Barn og forkjølelse

KALD: Du blir ikke automatisk forkjøla selv om du fryser. Men mer utsatt for infeksjoner. © FOTO: Colourbox

- Ikke bli kald, for da blir du forkjøla!

Har du sagt dette til barna dine eller hørt det før, bør du kanskje tenke om igjen.

- Man blir ikke forkjølet av å bare bli kald, det må også et virus til, sier Margareta Eriksson, overlege ved Astrid Lindgrens barnesykehus i Sverige til nettstedet Alltombarn.se .

Les også: Syk av å spise snø ?

Indirekte årsak

- Men en nedkjøling kan gjøre deg mer mottakelig for et virus, så indirekte kan man si at kulde på en måte kan lede til en forkjølelsesinfeksjon.

Se video om hvordan man gir barn nesedråper

Umulig å unngå

Forkjølelse er den vanligste infeksjonssykdommen blant barn, de fleste barn har 3-6 slike episoder i løpet av året, spesielt om vinteren. Forkjølelser hos barn er forårsaket av ulike typer virus. Smitten skjer som dråpesmitte ved hoste og nysing eller ved direkte håndkontakt.

Det er umulig å forhindre at barnet ditt blir forkjølet. Men hyppig håndvask dersom du er forkjølet selv, kan redusere risikoen for at barnet ditt blir smittet.

Likeledes kan du skåne barnet ved å pusse nesen din når du er i et annet rom enn barnet, i tillegg bør du unngå å nyse ut i rommet hvor barnet befinner seg. Må du nyse, så gjør det i armkroken.

Les mer om forkjølelse på Barnehelseguiden

Les om komplikasjoner ved forkjølelse:

Bihulebetennelse

Bronkitt

Lungebetennelse

Astma

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!