Guide til kosttilskudd for barn

Velg riktig kosttilskudd til barn

Slik unngår du å gi barnet ditt for mye vitaminer.

KOSTTILSKUDD: Det er et stort utvalg av kosttilskudd til barn.
KOSTTILSKUDD: Det er et stort utvalg av kosttilskudd til barn. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert

Når bør man gi barna kosttilskudd?

  • Alle barn bør få tilskudd av omega-3-fettsyrer og vitamin D.
  • Hvis barnet er småspist eller veier for lite, kan du sikre et tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler med et multivitamineralprodukt. Barn som ikke spiser frukt og grønnsaker kan også trenge ekstra vitaminer og mineraler.
  • Det er greit å gi barn tilskudd av vitaminer og mineraler for å være på den sikre siden, så lenge man ikke gir for mye.

Det finnes det en rekke kosttilskudd for barn på markedet. Men hvor mange barn har egentlig behov for ekstra vitaminer og mineraler, og hva skjer hvis de får i seg for mye?

Sunne barn får tilskudd

Undersøkelser viser at norske barn kan få i seg for lite av visse næringsstoffer, blant annet vitamin D, vitamin E, og jern. Dette gjelder spesielt barn som spiser lite eller ensidig. Man vet også at det ofte er barn som fra før av spiser sunt som får kosttilskudd, mens de som ikke spiser særlig sunt heller ikke får tilskudd av vitaminer og mineraler.

Vitamin D fra 4 ukers alder

Fordi det er vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten, anbefales alle barn tilskudd av dette vitaminet allerede fra 4 ukers alder. De fleste har ikke behov for tilskudd av andre vitaminer og mineraler, men barn som spiser lite eller ensidig kan med fordel også få et multivitamineralprodukt. Dersom barnet ikke spiser fisk, er det også lurt med tilskudd av omega-3 i form av tran eller andre omega-3 tilskudd.

Gunstig med omega-3

Vitamin D kan tas i form av vitamin D dråper, tran eller trankapsler. Fordelen med dråpene er at det trengs et lite volum, noe som er greit når man gir det til små babyer. På den annen side, kan det være greit å komme i gang med tran så fort som mulig ettersom tran ikke bare inneholder vitamin D men også de gunstige omega-3 fettsyrene. Dette fettet er blant annet viktig for utviklingen av barnets hjerne og syn.

For mye Møllers tran?

Mange gir barna sine først en skje tran, og så en skje Sanasol eller Biovit som en slags belønning for tranen som tross alt ikke smaker særlig godt. Når det er sagt, vil de fleste barn både godta og like tran så lenge det blir introdusert relativt tidlig.

Tran inneholder de fettløslige vitaminene D, E og A. Dette er vitaminer det er viktig å få i seg nok av, men fordi de er fettløslige og dermed ikke kan "skylles ut av kroppen" hvis det blir for mye av dem, er det viktig at man ikke overdriver inntaket av disse vitaminene. For mye av de fettløslige vitaminene kan nemlig føre til forgiftning.

En liten barneskje tran (5 ml) dekker et barns behov for vitamin D (5 µg). Hvis barnet i tillegg får Sanasol, Biovit eller andre multivitamineralpreparater som også inneholder vitamin A og D, kan det fort bli for mye. Skal barnet både få tran og andre former for vitamineraltilskudd bør man derfor gjøre en av følgende:

  • Gi halv dose tran (1 ts) og halv dose Sanasol/Biovit (1 ts)
  • Gi full dose tran (en barneskje) og full dose Sanasol/Biovit/andre kosttilskudd med vitamin A og D annenhver dag.
  • Gi full dose tran (1 barneskje), men velg et multivitamin- og mineraltilskudd for barn som IKKE inneholder vitamin A og D.
  • Velg et multivitamin- og mineralprodukt som inneholder vitamin A og D, og kombiner det med et rent omega-3-produkt uten vitamin A og D.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning