Zika-virus farlig for gravide

Advarer gravide mot å reise til Sør-Amerika

Zikafeber kobles til alvorlige fosterskader. Dette må du vite om viruset.

MYGG SPRER SMITTE: Gravide frarådes å reise til Sør-Amerika etter at et stort utbrudd av zikafeber kobles til en sterk økning i alvorlige fosterskader.
MYGG SPRER SMITTE: Gravide frarådes å reise til Sør-Amerika etter at et stort utbrudd av zikafeber kobles til en sterk økning i alvorlige fosterskader.
Publisert Oppdatert

Zikafeber forårsakes av et virus som overføres med mygg, på samme måte som malaria eller denguefeber. Sykdommen har de siste månedene blusset sterkt opp i en rekke land i Sør-Amerika.

Symptomene er vanligvis milde, også hos gravide, med feber, leddsmerter og utslett, og kan minne om influensa. Man kan også smittes av viruset uten å bli syk.

Viruset smitter ikke mellom mennesker, og utgjør liten fare for den som blir syk.

Det er imidlertid en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til alvorlige fosterskader.

Unormal hjerneutvikling

I Brasil, et av landene som de siste månedene har hatt et stort utbrudd av zikafeber, kobles viruset til en sterk økning i antall barn som er født med mikrokefali.

Mikrokefali er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet, skriver Folkehelseinstituttet.

Barn født med mikrokefali har som oftest lavere intellektuell yteevne og nedsatt levealder.

I Brasil er det siden oktober 2015 født mer enn 4000 barn med mikrokefali. I hele 2014 var antallet 150, skriver Aftenposten.

Myndighetene i flere sør-amerikanske land anbefaler nå kvinner å vente med å bli gravide, skriver BBC.

Smitter ikke mellom mennesker

Det er nå registrert tilfeller av zikafeber både i Danmark og Sverige, hos personer som er kommet hjem fra ferie i Sør-Amerika.

Det er derimot ingen fare for spredning av viruset i Norge eller andre nord-europeiske land, ettersom myggen som bærer zikaviruset ikke finnes her.

Det er heller ingen kjente tilfeller av smitte mellom mennesker.

Disse landene er rammet

Folkehelseinstituttet anbefaler gravide kvinner å vurdere å usette å reise til disse landene:

Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde (Vest-Afrika), Samoa og Salomonøyene (Oseania).

Det er også registrert spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

Dersom du ikke kan utsette reisen, anbefaler Folkehelseinstituttet at du rådfører deg med lege før du reiser og når du kommer hjem.

I tillegg bør gravide være veldig påpasselig med å beskytte huden mot myggstikk:

  • Bruk klær som dekker kroppen helt (langermet skjorte, lange bukser og sokker).
  • Bruk myggmidler, eventuelt sov under myggnett og sprøyt boligen med insektmiddel.
  • Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning