Gravid uke 12

Uke 12: Den magiske grensen

Endelig kan du slappe mer av.

GRAVID UKE 12: Slik ser det ut i magen din etter tolv uker.
GRAVID UKE 12: Slik ser det ut i magen din etter tolv uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 12 weeks pregnant: You should feel more relaxed

Nå har tiden kommet hvor du bør føle deg litt lettet. Det er nemlig tiden hvor sjansen for spontanabort minimeres voldsomt.

Nå er også er tiden for å velge fødeplass.

- Hvor ønsker du å føde? Husk det er fritt sykehusvalg, så du trenger ikke velge det nærmeste sykehuset, sier jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

På størrelse med en plomme

Dette er den siste uka av første trimester, og nå er fosteret omtrent på størrelse med en plomme.

Rundt denne tida kan du begynne å kjenne at livmoren vokser ut av bekkenet ditt, noe som betyr at du kan muligens kjenne den på oversiden av symfysebenet når du ligger på ryggen. Noen livmorer fylles opp mer inne i magen og vil først vise seg på utsiden flere uker senere.

Babyen din veier nå omtrent 10-20 gram og er rundt 52 mm lang fra isse til sete.

Gullungen beveger seg mye. Den beveger på fingrene, og den kan åpne og lukke munnen og drikke fostervann. Han eller hun får sine første sansepåvirkninger fra huden, og flyter nå rundt i fostervannet uten fornemmelse av vekt eller tyngdekraft.

Les også: Når bør du kontakte lege som gravid

Gjør pustebevegelser

Ganehalvdelene gror sammen, og stemmebåndene og tungen er på plass. Nesen har fått to hulrom, og babyen gjør pustebevegelser ved å trekke vann ned i lungene og trene opp muskulaturen der med vannet som motstand. Nyrene har også begynt å fungere.

Din kommende sønn eller datter begynner nå å ligne mer og mer på et lite menneske.

Trolig er du ganske lettet for tida. Sjansene for spontanabort er nemlig svært små når du har kommet så langt i svangerskapet.

Tidlig ultralyd?

Noen gravide velger denne uka å få gjennomført den omdiskuterte tidlige ultralyden ved en privat klinikk. Og uansett hva man mener om akkurat det, er det lite som gir en bedre følelse enn å se et hjertebanke og et knøtt som beveger seg.

Gravid uke 12 symptomer

Du bør du ikke bli overrasket om humøret fortsatt svinger veldig. Du føler deg nok sårbar og tar deg lettere nær av ting enn ellers. Veien fra latter til gråt kan være kort.

Slitsomt, men helt normalt. Det kommer av hormonendringer i kroppen, og er kanskje kroppens måte å forberede seg på tilknytningen til det nyfødte barnet.

Hormonene gjør også at tykktarmen jobber saktere. For å unngå forstoppelse, må du da sørge for et fiberrikt kosthold.

Det er helt normalt å være svimmel og ha hodepine grunnet den økte blodmengden på denne tiden. Heldigvis har mye av den verste kvalmen gitt seg, og du vil kanskje også føle deg mer opplagt. Sannsynligvis vil du også være mindre tissetrengt fordi blæren får bedre plass da livmoren kommer over bekkenet. Blærekapasiteten vil imidlertid bli mindre senere i svangerskapet.

UKENS MAMMATIPS:

Husk å lage en liste med spørsmål før du går til din første svangerskapskontroll. Det er lett å glemme underveis. På kontrollen fyller dere ut et skjema som kalles «helsekort for gravide».

Legen eller jordmoren hjelper deg med å søke fødeplass, og du må ta en rekke blodprøver for å få bekreftet blodtypen din og sjekke deg for smittsomme sykdommer og eventuell jernmangel.

En gynekologisk undersøkelse er for de fleste ikke nødvendig, bortsett fra om du bør ta en celleprøve eller finne ut hvor langt du er på vei.

UKENS PAPPATIPS:

Føler du deg foreløpig litt holdt utenfor denne gravidgreia? Eller er det litt vanskelig å innse hva som skal skje? Svangerskapet er jo foreløpig litt usynlig. Det vil i så fall være helt vanlige pappafølelser du kjenner på.

Det beste du kan gjøre er å engasjere deg mest mulig. Prøv å sette av tid til å bli med på den første kontrollen. Stryk på den voksende magen og foreslå noen passende navn til den lille.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 12 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 01/12 2019.

Les også