Pølser og pinnebrød:

Høst + bål = sant!

Dette er alltid en uslåelig kombo: Tur, bål, pølser og pinnebrød!

BÅLTUR: Endelig er høsten her og bålforbudet er opphørt. Hva er vel bedre enn en kveldstur med bål og pinnebrød?
BÅLTUR: Endelig er høsten her og bålforbudet er opphørt. Hva er vel bedre enn en kveldstur med bål og pinnebrød? Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
Sist oppdatert

Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Bålforbudet i skog og mark er endelig slutt, så nå er tiden inne for å pakke sekken full av tørr ved og dra på tur.

Dere trenger ikke gå langt, men turen kan gjerne vare lenge.

Om dere har barn som liker å komme seg opp i høyden og se på utsikten, kan dere kanskje prøve en av disse fem barnevennlige toppturene.

Uansett om dere går langt eller kort, er det bra for familiesamholdet å være på tur sammen.

Dere får lavere skuldre, roligere puls, og barna lærer nye ting bare ved å være ute. I tillegg er det mye lettere å snakke sammen når dere er ute på tur!

Å lage bål setter en ekstra spiss på turen, og er noe de aller fleste barn synes er stas.

Bare husk å sjekke skogbrannfaren i området ditt før dere tenner opp. Og husk å slukke bålet helt før dere går hjem!

Verdens beste pinnebrød

Pinnebrød er genialt enkelt og fantastisk godt. Dette kan du lage både med og uten pølse.

Dere trenger:

  • 4 dl mel
  • ½ ts salt
  • 2 ts bakepulver
  • 50 g smør
  • 1 - 1 ½ dl vann

Slik gjør dere det:

KNALLGODT: Pinnebrød smaker like godt med og uten pølse. Jeg elsker pinnebrød, sier Leonora fornøyd.
KNALLGODT: Pinnebrød smaker like godt med og uten pølse. Jeg elsker pinnebrød, sier Leonora fornøyd. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Bland alt det tørre og smuldre smøret i. Tilsett vann og kna deigen til den er smidig. Legg deigen i en bolle med tett lokk.

SE OPP: Pulverhekser dukker gjerne opp når man minst venter det.
SE OPP: Pulverhekser dukker gjerne opp når man minst venter det. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Pakk sekkene - ikke glem å ta med deigen! - og legg i vei. Når dere er kommet frem til målet, er det lurt å tenne opp bålet med en gang.

Hvis dere ikke er så vant til å tenne bål, er det et supert triks å ta med garantert tørr ved i sekken hjemmefra. Det blir litt mer å bære, men bålmakeren slipper å streve med dårlig fyr underveis.

Mens bålet godgjør seg, finner dere noen passelige pinner dere kan bruke som grillspyd.

Ta en deigklump og trill den til en lang pølse som snurres rundt pinnen. Stek deigen over glørne til den er gyllen.

Om dere ønsker, kan dere ha en pølse på pinnen først og surre deigen rundt pølsen igjen. Da blir det en deilig innbakt pølse.

Vis bålvett!

1. Ikke plasserer bålet nært brennbart materiale. Pass på vindretning og vindstyrke.

2. Ikke bruk ting som gir gnister (papir, bartre, lyng og lignende). Gnistene kan fort fyke med vinden og skape brann.

VOKSENOPPGAVE: En voksen må alltid ha oppsyn med bålet. Dette er ikke en oppgave for barn.
VOKSENOPPGAVE: En voksen må alltid ha oppsyn med bålet. Dette er ikke en oppgave for barn. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

3. En voksen skal alltid holde oppsyn med bålet.

4. Ikke forlat bålet før det er helt slukket. Bålet skal heller ikke ha glør. Andre kan komme til etter at dere har dratt, og de skal ikke kunne brenne seg på bålet.

5. Sjekk de lokale brannreglene der du bor.

6. Sjekk ditt område for varsler om skogbrannfare, for eksempel på yr.no.

En liten huskeregel er at det er lov å brenne bål i alle måneder med bokstaven ´R´ i navnet, minus en halv måneds ´sikring´ på begge sider av sommeren!

Les også:

- Mamma! Hvilket tre er dette bladet fra?

Dette kan dere lage av høstbladene barna plukker

FAMILIEHYGGE: En kveldstur med bål og pinnebrød er en fin avslutning på dagen.
FAMILIEHYGGE: En kveldstur med bål og pinnebrød er en fin avslutning på dagen. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Morsomme eksperimenter på kjøkkenbenken

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også