Spedbarn og smerter

Hvor mye tåler et spedbarn?

Kan et uheldig løft være nok til å skade et spedbarn? Professor i barnesykdommer Per H. Finne svarer.

GRÅTER AV SMERTE: Hvis barnet er skadet, vil det skrike når du berører det skadde området.
GRÅTER AV SMERTE: Hvis barnet er skadet, vil det skrike når du berører det skadde området. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Min sønn er fem uker gammel og veier ca 5,3 kg. Da jeg skulle løfte ham opp fra sengen en ettermiddag i desember, tok jeg grep under begge armene og la ham inntil brystet.

Det øyeblikket jeg brukte på å slippe grepet med den ene armen og plassere den under rumpa hans, følte jeg at det meste av vekten hans ble liggende på fingrene som støtter opp nakken/hodet.

Hvor stor del av vekten hans det kan dreie seg om, er vanskelig å anslå ettersom jeg lente meg litt bakover og holdt ham inntil meg (friksjon).

Han grein litt 10-20 sekunder seinere da jeg la ham ned på stellebordet, uten at jeg følte at det var på grunn av løftet (smågrining ca et minutt før han roet seg). Han var rolig og fin som han pleier resten av kvelden og i dagene som fulgte. Sover og spiser godt. Han har hatt litt sprutgulping, spiser litt fort og mye, tror vi. Tisser og bæsjer som før.

Mitt spørsmål er: Kan han på noen som helst måte ha tatt skade av dette løftet (nakke, hode, hjerne, nerver, muskler, sener)?

Jeg lurer også på hvor mye spedbarn tåler, slik at jeg kan slappe bedre av i framtiden når lignende situasjoner oppstår. Eventuelt: Hva er symptomene når spedbarn skader seg fysisk?

Hilsen engstelig far

PS: Du kan også stille spørsmål til ekspertene i Doktoronline.no - klikk her!

Jeg tror ikke på noen måte at du har skadet barnet ditt med det grepet du beskriver. Spedbarn er myke og robuste og tåler å bli tatt i.

Tenk bare på påkjenningene når barnet blir født, det er press og trykk fra omgivelsene, fødselsveiene, også drag i både hode og nakke og under armer, armhuler, fra jordmor eller lege.

Har barnet fått en skade, vil det vise seg ved at det skriker på grunn av smerte, og skrikingen vil holde seg noen tid, minutter eller timer. Det vil også kunne vise smerte ved at der skriker nå du tar på det skadde stedet.

De symptomene du beskriver, er normale for et spedbarn. Barnet viser at det trives, og jeg tror du kan ta det helt med ro.

Per H. Finne, professor i barnesykdommer

Les også:

Så lite kulde tåler barna

Derfor skal du vaksinere barna mot svineinfluensa

Trening i sprengkulda

Test: De beste vinterdressene for barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning