Kvinners sexlyst

Sjekk når du skal prøve deg

Et par dager i måneden er kvinners sexlyst på det høyeste.

VARIERENDE LYSTFØLELSE: Kvinners sexlyst øker i tiden frem mot eggløsning, viser ny forskning.
VARIERENDE LYSTFØLELSE: Kvinners sexlyst øker i tiden frem mot eggløsning, viser ny forskning. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

- Et par dager før eggløsning kan testosteronnivået øke så mye som 20-30 prosent hos noen kvinner, forteller familieterapeut og sexolog Thomas Winther.

- Så mengden av hormoner kan i aller høyeste grad være med og styre hvor mye sexlyst kvinnen kjenner i de forskjellige fasene i syklusen, sier han til Foreldre.no.

Hormoner kan styre sexlysten

De fleste kvinner har erfart at humør og appetitt kan variere i løpet av menstruasjonssyklusen.

En ny studie viser at også andre, mer subtile endringer forekommer, skriver det amerikanske nettstedet LiveScience.

Kvinnenes seksuelle aktivitet øker i takt med stigningen av testosteron og andre mannlige hormoner i blodet.

Testosteron, som kan kalles selve drivstoffet til hjernens «sex-motor», øker hos alle fruktbare kvinner frem mot eggløsning, selv om mengden kan variere mye fra kvinne til kvinne og i løpet av menstruasjonssyklusen.

Har sexlivet gått i stå etter at dere fikk barn? Her er tipsene som tenner en sliten småbarnsmor.

Hormoner påvirker kvinners sexlyst og gjør at de har mer sex i perioder hvor de kan bli gravide, men partnerens sexlyst og praktiske bekymringer om for eksempel jobb, har også betydning for hvor ofte kvinner har sex.

Nærmere 2000 kvinner deltok i den italienske undersøkelsen, som ble gjennomført av forskere ved Universitetet i Catania.

Kvinner som var i forhold, hadde sex (inkludert onanering) 1,9 ganger i uken i gjennomsnitt.

Single kvinner hadde sex 1,5 ganger i uken. Kvinner med partnere hadde større sannsynlighet for å ha sex i helgene.

Tok ultralyd for å finne kvinnenes eggløsning

Ingen av kvinnene som deltok i forskningsprosjektet gikk på hormonell prevensjon, og cirka tre fjerdeler av kvinnene var i langvarige parforhold (som hadde vart seks måneder eller lenger). Resten var single eller i mer uforpliktende forhold.

Kvinnene, som var i alderen 18 til 40 år, skrev logg med oversikt over all seksuell aktivitet og seksuell opphisselse i en måned. I løpet av måneden gikk de gjennomt tre innvendige ultralydundersøkelser av eggstokkene, for å fastslå nøyaktig tidspunkt for eggløsning. Forskerne tok også blodprøver av kvinnene før, under og etter eggløsning, for å måle hormonnivået.

Hvis du er kvinne i befruktningsdyktig alder, har du ganske sikkert eggløsning hver måned. Her er tegnene du skal se etter.

Mer sex i tiden rundt eggløsning

Særlig de single kvinnene hadde mer sex i tiden rundt eggløsning, et funn som kan tyde på at de er mer styrt av sin biologi enn kvinner i langvarige parforhold, som også må ta hensyn til partnerens seksuelle behov, ifølge forskningsleder Salvatore Caruso.

Testosteronet kan øke hele 20-30 prosent

Thomas Winther bekrefter funnene og forteller at testosteron har betydning for kvinners sexlyst, og lystfølelsen vil ha naturlige variasjoner i løpet av en syklus, altså perioden fra en menstruasjon til den neste (28 dager i gjennomsnitt).

- Hormonforholdet er forskjellig hos alle mennesker. Også hos menn varierer hormonnivået, og noen menn har derfor mer sexlyst enn andre, på samme måte som at noen kvinner kan kjenne like mye lyst hele syklusen, sier Winther til Forelde.no.

Drømmer du om å bli gravid? Her er 21 måter å booste fertiliteten på.

Kjenner sexlysten på kroppen

Cecilie Kjensli, sexinspirator og redaktør for sex og samlivmagasinet Cpunktet.no, har en klar oppfatning av at kvinner er kåtere og mer klar for sex rundt eggløsning.

- Dette baserer jeg på egne erfaringer og utallige samtaler jeg har hatt med jenter opp gjennom årene som sexinspirator på utdrikningslag. På samme måte som en mann, kan også en kvinne kjenne sexlysten rent fysisk, for eksempel ved at det banker og svulmer opp i underlivet. Dette er ikke et tema som det er så lett å snakke åpent om. Men på utdrikningslag med lystige damer får man høre det, forteller Kjensli til foreldre.no.

Mennesker er pattedyr

Blant det absolutte flertallet av pattedyr er hunnen kun interessert i sex i perioden hvor hun er fruktbar.

Hunn-bavianer viser for eksempel frem en rød rumpe som et tydelig tegn på at hun er klar til parring. I hundeverdenen er det kun et par dager i løpetiden at en tispe er interessert i å parre seg.

De eneste pattedyrene i tillegg til mennesker som har sex også utenom hunnens fruktbare periode, er delfiner og dvergsjimpanser.

- Også vi mennesker er pattedyr. I perioden hvor kvinnen har eggløsning og er fruktbar, vil mannen oppleve at han har mer lyst på henne, samtidig som også kvinnen vil kjenne økt lyst, sier Winther.

Samtidig så er ikke vi mennesker like styrt av driftene som andre pattedyr. Vi kan fint ha sex av andre årsaker enn ren kåtskap, for eksempel for å glede partneren eller for å kjenne ømhet og tilhørighet.

Les også:

Slutter dere å ha sex, så forsvinner lysten

- Det første jeg tenkte var at jeg aldri kommer til å ha samleie igjen

Slik holder du deg fruktbar

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning