Sextips til småbarnsforeldre

Behold tenningen vinteren gjennom

Ikke la vinterkulda ta knekken på sengehyggen – selv om dere er småbarnsforeldre.

SEX ER VIKTIG: Sex blir nedprioritert når man får barn, men ikke la sexlivet lide i for lang tid, råder samlivsterapeut
SEX ER VIKTIG: Sex blir nedprioritert når man får barn, men ikke la sexlivet lide i for lang tid, råder samlivsterapeut Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det er ingen enkel kunst å bli foreldre og samtidig holde liv i det parforholdet dere hadde før dere ble mor og far.

Livet endrer seg radikalt når man får barn. Plikter og praktiske gjøremål fyller automatisk mer av dagen, og mange par opplever at kjærligheten får trange kår i det travle hverdagslivet .

Når bleiebøtta stinker og tallerkener med størknet havregrøt har fast plass på kjøkkenbordet, det er mørkt og kaldt ute og man har svarte ringer under øynene på grunn av for lite søvn, er det gjerne ikke sex som står øverst på ønskelista.

Del

Men ifølge samlivsterapeut Kate Elin Søyland bør dere være forsiktig med å nedprioritere sex over lang tid.

Rutine kan ødelegge sexlivet

- Det som jeg ser i terapirommet, er at mange par har stort potensial, også på det seksuelle området, sier Søyland, samlivsterapeut og daglig leder i privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes.

- Faren er jo at i et etablert forhold, så blir sexen mer som middagslaging - det går rutine i det. Det kan føles som et ork å finne på noe nytt i en hektisk hverdag, sier hun.

Et par med fem småbarn forteller at de har sex nesten hver kveld. Her er deres sextips.

Vanlig ikke å kjenne lyst

Søyland forteller at manglende, eller lite sexlyst er et av de klassiske problemområdene hun ser går igjen i terapirommet.

Fordeler med planlagt sex

Hvis sexlivet er i ferd med å drukne i et hav av skitne bleier og gammel oppvask, kan redningen være å sette sex på dagsplanen sammen med handling, klesvask og andre praktiske gjøremål.

Noen fordeler med å sette sex på "Skal gjøre"-lista:

 • Dere kommer i gang
 • Dere viser at dere har lyst på hverandre
 • Dere unngår diskusjoner om hvorvidt dere har lyst eller ikke
 • Det er turn on i seg selv å vite at i kveld skal dere ha sex.

Kilde:Vores Børn

Naturlige svingninger forekommer hos de fleste par, men lite sex over tid er ofte en indikator på at det er noe galt, mener hun.

- Ulike mennesker har ulik "sexdrive", men har man tidligere hatt et bedre sexliv tidligere, er det viktig å ta grep, mener Søyland.

Etter hennes mening er ikke det verste at sexlysten svinger eller går helt i dvale, men at par venter altfor lenge før de søker profesjonell hjelp - ofte flere år.

Også småbarnsfedre er så slitne at de sier de ikke orker å ha sex, noe psykologer mener er positivt for likestillingen.

Kvinner bryr seg ikke om manglende lyst

Flere studier viser at de fleste kvinner som lever i parforhold ikke tar det så tungt om det kniper på sexlysten eller nytelsen, skriver Dagbladet.no.

Én undersøkelse avslører at selv om 33-50 prosent opplever problemer i sexlivet, er det bare ti prosent av kvinnene som bekymrer seg over det.

- Lite lyst og mangel på sex og intimitet blir fort et problem for parforholdet. Selv om den ene syns det er til å leve med, er det ofte svært frustrerende for den andre parten, sier terapeuten.

Nybakte foreldre må bruke fantasien for å ha sex. Slik får dere tid.

Det kan selvsagt være helt naturlige årsaker til at sexlivet går i dvale i perioder - som at man er helt utslitt av små barn, nattevåk og travle dager.

Men etter Søylands mening er lite sex over tid ofte et symptom på at det er trøbbel i parforholdet.

- Min erfaring som terapeut er at det oftere er et symptom på andre problemer. Det trenger altså slett ikke være sexen som er det primære problemet. En parterapeut vil kunne hjelpe paret til å kartlegge dette, sier hun.

- Faren er at dersom man ikke tar tak i kjæresteforholdet kan "Familien AS" bli en sovepute, og da kan det fort gå galt, advarer terapeuten.

Her er hennes tips til hvordan dere kan bevare gnisten vinteren gjennom:

 • Dropp å vente på den "rette" følelsen. Sett heller sex og nærhet på dagsorden, i likhet med jobb, venner og trening. For eksempel kan dere ta hver sittt initativ til sex en uke. Da er dere i gang! Har sexlivet gått fullstendig i lås, finnes det ulike profesjonelle tilbud.
 • Snakk om sex - aller helst før det blir et stort problem. Snakk i vi-form "Har vi sesong- sex? Hvorfor? Og hva kan vi gjøre med det?". Og ikke minst sett de gode ideene ut i livet.
 • Stell pent med kroppen din. Vær stolt av din kropp og ikke kritiser den. Kjøp gjerne en ny parfyme eller noe lekkert undertøy. Et positivt selvbilde gir bedre sex.
 • Ikke mas og kritiser. I stedet for å krangle om sex (eller la det være et ikke-tema), snakk heller om hvordan dere kan være mer kjærester. Hva savner du?
 • Forandring fryder; små forandringer på menyen kan vekke sansene, og spenningen stiger.
 • Prøv å snakke begrenset og konstruktivt om det som klemmer.
 • Tenn gnisten: Hva trenger du for å få mer sexlyst? Skriv ned og bytt så liste, og vips så har du fasiten på hva din partner trenger. Ikke stress med følelsene, begynn å gjøre det du synes er lettest.
 • Plei kjæresteforholdet i mørketiden: Det enkle er ofte det beste. Riv deg løs fra Facebook og skru av pc og mobil av og til. Bare nyt hverandres selskap, sitt tett sammen i sofaen med levende lys og fyr på peisen mens det blåser ute. Skap små magiske stunder. Gevinsten blir mindre stress og mer kos.
 • Snakk ut om gammelt grums. Hva trenger du for å gi slipp på gamle, vonde følelser som ødelegger for den gode stemningen? Ta kontakt med en terapeut dersom dere ikke klarer å få til en åpen dialog på egenhånd.
 • Unngå foreldrefella: Gjør ting sammen som par, ikke bare som familie. Ha det gøy sammen. Det øker intimiteten i forholdet og gir energi
 • Snakk mindre - gjør mer. Mange har en lei tendens til å snakke "hull i hodet" på partneren. Partneren siler bort denne praten - ofte ubevisst. Legg ned dine våpen: mas, misnøye, klaging, trykkende taushet, de hindrer følelsene i å blomstre. Si heller hva du ønsker mer av. Unngå for eksempel å si: "Sexen er elendig for tiden", eller "du er så egoistisk og tenker bare på deg selv når vi elsker". Snakk heller om unntaket: "Jeg elsker når vi har lange forspill."

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning