Barn og utetemperatur

Følg med på gradestokken

Send barna inn hvis det blir for kaldt.

FOR KALDT? Tradisjonelt regner man - 10 som kuldegrense for små barn.
FOR KALDT? Tradisjonelt regner man - 10 som kuldegrense for små barn. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Vi nærmer oss den kaldeste tida av året, og mang en forelder bekymrer seg for sine små. Minnene om neglesprett fra egen barndom lever tross alt i beste velgående. Men hva er egentlig for kaldt for de små?

Her er noen tips for kalde vinterdager:

  • Barn har dårligere varmeregulering og mer utsatt hud enn voksne, som gjør at de tåler kulde dårligere enn oss voksne. Følg med på barnas hud, både i ansiktet og på ørene. Dersom det er tegn til begynnende forfrysning, bør barna oppholde seg innendørs resten av dagen.
  • De fleste barnehager har nedre kuldegrense på minus 10 grader for leking utendørs. Lege Ørn Terje Foss påpeker derimot at friske barn som er kledd godt nok, tåler helt ned i 30 minus (ekstern lenke).
  • Vind gjør utslag på temperaturen, uten at dette er synlig på gradestokken. På yr.no kan du sjekke hva følt temperatur er på ditt hjemsted, ved å sette pilen over selve temperaturvarselet.
  • Barn med astma kan oppleve plager på grunn av kulda, spesielt i byer og på tettsteder der partikkelforurensnign forverrer plagene. Også forkjølelser kan gi økte plager. Dessuten bør man unngå hard trening eller krevende fysisk aktivitet i under 10 minusgrader.

Klikk.no har testet klær og utstyr for barn

Her kan du lese om de beste vinterposene og de beste vinterstøvlene. Om du er usikker på hvordan barnets påkledning bør være, finner du en rekke tips om hvordan du går frem, plagg for plagg og lag for lag i denne artikkelen.

Kilder: naaf.no, norskluftambulanse.no, yr.no, nrk.no

Les også:

Når kulda har tatt deg

Kle kulda ute

- Barn har dødd i pulk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning