Ut på tur

Verdens yngste polfarer

Fra før har bergensgutten vært på nesten 150 fjelltopper og krysset New Zealand på sykkel.

POLARFARER: Lille Tristan (17 måneder) skal tilbringe 5 uker på Baffin island i det nordlige Canada samme med turglade foreldre.
POLARFARER: Lille Tristan (17 måneder) skal tilbringe 5 uker på Baffin island i det nordlige Canada samme med turglade foreldre. Foto: Foto: privat
Sist oppdatert

17 måneder gamle Tristan er unik. Og han er allerede en erfaren eventyrer. I dag legger den lille bergensfamilien ut på tur til Baffin Island. Det meste av øya ligger nord for Polarsirkelen.

Allerede for et halvt år siden, da han bare var ti måneder gammel, hadde Tristan vært på 100 fjelltopper. Nummer 100 var Norges høyeste fjell Galdhøipiggen. Sammen med mamma Kim Broux og pappa Jochem Cuypers har han snart besteget 150 fjelltopper. Og flere skal det bli.

- Vi er ikke spesielt ekstreme. Dette er en familietur, forsikrer pappa Jochem Cuypers til Foreldre & Barn. Ifølge ham, og de undersøkelser han har gjort, er sønnen trolig verdens yngste polfarer.

Har planlagt siden i fjor

I måneder har den lille familien forberedt seg på å krysse Baffinøyen i april. Nå er de klare til avreise! Øya er verdens femte største og en av de arktiske øyene i det nordlige Canada. Mamma Kim og pappa Jochem har i mange år drømt om å gjennomføre denne turen.

- Kim og jeg har alltid vært glade i fjellturer og friluftsliv. Før vi fikk barn gikk vi mange turer. Vi begynte å snakke om denne turen da vi krysset Folgefonna i fjor, men med et lite barn er det vanskelig å planlegge ting så lenge i forveien, sier pappa Jochem. I fem uker skal de tre bo i et 4 kvadratmeter stort telt.

Foreldrene dokumenterer Tristans eventyr på bloggen Tristranssaga.com.

Veldig kaldt

TURGLAD: 17 måneder gamle Tristan har nesten vært mer på tur enn hjemme i Bergen i løpet av sitt liv. I dag, fredag, legger han ut på en ny ekspedisjon.
TURGLAD: 17 måneder gamle Tristan har nesten vært mer på tur enn hjemme i Bergen i løpet av sitt liv. I dag, fredag, legger han ut på en ny ekspedisjon. Foto: Foto: privat

Det var først da de kom hjem fra New Zealand i januar i år at de bestilte flybillettene og for alvor begynte forberedelsene. Og dem er det mange av når man skal på polarekspedisjon med en ettåring. De skal bruke fem uker på turen over Baffinøya. Men det avhenger av vær, vin og selvsagt hvordan Tristan har det, sier foreldrene. Nå er det mellom minus 25 og minus 30 kuldegrader i området. Men foreldrene håper at de vil ligger på et gjennomsnitt på rundt minus 10 grader på turen. En av de største utfordringene underveis er å holde Tristan varm og tørr hele døgnet. Blir det for kaldt, våker foreldrene over ham om natta.

- Da må vi sjekke hvert kvarter at han har det bra, sover og ikke fryser. Han er jo for liten til å si i fra hvis det blir veldig kaldt, sier pappa Jochem.

- Det finnes jo ikke så små soveposer. Vi har løst det ved å legge en barnepose inne i en voksen ekspedisjonspose, sier pappa. En vanlig pulk er ikke varm nok, og vi satser på en Nordic Cab som går på meier og en kasse i hardplast som beskytter og isolerer. I denne kan vi også skifte bleier i minus 15 når det blåser uten at han blir kald, sier Jochem.

- Blir det skikkelig kaldt, gjør vi som polfarerne Nansen og Johansen; vi kobler soveposene våre sammen slik at vi har best mulig kontroll på Tristan, forteller Jochem.

Tar det som en tur

PÅ TRISTANS PREMISSER: Mamma Kim og pappa Jochem legger opp turene slik at sønnen skal ha det best mulig underveis. Lange stopp og spisepauser hører med.
PÅ TRISTANS PREMISSER: Mamma Kim og pappa Jochem legger opp turene slik at sønnen skal ha det best mulig underveis. Lange stopp og spisepauser hører med. Foto: Foto: privat

Foreldrene sier at målet med turene er å ha det gøy, være sammen på tur og utvikle seg. Turene er et familieprosjekt, en livsstil som alle tre skal ha glede av. De planlegger turene slik at de skal passe for sønnen, og tar seg god tid til å leke, nyte naturen og lange spisepauser underveis. De synger og danser seg gjennom turene til sønnens store glede.

- Det virker som om Tristan stortrives på tur. Nå er han blitt så stor at han går noen skritt selv også. Resten av turen sitter han i pulken eller i bærmeisen, forteller pappa.

- Vi får han til å kjenne på ting i skogen, lukte på ting, høre etter lyder og leke med alt. Vi involverer han i alt vi gjør, ler Jochem. Han er opptatt av at mange slike turer vil prege sønnen for livet.

- Tristan vil selvfølgelig ikke huske akkurat denne turen når han blir voksen. Men vi håper at alt vi gjør sammen de første årene av hans liv, det tette båndet vi får ved å leve så tett sammen i lange perioder skal prege ham hele livet og gjøre ham til ett godt menneske som bryr seg om sine omgivelser, sier foreldrene.

Det finnes mange tips for å lokke med seg barn på tur. Ett av dem er å ha med god og spennende turmat.

Ikke bekymret

Både Jochem og Kim innrømmer at det tok litt tid før de ble vant til å ha med seg baby på fjelltur. I begynnelsen bruke de mange timer på å pakke for en liten fjelltur.

- Jeg var usikker på hvor mye og hva slags klær vi skulle ha med, sier Kim. Men det gikk seg til og etter hvert har vi blitt trygge på at det går fint å ha med Tristan på tur.

De er derfor ikke bekymret for å ta ettogethalvtåringen med seg på polarekspedisjonen.

- Man må selvfølgelig planlegge for alt som kan gå galt, og man må tenke på alle situasjoner. Ruten som familien har planlagt følger en naturlig korridor mellom øst og vest. Denne har vært brukt som vandrerute av innfødte i flere tusen år. Underveis passerer man jaktbuer og nødbuer, som sikkerhetsmessig er viktig for turen. Vi har planlagt alternativ rute og sett på muligheter for å bli evakuert, forklarer faren som er nyutdannet lege. Nå tar han en doktorgrad ved Universitetet i Bergen, Kim jobber som sykepleier og Tristan har nettopp begynt i Fana Gårds og Friluftsbarnehage.

Drar 150 kg i pulk

Selv om foreldrene nå er drevne pakkere og Tristan en erfaren eventyrer, er det mye ekstra som må være med på tur når man har med seg en liten tass. Da familien syklet New Zealand på langs fra oktober i fjor til januar i år, fra nord til sør, hadde de 150 kilo med bagasje, der iblant sykkeltilhenger, sykkelsete og bæremeis. For denne ekspedisjonen nærmer de seg nok 200 kg i bagasje, tror faren.

- Vi voksne drar hver vår pulk. Det er tungt, men vi får masse energi av å være på tur med Tristan, sier Jochem.

Fra oktober til januar var de på sykkeltur. Tolv uker i telt på mellom seks og ni kvadrat var ikke noe problem, selv om det ble intenst.

Sponset tur

For å få råd til morgendagens ekspedisjon har familien spart. Og de har tatt ulønnet permisjon utvidet foreldrepermisjon for å få tid. De tidligere ekspedisjonene har de gjort i permisjonstiden. Prislappen nærmer seg, ifølge pappas beregninger, på nærmere 110 000 kroner. Hele familien skal flys til Canada og videre med leid propellfly til Baffin Island. I Canada kjøper de det de trenger av mat til en fem ukers ekspedisjon med barn i bagasjen.

Vil inspirer andre

TELTLIV: Tristan (17 måneder) skal tilbringe fem uker med foreldrene sine i ett telt på Baffin island, Canada.
TELTLIV: Tristan (17 måneder) skal tilbringe fem uker med foreldrene sine i ett telt på Baffin island, Canada. Foto: Foto: privat

For ikke å skremme andre familier som gjerne vil ut på tur, men synes dette høres voldsomt ut, understreker Jochem at det viktigste er å komme seg ut og ha det kjekt sammen.

- Vi vil gjerne inspirere andre til å komme seg ut. Det beste med turene våre er det familiære. At vi får så mange minner for livet sammen, sier han. - Oftest drar vi ut på korte turer i nærmiljøet, som er like hyggelige og opplevelsesrike, sier Kim.

Tidlig på topp

Selv begynte den lille familien med en tur på Fanafjellet, bare fem dager etter at Tristan var født. Mange hadde sagt til dem at alt ville forandre seg med en baby, men Jochem og Kim lot seg ikke stanse.

De første månedene var Tristan blant annet på Ulriken, Lyderhorn, Sonveåsen, Landåsfjellet, Løvstakken og Damsgårdsfjellet. I starten ble turene gjennomført i et sjal tett inntil mamma Kim, slik at babyen skulle holde varmen.

Da Tristan var tre måneder gammel var han på sin første topp over tusen meter, Grubbafjellet. Folgefonna på langs gjorde han unna i en alder av seks måneder.

TOPP, TOPP

Foredrene synes ikke at andre norske foreldre er slappe i sin oppdragelse - tvert i mot.

- Nordmenn er generelt veldig flinke til å ta med barna på tur. I Norge finnes en turkultur som få andre land har. Mange familier går fast på turer i helgene, og vi er blitt inspirert av kolleger som i mange år har tatt med barna på toppturer i Norge. Å flytte tilbake til Belgia, der foreldrene kommer fra, er ikke aktuelt.

- For flatt, ler Jochem.

TUNG LAST: Pulken er lastet med nærmere 200 kg bagasje på turen til Baffin island. Den lille familien skal være borte i fem uker.
TUNG LAST: Pulken er lastet med nærmere 200 kg bagasje på turen til Baffin island. Den lille familien skal være borte i fem uker. Foto: Foto: privat

Unerveis, mens de går fra vestsiden til østsiden av Baffin Island, skal de bestige topper.

- Tristan har begynt å gå, og han vil gjerne gå de siste metrene til toppen selv. Når vi ser en topp roper han: "TOPP, TOPP". Det er ett av de ordene han sier klart og tydelig, sier en stolt pappa.

10 turtips til andre foreldre:

  • Turen skal være en stor lek. Man kan danse, synge og finne på noe artig underveis. Det skal være gøy!
  • Variasjon gjør turlivet opplevelsesrik for både store og små. Finn på nye friluftsliv aktiviteter og turområder.
  • Fleksible turmål. Vær innstilt på å endre turmålet underveis. Det er opplevelsene sammen som skal være hovedmålet.
  • Barnas premisser. Legg opp turen på barnas grunnlag. Ha god tid til å stoppe opp underveis.
  • Vær entusiastisk. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen.
  • Fortell! Barn elsker å høre på fortellinger om troll og andre eventyr. Men gjerne fortell mer om lokal historie, kultur, fauna og flora.
  • Engasjer. La minstemannen være med på turens gjøremål: matlaging, slå opp telt, fiske, etc. Pek på, hør på og kjenn på naturen.
  • Ha med god mat og drikke. Storkos å sette seg ned underveis og nyte friske frukt om sommeren eller noe varmt om vinteren.
  • Utfordre. Barn liker en utfordring. Barnevennlig terreng er oftest kjedelig. Desto brattere desto mer spennende. Når barn vokser opp kan man finne på nye utfordrende aktiviteter ute i det fri.
  • Nærmiljø. Finn mulighetene i nærområdet. Da er det bare å stikke ut en liten tur etter jobb. Om helgen kan man reise litt lengre og bli kjent med nye spennende områder.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Slik kan du lokke barn med på tur

Barnematen som redder turen

Betaler barnebidrag for barn han ikke får se

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: - Vær entusiastisk. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen, råder Jochem og Kim.
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: - Vær entusiastisk. Barn blir fascinert av det enkle i livet. Det motiverer hele turgjengen, råder Jochem og Kim.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også