Gravid uke 41

Uke 41: Mange føder denne uka

Ring fødeavdelingen om du er det minste usikker.

GRAVID UKE 41: Slik ser det ut i magen din etter 40 uker.
GRAVID UKE 41: Slik ser det ut i magen din etter 40 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 41 weeks pregnant: Many give birth this week

Nå er det ikke så mye nytt som skjer der inne. Den lille legger antakelig fortsatt på seg, og fødselen er rett rundt hjørnet.

- Ha gjerne med brev til jordmor på fødestuen. Skriv hva som er viktig for deg og partneren din. Kanskje vil han klippe navlesnoren? Foretrekker du dempet belysning? Har du tanker om vannfødsel eller epidural? Husk at det ikke er sikkert fødselen blir som planlagt. Vær uansett stolt av at du har født et barn. Det er noe av det største i livet, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Fra uke 41 er det spesialisthelsetjenesten - altså sykehuset du har fødeplass - som tar over oppfølgingen av svangerskapet ditt.

Endring i bevegelsene i til babyen?

Morkaken får normalt en litt nedsatt funksjon nå rundt termin, noe som er en helt normalt.

Det er likevel viktig at du følger med på at babyen beveger seg daglig og at det ikke skjer noen store endringer i bevegelsesmønsteret. Gjør det det, eller du blir usikker, så ring til føden med én gang, uansett tid på døgnet.

Les også: Forberedelsene du kan gjøre for å få en god fødsel

Sjekk på sykehuset

På sykehuset blir barnet undersøkt med en CTG, en maskin som måler fosterlyden, barnets puls over 20-30 minutter.

Man gjør også ultralyd av babyen for å se hvordan den har det, og om morkaken fortsatt fungerer som den skal. Gjennomstrømningen i navlesnoren undersøkes, og mengde fostervann måles.

Blødninger under fødselen

Alle blør litt når de føder. Opp til fem dl blodtap er helt normalt.

Det høres mye ut, men i løpet av svangerskapet har du bygget opp en ekstra liter med blod.

Les også: Disse smertelindringsalternativene har du ved fødsel

UKENS MAMMATIPS:

En liten oppmuntring mens du venter: Hvis fødselen varer i 10 timer, kan du forvente mindre enn 1,5 timer sammenlagt med smerte. Fokuser på tiden mellom riene, da henter du krefter og hviler.

UKENS PAPPATIPS:

Det er en myte at mange fedre besvimer av blod under fødselen, men du vil høyst sannsynlig føler deg bedre om du passer på å få i deg nok mat. Det føles nok også bedre for både deg og den fødende om du setter deg ned, helst ved hodeenden, i stedet for å gå rundt i rommet.

Noen kvinner ønsker nærhet og massasje, mens andre ønsker å være i fred for å konsentere seg om riene. Vær oppmuntrende og var på hva hun trenger.

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også