Fruktbarhet:

– Test fruktbarheten før du er 30

En britisk professor mener kvinner stikker hodet i sanden om de ikke tester seg før de fyller 30.

Publisert Oppdatert

Vi har tidligere skrevet om fruktbarhetstesten Plan Ahead , hvor kvinner kan teste ut hvor mange gode egg de har igjen.

Må fokusere

Professor William Ledger som har utviklet testen sier til den britiske nettavisen telegraph.co.uk at kvinner bør ta en fruktbarhetstest før de fyller 30.

- Kvinner som har lyst på barn men vil fokusere på karriere først stikker hodet i sanden. Kvinner forstår ikke hvor viktig alder er når de skal bli gravide, sier Ledger til Telegraph.

Ifølge Telegraph har forskning vist at en av tre kvinner har hatt problemer med å bygge en familie og sju av ti kvinner over 30 uten barn har uttrykt bekymring for å ikke kunne få barn.

- De tenker at det ikke skjer med dem fordi de trener, ikke røyker og er friske selv om de er 37. Og det stemmer, de kan være unge til sinns, men ikke eggstokkene deres, sier han.

Ikke stress

Jordmor og daglig leder for overgang.no Siri von Krogh sier til klikk.no at hun tror man bør være litt obs på at fruktbarheten synker etter fylte 30 år, og at man muligens tar en sjanse.

- Når det er sagt så er det jo også en synkende fruktbarhet hos menn, slik at det er ikke bare hos damene denne synkende fruktbarheten ligger, sier hun.

Von Krogh sier også det er viktig å ikke stresse.

- Man bør ikke fokusere på at man kanskje ikke kan få barn, heller ta det når det eventuelt kommer. Men man behøver ikke å prøve mer enn ett år før man søker hjelp, uansett alder, for denne litt uforklarlige infertiliteten som man ser nå rammer alle uansett alder, sier jordmoren.

Vet ikke om to år

Tony Rutherford ved British Fertility Society er enig med Ledger om at man bør være litt oppmerksom når man blir eldre, men sier at man heller ikke kan stole på en test basert på en blodprøve alene.

- Ingen tester gir et nøyaktig svar. Du kan heller ikke stole på noen av dem, sier han.

Les også:

Test deg selv - er du klar for barn?

10 gravidplager du ikke visste om

Derfor bør gravide ta folat

Se hvordan du sjekker puppene selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning