Årets jordmor:

Wenche Evensen Berg er Årets jordmor

Elleve nybakte mødre mener at Wenche Evensen Berg i Surnadal fortjener tittelen Årets jordmor. Det blir det seier av.

NOMINERT AV ELLEVE KVINNER: Wenche Evensen Berg er kåret til Årets jordmor, og ble nominert av elleve Surnadal-kvinner. Her representert ved ni av dem.
NOMINERT AV ELLEVE KVINNER: Wenche Evensen Berg er kåret til Årets jordmor, og ble nominert av elleve Surnadal-kvinner. Her representert ved ni av dem. Foto: Magne Lillegård
Publisert Oppdatert

 Et lite utdrag fra nominasjonsbrevet:

Ho kan få ein ambulansetur med sju cm opning til å føles som ein lystig «roadtrip» med bestevenninna di. Litt rier, kva gjer vel det? - Gunnhild V. Bøe-

Ho er alltid tilgjengeleg for oss, sjølv når ho har gått av vakt eller er på ferie. «Ring, ring, ring, om det er noko du lurar på. Ingen spørsmål er for dumme her i garden». - Eva Stivold-

Som gravid for første gang, var eg ganske usikker og redd for kva som venta meg. Men det var før eg visste at eg skulle bli teke så godt vare på av verdas beste jordmor. - Nina L. Tonning-

Ho var som ein besteven i svangerskapstida. Ho er alltid glad, snill og veldig flink i jobben sin. - Sintija Balandina-

Det einaste som er trist med å ikkje skulle gå gravid igjen er å ikkje få gå til Wenche igjen. Når er ser ho no får eg alltid lyst til å berre gi ho ein klem. - Anita T. E. Blekken-

Eg hadde et utroleg tungt svangerskap der jeg låg i senga stort sett heile graviditeten. Eg tror at om eg ikke hadde hatt Wenche å gå til, hadde eg hatt fødselsdepresjon tidleg i graviditeten. - Vilde S. Skei-

Wenche fekk meg til å være stolt av magen min. Ho bruka lang tid kvar gong for å kjenne på magen om korleis guten min låg. Ikkje fordi ho måtte, men fordi ho syntes det var så gøy å kjenne på den. -Malin Bruset-

Timane med Wenche vardet som gjorde at eg kom meg gjennom svangerskapet oppreist. Med sterk angst for alt eg kom til å gjere feil, som å ikkje bli glad i ungen min, amming og tida heime i permisjon, var det Wenche som fekk meg til å innsjå at brytaren finst, og han slår seg på når ungen kjem. - Marit G. Langli-

Spent og uvitande over kva som skulle skje under fødselen, der høge smerter stod i fokus blei raskt bedre når eg i lystgassrusen skjønte at det var Wenche som kom inn døra og skulle være med meg mot målet. - Kristin Grønnes-

Noko eg husker veldig godt frå «tida med Wenche», var at ho alltid unnskyldte seg for at hun var kald på hendene når ho skulle kjenne på magen min. I og med at eg kjende meg som ein varmeovn, var det faktisk godt med nokre kalde hender på magen ei lita stund. - Rikke S. Hallan-

På kontoret hennar får ein oppleve ei dame som er oppriktig interessert i deg, den lille og korleis du verkeleg har det. Ein får med ein gong ei kjensle av at du kan spørje og snakke med ho om alt. - Berit Ingeborg Bakk-

Om prisen

Prisen «Årets jordmor» setter fokus på en yrkesgruppe vi mener fortjener mer ros og oppmerksomhet enn de får. BAM-bladene deles ut gratis i helsevesenet til vordende og nybakte foreldre, og det er våre lesere som hvert år sender inn forslag til Årets Jordmor.

Vi er opptatt av å gi kvalitetssikret informasjon. Et godt samarbeid med jordmødre er derfor viktig for BAM. Den brede kontakten vi har hatt med mange av landets jordmødre har gjort oss til dedikerte jordmor-tilhengere.

Kåringen av Årets jordmor er ikke bare er en hyllest til en enestående jordmor, men også en til hele yrkesgruppen.

Det er i år den 16. gangen prisen deles ut. Gjennom bladene og våre nettsider blir gravide og nybakte foreldre oppfordret til å sende inn forslag på årets jordmor.

Vi har fått entusiastiske brev og mail fra foreldre i hele landet med hver sin personlige historie. (60 ulike jordmødre ble nominert til 2014 kåringen).

Monika Eriksen, utgavesjef for BAM

STOLT OG GLAD: Wenche Evensen Berg er stolt og glad over å ha blitt kåret til årets jordmor.
STOLT OG GLAD: Wenche Evensen Berg er stolt og glad over å ha blitt kåret til årets jordmor.

Wenche Evensen Berg (46) har mottatt prisen for Årets jordmor 2014. I dag kan du se henne prate om prisen og yrket sitt på God Morgen, Norge.

Elleve mødre i Surnadal gikk sammen om å nominere henne i den populære konkurransen, som arrangeres av Barnemagasinet BAM og bleieprodusenten Libero.

Å være til stede under en fødsel er en helt spesiell opplevelse.

