ifølge spesialist i allmennmedisin Kari Løvendahl Mogstad er det ingenting i veien for å rulle rundt i snøen i badetøyet så lenge barna er friske og selv har lyst.

- Jeg synes dette høres kjempebra ut. Det er viktig å gi barna utfordringer og lære dem å kjenne naturelementene. Mange av oss foreldre er snarere motsatt, og overbeskytter barna litt for mye, sier hun.

Selv kastet hun seg i Trondheimsfjorden nyttårsaften sammen med sin 10 år gamle datter. Det var en kald, men morsom utfordring for begge to.

- Å springe ut i snøen er ikke farlig så lenge det ikke er veldig kaldt eller mye vind, og barna har mulighet til å bli raskt varme igjen etterpå. Det regner jeg med at denne barnehagen har tatt hensyn til, sier hun.

Må være friske

Løvendahl Mogstad anbefaler ikke å ta med de minste barna på snøbading, ettersom de har langt dårligere temperaturregulering enn voksne og større barn. Men fra barna er tre-fire år ser hun ingen problemer med det. Hun ber likevel foreldre være litt forsiktige dersom barna har astma, atopisk eksem eller brygger på en forkjølelse.

- Barn med astma er mindre motstandsdyktige mot store temperatursvingninger, og de som har atopisk eksem tåler dårlig den kalde, tørre vinterlufta. Kulde kan også bidra til at en gryende forkjølelse blusser opp. Men hvis barna er friske er dette bare gøy, sier hun.

Etter Drøbak-barnas ansiktsuttrykk å dømme, er snøbad om vinteren minst like morsomt som sjøbad om sommeren. Selv om snøbadet ikke varer like lenge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning