- Hjemmelaget kake er ikke nødvendigvis sunnere
Fagansvarlig hos Grete Roede mener det ikke spiller noen rolle om foreldre baker posekake eller hjemmelaget.

(SIDE2): - Konklusjonen er vel at så lenge man bare inntar kaker (og andre søtsaker!) en gang i blant, så spiller det liten rolle om den er hjemmelaget eller om den kommer fra pose, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring hos Grete Roede.
Forrige uke gikk debatten om posekake mot hjemmelaget kake. Saken startet i NRK hvor en forelder i Bærum tok foto av kakebordet på en sommeravslutning – så å si alle kakene var fra posekaker. Baker sa til avisen at han synes det er en dårlig trend da det er så mye tilsatt i det.
Lørdag møttes blogger CasaKaos og mamma Marte Friman-Anda til debatt med konditor Pascal Dupuy angående det samme temaet. Pascal kritiserer foreldre som tyr til posekake, og mener blant annet at barn bør være med i bakingen da det er fin læring.

Om hjemmelaget
Hvis vi googler en oppskrift på sjokoladekake i langpanne, ser vi at en av de første oppskriftene som dukker opp er en kake som inneholder blant annet 340 gram sukker og 200 gram smør. En Toro-pose inneholder til sammenligning 224 gram sukker og 200 gram smør.
På bakgrunn av dette lurer vi, er hjemmelaget sunnere enn posekake? Vi ba Steenbuch Lied gi oss fordeler og ulemper ved de ulike kakene:
- Det er flere ernæringsmessige fordeler med å velge hjemmelaget kake. Her kan du både regulere og redusere innholdet av sukker, salt og fett – og hva slags type fett. I de fleste oppskrifter kan man bruke mindre sukker enn det som står i oppskriften, uten at det går utover smaken. Her kan man også bytte ut sukker med sukkererstatning som sukrin eller stevia om man ønsker det, og videre kan man redusere saltinnholdet og bruke sunne fettyper, sier hun og legger til:
- Flere av kakemiksene inneholder både tilsatt fett – også kommer fettet man må tilsette på toppen av det igjen. Her kan du heller ikke regulere mengden sukker og salt.

Om posekake
Når det gjelder fordeler ved kjøpepose, påpeker ernæringsfysiologen at det mest positive er tiden man sparer.
- Det forenkler ting ved at man må handle inn mindre og det krever mindre «utstyr». Også er det jo sånn at om du bruker en pose så vet du næringsinnholdet, mens om du baker selv krever det mer matvarekunnskap for å vite om man kommer godt eller dårlig ut.
Selv om man kan tilpasse mengden sukker, salt og fett i hjemmelaget kake, betyr ikke det nødvendigvis alltid at de er sunnere, mener Steenbuch Lied.
- De finnes oppskrifter på hjemmelaget sjokoladekake som inneholder mye smør, mens en tilsvarende pose-variant kan bare ha rapsolje som eneste fettkilde - som jo er mye sunnere.
Steenbuch Lied mener derfor konklusjonen på kakedebatten, når det gjelder innhold, er at det ikke spiller så stor rolle om du baker selv eller kjøper.
- Da syns jeg heller man skal velge den man syns smaker best og som det er minst stress å lage.