Gravid uke 14

Uke 14: Nå hikker babyen

De fleste kan kjenne at energien kommer tilbake.

GRAVID UKE 14: Slik ser det ut i magen din etter fjorten uker.
GRAVID UKE 14: Slik ser det ut i magen din etter fjorten uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 14 weeks pregnant: Your baby has the hiccups

Nå er det nok smart å begynne å tenke på arbeidssituasjonen din.

- Vurder å fortelle sjefen og kollegaene om graviditeten, om du ikke allerede har gjort det, anbefaler jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

På størrelse med en sitron

Babyen er drøyt 8 centimeter fra isse til sete og 10 centimeter i full lengde. Den veier 50 gram.

Livmoren er på størrelse med en grapefrukt, mens knøttet inni livmoren er omtrent som en sitron.

Hele barnets skjelett er nå dannet, men mye av det er fortsatt brusk.

Fosteret hever og senker brystkassen sin rytmisk, som i pustetakt.

Det kan rynke pannen, heve øyebrynene, hikke og strekke seg - akkurat som vi gjør.

Den lille babyen trekker seg også vekk fra skarpt lys i nærheten av magen din.

Les også: De vanligste svangerskapsplagene

Gravid uke 14 symptomer

Kanskje har du merket at din egen hud får mer pigment, og at det tegner seg en mørk strek fra navlen og ned mot symfysen? Denne streken forsvinner etter fødselen.

Livmoren din har begynt å trene seg opp til fødselen, men de færreste kjenner sammentrekningene ennå. Muskelfibrene i livmoren bygger seg opp og blir flere, lengre og tykkere, for å kunne være med på den store jobben det er å dytte barnet ut til slutt.

Disse sammentrekningene kalles kynnere.

Nå som livmoren er på god vei til å vokse opp av bekkenet, kan du merke at trykket mot urinblæren avtar. Nyt det mens du kan, for trykket kommer mildt sagt tilbake i tredje trimester.

For mange er dette begynnelsen på en mer behagelig periode i svangerskapet. Forhåpentligvis er du både mindre trøtt og mindre kvalm. Endelig har du matlyst som gjør at du sånn omtrent klarer å følge de sunne kostholdsrådene for gravide.

Hjertet ditt pumper ut omtrent 20 prosent mer blod nå enn før du ble gravid. Dette sikrer både deg og barnet tilstrekkelig oksygentilførsel.

I forberedelsene til å produsere mormelk, begynner brystene dine å bli tyngre nå. Dette fordi melkekjertlene og brystknoppene blir større.

UKENS MAMMATIPS:

Tenk gjennom arbeidssituasjonen din. Er det noe som bør tilrettelegges for at du skal kunne fortsette å jobbe? Vit at du har krav på tilrettelegging, om det ikke er mulig, kan du søke om noe som heter svangerskapspenger.

UKENS PAPPATIPS:

Ta deg en øl (eller en brus!) med noen kompiser og fortell at du skal bli far. Om noen av dem selv har barn, vil de helt sikkert ha både gode og dårlige råd og erfaringer. Lytt til de gode, men vit at dere kan løse foreldreskapet på deres egen måte. Dårlige erfaringer og elendige råd er en fortreffelig kilde til god latter og lave skuldre.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 14 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også