– Jeg bryr meg om de gravide og familiene deres og gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det tror jeg skaper trygghet, smiler jordmoren.

Hun kan nesten ikke tro at hun har vunnet konkurransen.

– Da jeg fikk høre at jeg var nominert ble jeg først veldig overrasket, og selvfølgelig glad og stolt. Det å bli nominert var en seier i seg selv, og jeg var veldig fornøyd med det.  Jeg trodde aldri at jeg skulle vinne, så det var utrolig artig, sier Berg.

Barseltreffet nominerte

De elleve mødrene har gått på svangerskapsforberedende kurs hos den populære jordmoren, og holder barseltreff annenhver uke.

– På et halvt år har det ikke hendt på et eneste treff at vi ikke har kommet inn på hvor glade vi er for at vi hadde Wenche mens vi gikk gravide, og hvor trist det er å ikke skulle dit hver fjerde uke lengre, forteller Marit Granhus Langli, en av mødrene som nominerte Berg.

Hun og de andre mødrene er veldig glad for at jordmoren vant prisen.

– Vi reagerte med enorm glede, samtidig som vi var langt mindre sjokkerte enn hovedpersonen selv. For oss er det nærmest selvsagt at hun er best.

– Wenche har en fantastisk kjemi med alle, og tar seg god tid til å skape en trygghetsfølelse hos hver og en, noe som er alfa omega for et godt svangerskap. Hun stiller opp dag og natt, og det er bare å ringe eller sende melding, så får du svar, sier Granhus Langli.

12 mil til sykehuset

I Surnadal er avstandene store. De to nærmeste fødeavdelingene, Kristiansund sykehus og St. Olavs Hospital, ligger hele to timers biltur unna.

Derfor har den engasjerte jordmoren vært svært viktig for kvinnene i Surnadal.

Hun har vært jordmor i 18 år og har tatt imot rundt 200 barn som kommunejordmor.

Til sammen har hun fulgt opp rundt 700 svangerskap.

– Jeg tror kanskje årsaken til at så mange setter pris på meg er på grunn av tilgjengelighet og kontinuitet i svangerskap, fødsel og barseltid. Jeg får følge kvinnene hele veien, og blir godt kjent med dem.

– Vi bygger ofte en spesiell tillit, og får et helt spesielt forhold. Det er helt avgjørende for å kunne fange opp spesielle behov, sier jordmoren.

Hun mener det er viktig å ha tid til å følge opp hver enkelt.

– Jeg kan ikke spørre en kvinne om hvordan hun har det om jeg ikke har tid til å lytte til svaret. Alle skal bli møtt med respekt. Ingen er like, og alle bærer vi med oss forskjellig bagasje i livet, slår hun fast.

Mange er sårbare

Berg mener det er viktig å være til stede under alle de følelsesmessige aspektene rundt en graviditet og fødsel.

– Som jordmor skal jeg støtte, respektere og ivareta de psykologiske, fysiske og emosjonelle behovene.

– Jeg møter mennesker i svært grensesprengende og sårbare situasjoner i livet. Det er ikke alle som er i såkalte «lykkelige omstendigheter», og det skal vi respektere. Mange kvinner kan være veldig sårbare, redd og usikker og trenger veiledning og omsorg. Det er fantastisk å se tryggheten komme underveis.

Jordmoren kan nesten ikke tro at hun har vunnet.

– Det føltes veldig uvirkelig da jeg fikk beskjeden. Det var helt overveldende. Jeg er kjempeglad, stolt og ydmyk over å ha vunnet denne prisen. 

De elleve kvinnene som nominerte Berg til prisen sendte inn små historier om hvorfor de syns hun burde vinne.

– Det største av alt var å lese det brevet. Det er veldig fint og ikke minst rørende og høre at man kan bety så mye for så mange. Samtidig tenker jeg at det innebærer et stort ansvar. Tenk at de hadde tatt seg tid til å skrive et så flott nominasjonsbrev i en travel hverdag og barseltid. Det er bare helt fantastisk.

En feiring av innsatsen

Mari Midtstigen, redaktør i Barnemagasinet BAM, synes det er flott å kunne gi prisen til en jordmor som gjør så mye for så mange.

– I takt med at fødetilbudet i Norge stadig sentraliseres må kommunejordmødre være forberedt på det meste i sin jobbhverdag, for eksempel uplanlagte hjemmefødsler eller barn som kommer til verden på vei til sykehuset, sier hun.   

– Dette er en hyllest til en brennende engasjert jordmor som ser alle de gravide i den lille bygda si, og en feiring av hennes daglige innsats for lokalsamfunnet.

– Hun er et strålende eksempel på hvor viktig et enkeltmenneske kan bli for et lite sted. Wenche skaper trygghet hos de gravide kvinnene ved å være en dyktig, rolig og tilstedeværende jordmor.

Jordmoren setter stor pris på jobben sin.

– Den er alltid spennende fordi den er uforutsigbar. Man vet aldri hvordan dagen blir og hvilke utfordringer den gir. Det er fantastisk å få ta del i livets største begivenhet sammen med kvinnene og deres familie.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning