Dødsulykke i Tyskland

Hund drepte spedbarn

En åtte uker gammel jentebaby ble angrepet og drept av familiens hund mens hun sov i vogna på terrassen. – Dette kan skje i Norge også, advarer hundekjennere.

BÅNDTVANG: Etter 1. april er det straffbart å ikke ha hunden i bånd.
BÅNDTVANG: Etter 1. april er det straffbart å ikke ha hunden i bånd. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStock
Publisert Oppdatert

Den lille jenta lå og sov i vogna på terrassen til familiens leilighet da familiens egen hund, en blanding av schæfer og husky, gikk til angrep.

Sjalu hund?

Tragedien inntraff i den tyske hovedstanden Berlin denne uka. Hunden skal ha vært alene med barnet, og det blir spekulert i om hunden angrep babyen fordi den var sjalu på familiens nyeste medlem.

Barnet ble bitt i hodet, og skadene var så omfattende at jenta døde i ambulansen på vei til sykehuset.

Om hunden skal avlives, er ennå ikke bestemt. Det lokale politiet vurderer om det skal reises tiltale mot foreldrene. Samtidig får familien krisehjelp.

Skjer i Norge også

I Norge kjenner vi til to eksempler der hunder har tatt livet av barn de siste tiårene. I våre naboland finnes flere eksempler på at hunder har angrepet og drept barn de siste årene.

Det er også kommet rapporter her i landet om katter som har tatt livet av babyer vinterstid fordi de har lagt seg over ansiktet på babyen i vogna for å varme seg.

Les også: Slik gjør du når pus får søsken

Hva mener du, kan foreldre belastes for slike ulykker med dyr? Skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

- Biter ikke uten foranledning

Medieansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK), Elisabeth Hansen, sier at hunder i utgangspunktet ikke er dyr som biter eller snapper ubehersket.

- Likevel må man ha forståelse for at de er dyr, og at man derfor ikke kan gi hundre prosent garanti for at en biteepisode ikke kan oppstå. Det er derfor viktig at både foreldre og hundeeiere er klar over at det i stor grad er deres og barnas oppførsel og behandling av hunden som avgjør hvordan hunden vil reagere.

Hundene blir skremt

Hansen understreker at hun synes det er forferdelig at det skjer dødsulykker der hunder er involvert.

- De er dyr og har andre instinkter enn oss. De reagerer ikke på samme måte som oss mennesker hvis noe uforutsett skjer med dem. En hund som blir skremt, redd eller opplever at et lite barn kommer brått på bakfra, kan reagere med å snappe etter eller bite barnet.

Ikke klapp hunder som spiser

I et samfunn med mange hunder må barn og voksne lære seg hundevett, mener Norsk kennelklubb.

- Små barn bør ikke være alene med hunder selv om hunden regnes som ufarlig. Barna kan skade hunden, og uheldige episoder kan oppstå. Alle barn bør tidlig lære at de ikke går bort til hunder som står bundet, eller som spiser, sier Hansen.

Små barn bør ikke være alene med hunder selv om hunden regnes som ufarlig

Hunder regarerer forskjellig

Norsk kennelklubb har nylig lansert etiske retningslinjer for hundehold. Elisabeth Hansen mener at både eiere, foreldre og barna selv har et ansvar for å forstå hvordan de skal behandle en hund. Noen barn er vant til hund hjemmefra, og tror at de kan oppføre seg helt likt mot alle hunder de møter.

Les også: 16-årsgrense på dyrehold

Opplærings-cd

NKK har en egen cd, Hunden Blå, som er ett opplæringsprogram for barn.

- Målet med Hunden Blå er å forebygge at barn blir bitt av hunder. Cd-en inneholder historier om Hunden Blå og barna Sara og Simon. Historiene illustrerer typiske barn-hund-situasjoner, og barnet som spiller Hunden Blå-cd-en, må velge hva Simon og Sara skal gjøre i de forskjellige situasjonene, sier Elisabeth Hansen.

To norske dødsfall etter hundebitt

De mest kjente hundedrapet i Norge rammet skolegutten Johannes Åsheim fra Vest-Torpa. I 2002 ble han overfalt av fire av naboens hunder, også de blandingsrase mellom husky og schæfer. Ved obduksjonen ble det funnet rester av guttens kropp i tre av hundene.

Det andre dødsfallet skjedde i 1994, da en seks år gammel gutt i Alvdal ble bitt i hjel av familiens grønlandshund.

Mange skadd av hundebitt

I Norge må anslagsvis nærmere 4000 personer til legebehandling etter hundebitt hvert år. I hele landet finnes det i alt over 400 000 hunder , ifølge Norsk kennelklubb.

Det betyr at det bare er en liten andel av hundebestanden som biter.

Men mellom 70 og 80 prosent av hundene som biter, vil ifølge hundeeksperter bite igjen - barn så vel som voksne.

Avlivning eneste løsning?

Mange mener derfor at det mest forebyggende tiltaket er å avlive alle hunder som biter.

Elisabeth Hansen i Norsk kennelklubb er uenig.

- Biteepisoder må vurderes fra sak til sak. Det er ikke bestandig hundens "feil" at den biter. Kanskje den bare føler at den må forsvare seg, eller den oppfatter situasjonen som lek, sier Hansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen