Svigermor til bry

- Hadde tørna om hun skulle bodd hos oss!

Svigermor får hard medfart i forum - her er forklaringen og løsningen.

SVIGER TIL BRY: Det kan skape store problemer for familien når mor og svigermor ikke kommer overens.
SVIGER TIL BRY: Det kan skape store problemer for familien når mor og svigermor ikke kommer overens. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Forumet på våre nettsider blir brukt flittig til både å lufte ut frustrasjon over dagligdagse gjøremål og diskutere livets store spørsmål.

Blant de heftigste debatt-temaene akkurat nå er gravide som røyker, vaksinering, syke barn i barnehagen, pappaperm og, sist men ikke minst, svigermor.

Sint på sivgermor

Det er tydeligvis mange som opplever svigermor som et problem - flere sliter med svigermødre som tar seg for mye til rette.

"Det har toppet seg for meg når det gjelder svigermor, hennes frekkheter kjenner ingen grenser, og jeg har nå sluttet å være "snill pike" så jeg sier henne i mot når jeg synes deg går for langt."

"Åh, jeg blir så SUR!! Svigermor har kunngjort at hun kommer til oss rett etter fødselen for å være en uke eller to. Min svigermor er dessuten av typen som ikke løfter en finger hele den uken hun er her, så det kommer bare til å føre til merarbeid for min del "

"Hadde tørna om svigermor, ELLER mor skulle bodd i hus med oss like etter fødsel."

"Jeg har aldri hatt noe godt forhold til svigermor, men det har toppet seg etter at jeg og mannen fikk barn. Nå skal hun alltid klage på alt mulig, og kritisere meg for at jeg gjør alt galt med barnet. "

En umulig standard

Psykolog Peder Kjøs hjelper ofte familier som sliter med forholdet til svigermor, og konfliktene handler ofte om barna. Det gjelder både kvinner og menn, selv om det hyppigere er kvinnene som sliter mest.

- Mange kvinner opplever svigermor som en målestokk på hvordan man skal være, og flere føler at det blir satt umulige standarer å forholde seg til, sier Kjøs.

Han forklarer at svigermor gjerne vil sette sitt preg på familien, men at metodene som brukes av og til kan oppleves som veldig påtrengende.

- Det er rimelig å ville engasjere seg, spesielt når det har kommet et barnebarn i bildet, men det finnes gode og dårlige måter å gjøre det på, forteller Kjøs.

Den hellige treenighet

Og han understreker at det ofte blir håndtert galt fra svigerdatters side også. Det finnes noe som han kaller for den hellige treenighet som ofte dannes mellom barn, mor og mormor, og det kan være veldig vanskelig for en svigermor å komme innenfor den tette sirkelen.

- Det skaper også store problemer dersom mor i familien vil at far skal ordne opp med sin mor på hennes vegne. Mor vil ikke selv snakke med svigermor, men allikevel ønsker hun å detaljstyre hva mannen skal formidle videre, noe som setter han i en veldig vanskelig situasjon, forteller den erfarne psykologen.

- Ta den vanskelige praten

Kjøs er ikke i tvil om at det beste du kan gjøre for forholdet er å sette deg ned med svigermor og snakke om problemene dere har på en ordentlig måte. Og dette bør gjøres så tidlig som mulig.

- Dersom det kommer så langt at man danner lag innad i familien, er man på vei ned i en veldig dårlig spiral som det kan være vanskelig å komme seg opp av, påpeker han.

Gravide som røyker

Denne debatten raser som aldri før, selv om antall røykere i landet er på god vei ned. Her er noe av meningene om kvinner som ikke klarer å stumpe røyken under svangerskapet:

"Røykende gravide prioriterer seg selv, sine behov og sin nytelse fremfor noe så grunnleggende som sitt eget barns helse. Dette er et bevisst valg HVER ENESTE GANG de finner frem en røyk. Flere ganger hver dag vurderer de sin egen velvære som viktigere enn barnet ditt. Hvorfor i all verden skal jeg akseptere eller respektere noe slikt?"

"Når du trekker ned røyken, får ikke barnet nok surstoff, så det trekker seg sammen i smerte og må jobbe for å få surstoff. Det er direkte plageri! Jeg hater gravide som røyker. Jeg mener oppriktig hater dem!"

