Gravid uke 24

Uke 24: Små fingre med negler

Nå skal du kjenne bevegelser hver dag.

GRAVID UKE 24: Slik ser det ut i magen din etter 24 uker.
GRAVID UKE 24: Slik ser det ut i magen din etter 24 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 24 weeks pregnant: Small fingers with nails

Nå begynner det å nærme seg siste sjanse på lang tid for dere gutta å dra på tur med kompisene.

- Hvordan har partneren din det? Kanskje kan du, som vordende mor, overraske din kjære. Det er alltid godt å bli lagt merke til, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

På størrelse med en liten melon

Er det ikke rart å tenke på at allerede nå har den lille kroppen både negler på fingre og tær?

Babyen er omtrent 29 centimeter lang og veier rundt 700 gram, omtrent som en liten melon. Utvikling av muskel- og beinmasse utgjør den største delen av vektøkningen.

Fosteret produserer nå hvite blodlegemer som er viktige i kampen mot sykdom.

I magen begynner det å bli trangere. Babyen fyller ut plassen i livmoren, og du skal nå kjenne bevegelse hver dag.

Les også: De vanligste svangerskapsplagene

Gravid uke 24 symptomer

Vekten din har mest sannsynlig økt litt, og kroppen er blitt tyngre å drive.

Det er vanskeligere å presse blodet tilbake til hjertet, slik at du kan få hovne bein hvis du står mye i løpet av dagen. Ta et fotbad og legg deg med beina høyt.

Livmorens stabiliseringsbånd strekker seg, og kan merkes som stikninger i sidene. Disse smertene er helt ufarlige og forsvinner gjerne når du stopper opp litt.

Du vil kanskje merke tydeligere at babyen har noen perioder hvor den er roligere. Det er fordi den sover, og ofte vil dette være når du selv er i aktivitet. Årsaken er både at du ikke så lett merker barnets bevegelser når du selv beveger deg, og at babyen faktisk bysses i søvn av dine bevegelser.

Les også: Når burde du kontakte lege som gravid?

UKENS MAMMATIPS:

Husk at babyen har det bedre om du har det bra. Vær god mot deg selv og gi deg selv gode opplevelser. Tenk etter hva som får deg til å føle deg vel - og gjør akkurat det. Stress mindre enn du vanligvis ville gjort.

Det betyr ikke at du bare skal ligge på sofaen og se på TV. Mindre stress kan bety å spasere en tur, nyte naturen, ta seg et bad, nyte en god lunch, eller bare legge seg ned, se på himmelen og gjøre ingenting.

UKENS PAPPATIPS:

Frister det med en aldri så liten guttetur på hytta sammen med kompisene? Det er nå du bør dra. Ingen vordende fedre bør reise bort fra den vordende mor rett før fødselen. Det er neppe spesielt populært om du planlegger å reise bort rett etter fødselen heller.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 24 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også