"Herregud dere er jo helt sinnsyke! Ungen husker jo ikke en drit om han/hun hadde det vondt når han/hun lå imagen og mamma tok seg en røyk. Er ikke så forferdelig som dere skal ha det til å være."

Pappaperm

Det er utallige meninger om pappaperm, og det finnes vel neppe en god fasit her.

"Synd dere ikke ser at far sin mulighet til å være sammen med barnet kan styrke båndet mellom han og barnet. Og at far kanskje får muligheten til å bidra mer i hjemmet ettersom han faktisk lærer og ser dette mer da han er hjemme med mini."

"Far kan knytte seg til barnet på tross av han ikke har pappa-perm altså =) Jeg har fire og alle er svært knyttet til pappaen sin!!"

"Hadde vært overlykkelig om pappaen her hadde tatt perm!"

Vaksinering

Alle som har barn er opptatt av dette tema. Noen er imot vaksine, andre er redde for bivirkninger, mens noen mener det er rett og rimelig å vaksinere.

"Er det bare jeg som synes det er egoistisk overfor alle andre å ikke vaksinere barna sine? Forstår dere ikke at deres barn unngår å bli syke ved at majoriteten av befolkningen velger å vaksinere seg? Fordi dere er hysteriske for eventuelle bivirkninger over tid."

"Om foreldrene velger å vaksinere barna sine er vel deres problem. Alle kan vel ikke gå å tenke på "alle". Det vil alltid være noen som er syke..."

"Er nok en egoist jeg da som er meget usikker på om de to minste skal få MMR vaksinen. De er litt over 2 år nå. Er mer redd bivirkningene enn selve sykdommene."

"Synes mest synd på de barna som ikke er vaksinert. Har truffet to barn (gjennom jobb) som har fått alvorlige sykdommer de ikke var vaksinert mot, som igjen har før til at de ble henholdsvis blind og hjerneskadet. Hadde ikke turt å la være å følge vaksinasjonsprogrammet."

Tidlig ultralyd

Denne debatten raser i disse dager og også på vårt forum foregår det diskusjoner om tidlig ultralyd for å utelukke sykdommer bør bli tillatt i Norge.

"Ja, det mener jeg at man bør få. Det å få et barn som ikke er funksjonsfrisk er opptil mor og far å velge."

"Nei, takk når det gjelder mitt liv, og min framtid så vil jeg gjerne ha den muligheten. Man blir faktisk bundet til et lite "barn" hele livet. Jeg har sett 80 år gamle foreldre som har trillet rundt på sitt "barn" med downs på 60 år. Jeg vil ikke leve livet mitt sånn. Og hvis jeg får en mulighet til å unngå d..så ja takk."

"Ja, absolutt. Jeg selv var på privat UL i uke 12 for å sjekke dette. Kommer til å gjøre det i neste svangerskap også. Har nå jobbet med psykisk utviklingshemmede i 11 år og sett hvor hardt det er for både barnet og foreldrene."

"Jeg har betalt for tidlig ul jeg, ikke for å finne downs, for de barna er levedyktige og hadde vært velkommen her i huset. Men det jeg var livredd for var at det skulle være alvorlige skader som var uforenelig med liv på barnet i magen, da er det hjerterått å ikke få vite det før i uke 19."

"Hadde det vært for å kunne øke sikkerheten for den gravide ja, for å sortere ut nei."

Syke barn i barnehagen

De aller fleste er enige i at syke barn i barnehagen er en uting, men det kan være vanskelig for noen å bedømme hvor syke barna egentlig er.

"Regelen er at man ikke sender syke barn i barnehage, det er ikke opp til foreldre å bestemme."

"Problemet med å sende småsyke eller syke barn i bhg og på skole er jo blant annet smitterisiko.. Imidlertid er sykdom ofte mest smittsomt rett før det bryter ut, og smitterisikoen er betydelig redusert i løpet av sykdomsforløpet... Jeg tenker at det må være litt opp til foreldrene også."

"Barn med feber kvelden før skal jo ikke i barnehagen, ikke noe foreldre skal vurdere selv. De skal ha en feberfri dag hjemme."

"Oppfatter jeg min sønn som dårlig, dvs. nedsatt allmenntilstand. Han trenger ikke ligge med oppkast eller feber. Er han dårlig så holder jeg han hjemme. "

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Dette gjør røyking med fosteret

Slik unngår du samlivstabbene

Elsker svigermor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning