Blogging under graviditeten

Se sju populære gravidbloggere

Mye glede og forventning, men alt er ikke bare fryd og gammen. Tuppen og Lillemor har vært gjennom spontanabort og flere mislykkede forsøk.

Gravidblogg: Mange vordne mødre velger å blogge seg gjennom ventetiden.
Gravidblogg: Mange vordne mødre velger å blogge seg gjennom ventetiden.
Publisert Oppdatert

Det å gå gravid er spennende, og i ni fantastiske månedene dreier alt seg om den lille kroppen som vokser i magen. Vi sprenges nesten av lyst til å fortelle om opplevelser og forventninger, og dette er nok noe av grunnen til at mange velger å skrive gravidblogg i denne perioden.

Dele erfaringer

- Jeg har inntrykk av at bloggen betyr mye for de som blogger om graviditeten. En del bor utenfor de store byene, og det å kunne dele erfaringer, gleder, frustrasjoner og spørsmål med andre gir dem en god opplevelse, sier kommunikasjonsrådgiver i DIST Creative Thomas Moen. Han tror også bloggene er viktige for dem som følger dem.

- Ofte er dette likesinnede som både føler at de lærer litt og syns det er godt å se at andre har samme utfordring som dem selv, sier han.

Unge gravidbloggere

I tillegg liker mange av oss å kikke inn i andres lille verden. Noen av dem som følger bloggene, gjør det rett og slett fordi de er nysgjerrige på hvordan det egentlig er å gå gravid.

- Vi ser at, i likhet med andre bloggere, er også de gravide ganske unge. Noe av motivasjonen er å dele følelser og opplevelser, få aksept for at de er gravide og bekreftelse fra andre. Rett og slett føle et samhold, sier Moen. Han har inntrykk av at de fleste gravidbloggere er under 25 år.

Vi har snakket med sju gravidbloggere og et par som blogger om det å prøve å bli gravid.

hodetmitt.no

www.hodetmitt.no
www.hodetmitt.no

Navn: Gudrun Jona

Alder: 24 år

Termin: 2. november 2011

- Bloggen min ble opprettet i begynnelsen av 2009. Da skrev jeg om hverdagen min og delte en del tegninger som jeg tegner på frihånd via data. Jeg har alltid likt å skrive dagbok, så derfor har blogg vært en naturlig etterfølger for meg, sier Gundrun. Å blogge om graviditeten har vært viktig for Gudrun. Fordi hun hadde fått vite at hun mest sannsynlig ville slite med å bli gravid, er det lille barnet i maget et lite mirakel for henne og pappaen.

- Dette er det største som har skjedd meg i livet så langt, og jeg syns det er spennende å kunne gå tilbake og lese om hvordan jeg hadde det. Siden dette er vårt første barn, føler jeg at det er viktig å ta vare på minnene. Jeg er stolt over den lille i magen, og håper leserne ser at det skinner gjennom meg, sier hun. For selv om hun blogger mest for sin egen del, syns hun også det er hyggelig at andre vil lese og ta del i opplevelsen sammen med henne.

- Bloggen min er veldig privat. Jeg skriver mye for egen selvterapi, og heldigvis finner andre det hjelpende og inspirerende. Jeg tror nok Isak, som gutten i magen skal hete, vil være en del av bloggen etter fødselen og. Han er en såpass stor del av livet mitt nå at noe annet ville være feil for meg, sier hun.

siljelien.blogg.no

Navn: Silje Lien

http://siljelien.blogg.no/
http://siljelien.blogg.no/

Alder: 24 år

Termin: 21. januar 2012

- Jeg begynte å blogge for tre år siden. Det var litt etter at jeg fikk mitt første barn. Jeg fant ut at bloggingen var en grei måte å holde familie og venner oppdatert på, siden mange av dem bor langt unna, sier Silje. Siden hverdagen er tema i bloggen, falt det seg også naturlig for Silje å blogge om graviditeten da hun ble gravid. Gjennom bloggen får hun også høre hvilke erfaringer andre gravide gjør seg, og ofte oppelever hun at ting ikke er så uvanlig som hun trodde.

- Jeg håper leserne får et realistisk inntrykk av det å være gravid. Alt er jo ikke bare fryd og gammen. Jeg har for eksempel vært mye mer bekymret i dette svangerskapet enn i det forrige, rett og slett fordi det har vært så forskjellig fra sist, sier hun. Hun forteller at hun også skriver mye om sønnen sin, hobbyen bloggdesign og negldesign, og hun setter også inn en del bilder.

- Når babyen kommer, vil også den lille inkluderes. Jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det. Det finnes naturligvis grenser for hva man skriver om, men jeg gjør så godt jeg kan for å beskytte barnas privatliv. Både sønnen min og den lille er en stor del av hverdagen min, så det hadde vært vanskelig å ikke skrive om dem, sier Silje.

sisselkathrine.worldpress.com

Navn: Sissel Kathrine Knutsen

Alder: 31 år

Foto: sisselkathrine.wordpress.com

Termin: 19. Januar 2012

- Jeg begynte å blogge først i april 2008 - egentlig for å ha en plass å tømme hodet. Ganske fort gikk den over til å bli en slags offentlig dagbok for familie og venner slik at de kunne følge med å livet mitt. Derfor var det naturlig at den gikk over til å dreie seg mye om graviditeten, sier Sissel. For henne gir bloggen henne en mulighet til å få ut noen av tankene som surrer i hodet hennes mens kroppen endrer seg dag for dag. Tanker om det som skal skje og ikke minst om fremtiden. Siden Sissel bor i Tyrkia er dette også den letteste måten for familie og venner å følge livet hennes.

- Jeg legger ut mange bilder av ting som skjer i hverdagen min og det jeg gjør. Etter fødselen vil det være naturlig at den dreier seg om livet som mamma, sier hun.

rannveigheitmann.blogg.no/

Navn: Rannveig Heitmann Bottolfsen

Alder: 18 år

Termin: 18. desember 2011

http://rannveigheitmann.blogg.no/
http://rannveigheitmann.blogg.no/

- Jeg begynte å blogge i mai 2011. Jeg ville bruke det som en dagbok da jeg ble gravid slik at jeg kunne se tilbake på svangerskapet mitt i ettertid. Nå bruker jeg den til å blogge om alt som faller meg inn, men i hovedsak handler det selvfølgelig om svangerskapet mitt, sier Rannveig. Hun forteller at bloggingen gir henne mye. Her får hun ut følelser og tanker, og hun får mange kommentarer tilbake fra leserne. Siden hun er alenemor opplever hun at det er vanskelig å finne å finne noen som vil høre på gravidpraten.

- Bloggen er skrevet basert på mine meninger - ærlig og rett ut. Jeg legger ut mye bilder av meg selv, først og fremst magebilder. Jeg legger også ut bilder som kanskje kan provosere litt. Jeg liker å være meg selv, og dette vil jeg at bloggen skal symbolisere, sier hun. Når babyen kommer i desember, skal også han få en plass i bloggen.

- Men det blir nok ikke like mye blogging da. Det tror jeg folk forstår for da har jeg jo et lite barn å ta vare på. Nå gleder jeg meg kjempemye til å bli mamma, og jeg har nok mye å se fram til, sier Rannveig.

ungmor.no/lillingen

Navn: Silje Beate

Alder: 21 år

Termin: 17. oktober 2011

- Jeg hadde blogg før denne også, men den ble sjelden brukt. Jeg har lenge vurdert å starte bloggen igjen og gjøre det ordentlig, og siden jeg studerer og bor et stykke unna venner og familie passet det godt når jeg ble gravid, sier Silje Beate. Siden få av hennes venner er eller har vært gravide, syns hun bloggen har gitt henne en fin mulighet til å høre og dele erfaringer rundt graviditeten. Bloggen har også gjort det enklere for familie og venner å følge med på hvordan det går med henne.

- Jeg håper også bloggen gir leserne mine et lite innblikk i min hverdag som ung og gravid student. Kanskje kan jeg hjelpe noen andre med mine erfaringer slik andre har hjulpet meg, sier hun. Silje Beate beskriver bloggen sin som enkel og ærlig. Her skriver hun og hverdagen sin, tanker og meninger og setter også inn bilder.

- Når babyen kommer vil jeg blogge videre, men det blir veldig viktig for meg å beskytte barnet også. Føler jeg at jeg ikke får beskyttet henne godt nok, slutter jeg med en gang, sier hun.

haugbjorg.blogg.no

Navn: Kristina Vognhild

Alder: 20 år

Termin: 6. mars 2012, men babyen kommer før med planlagt keisersnitt på grunn av brystkreft.

- Jeg begynte å blogge da jeg gikk gravid med mitt første barn. Jeg blogget da på en helt annen plattform, og har byttet blogger flere ganger etter det. Jeg er person som uttrykker meg best gjennom tekstene mine, og dette er noe av grunnen til at jeg begynte å blogge sier Kristina. For henne er det et mål både å dele sine gleder med venner og kjente og å gjøre det lettere å huske svangerskapet når det er over.

- Det går jo så utrolig fort, og jeg husker knapt nok at jeg var gravid med nummer en. Jeg liker selv å lese om svangerskap, se bilder av gravidmagen og sette meg inn i en hverdag der man forbereder seg på å bli foreldre. Jeg håper leserne mine er like ivrig på lesing om svangerskap som jeg er, sier hun. For Kristina dreier likevel ikke bloggen seg bare om graviditet. Etter at hun fikk påvist ondartet brystkreft tok livet hennes en drastisk endring, og hun vil også bruke bloggen til å beskrive gleder og sorger gjennom den tøffe kampen hun skalgjennom. At bloggeren også er mamma og kone, kommer også til uttrykk.

Foto: haugbjorg.blogg.no

- For meg er det også viktig å blogge etter fødselen. Hvis jeg plutselig slutter å blogge da, blir gleden med å blogge om svangerskapet plutselig borte. Det beste jeg vet er å skryte av datteren min, og gleden blir jo dobbelt når jeg kan skryte av to barn.

ronjan.blogg.no

Navn: Ronja Åsen

Alder: 18 år

Termin: 2. oktober 2011

- Jeg begynte vel egentlig å blogge i 2009 mest fordi det var en ting alle gjorde, men da jeg ble gravid føltes det veldig naturlig å kalle meg en gravidblogger og gjøre graviditeten til hovedtema, sier Ronja. Gjennom bloggen håper hun på å gi leserne spennende lesestoff. Lesergruppen har vokst etter at hun ble gravid, noe som tyder på at dette er et emne mange liker å lese om. Bloggen gjør det også lettere å oppdatere familie og venner, og hun liker tanken på å kunne se tilbake på svangerskapet i ettertid.

- De fleste som leser bloggen min er jo gravide selv, så det er nok en måte for oss å dele erfaringer på. Her kan vi lese om ting vi lurer på, sier Ronja som også legger ut en del bilder. Først og fremst av magen. Noen bilder av bolig og interiør blir det også, etter at hun flyttet inn i ny leilighet og for første gang skulle innrede eget hjem.

- Jeg er ganske sikker på at jeg vil fortsette å blogge etter graviditeten og blir en mammablogger. På denne måten vil jeg fortsatt kunne oppdatere familie og venner, som bor ganske lang borte, og samtidig blir et fint tidsfordriv når samboeren min skal gå på skolen og jeg blir gående hjemme.

regnbuebabyen.blogspot.com

Navn: "Tuppen&Lillemor"

Alder: 30-årene

Termin: Ikke gravide ennå

Regnbuebabyen er bloggen til to jenter i 30-årene og deres vei til kjærlighetsbarnet. Paret har ennå ikke lykkes å bli gravide, og blogger om den lange veien de må gå.

- Vi begynte å blogge for å dele tankene våre med andre, ettersom vi ikke har fortalt noen rundt oss hva vi holder på med. Vi ville også dele historien vår slik at andre som skal gjennom det samme kan lese hva vi har vært gjennom, sier de. Bloggen ble opprettet etter første inseminering, og i dag har de to prøvd å få barn i drøyt ni måneder. Tuppen fikk positiv test i februar 2011, men graviditeten endte i en spontanabort noen uker sener.

- Vi prøver begge å bli gravide, og var en stund enige om at vi ikke ville gå gravide sammen. Tenk hvordan det ville være å bo sammen da, to hormonbomber under samme tak. Vi har imidlertid endret mening på dette, ettersom ønsket vårt om barn sammen er mye større og sterkere enn utfordringene vi måtte få om begge blir gravide samtidig, sier de to som håper bloggen snart går over til å være en gravidblogg.

- Det er klart vi kommer til å fortsette å blogge da, for det er uten tvil avhengighetsskapende å blogge. Ikke bare kommer vi til å fortsette å blogge mens vi er gravide, men også i tiden etterpå. Vi har opplevd mange ganger at folk kutter ut bloggingen så snart babyen har meldt sin ankomst. Vi skjønner selvfølgelig at det å ha baby tar tid. Når man har fulgt bloggen lenge og vært med siden de første forsøkene, ønsker man imidlertid også å fortsette ta del i livet deres og lese om hvordan det er å ha smått i huset, sier Tuppen og Lillemor.

Gravidblogg: Mange vordne mødre velger å blogge seg gjennom ventetiden.
Gravidblogg: Mange vordne mødre velger å blogge seg gjennom ventetiden.

Tre gravidbloggere som nylig har født

ellenbeate.blogg.no

Navn: Ellen-Beate Grøtting

Alder: 21 år

Termin: 10. september 2011

- Jeg opprettet bloggen min i 2008, men begynte ikke å skrive aktivt før i 2010. Bloggen var da en ren interiørblogg, og jeg annonserte ikke graviditeten på bloggen før jeg var fire måneder på vei, sier, sier Ellen-Beate. Hun forteller at statistikken hennes viser at graviditet er et tema som interesserer mange blogglesere, og derfor ble det etter hvert hovedtemaet for bloggen hennes. Det at leserne viste tydelig interesse for spenningen mot slutten av graviditeten, gjorde også at hun blogget mer den siste tiden.

- Prinsessa min kom til verden 12 dager før termin, den 30. august. Nå nyter jeg livet som mamma. Det er noe helt eget - herlig, men samtidig krevende. Særlig krevende var det etter fødselen da kroppen var sliten og ikke i form. Samtidig var jeg usikker på det nye og ammingen var vond, sier Ellen-Beate. Nå er imidlertid hverdagen kommet, og det er lettere å nyte mammarollen og familielivet.

- Jeg blogger fortsatt. Nå skriver jeg om morsrollen, prinsessa, veien tilbake til kroppen jeg hadde før jeg ble gravid og mer om interiør og hjemmet igjen. Det å bli mamma er virkelig det største jeg har opplevd. Jeg tror ingenting kan toppe det, sier hun.

babyonboard.blogg.no

http://ellenbeate.blogg.no/
http://ellenbeate.blogg.no/
http://babyonboard.blogg.no/
http://babyonboard.blogg.no/
http://puselitn.blogg.no/
http://puselitn.blogg.no/

Navn: Linn Larsen

Alder: 23 år

Bor i Fredrikstad

Termin: 25. august 2011

- Jeg begynte å blogge i 2009, men er blitt mye mer aktiv på bloggen etter at jeg ble gravid. Jeg blogget gjennom hele graviditeten, og det tok seg opp mot slutten av svangerskapet, sier Linn. Den 24. august ble hun mamma til en liten gutt, og så langt har mammalivet vært helt fantastisk.

Under graviditeten var hverdagen og svangerskapet tema i bloggen og nå har det også blitt litt blogging om den lille prinsen.

- Ved å lese i bloggen kan jeg selv gå tilbake å se hva jeg har gjort og hvordan jeg opplevde ting i svangerskapet. Det gjør det lettere å huske datoer og hendelser, sier Linn som også har satt pris på de mange fine kommentarer fra dem som leser bloggen.

puselitn.blogg.no

Navn: Maren Bjørkmann

Alder: 21 år

Termin: 9. september 2011

- Jeg begynte å blogge i august 2010 fordi jeg ville ha en dagbok der jeg kunne skrive hva jeg hadde gjort og hva jeg tenkte og følte, sier Maren. Hun forteller at noe av grunnen til at hun valgte å blogge om graviditeten, var at hun selv ønsker å ha noe å se tilbake på om noen år. Et sted der hun kan lese om hvordan hun hadde det og hva hun tenkte på.

- Jeg håper også jeg gir leserne et godt og positivt innblikk i hvordan det er å være gravid med alt det som hører med, sier hun. I tillegg til at Maren fører dagbok på nett, skriver hun om hva hun trenger av utstyr - både for at hun selv kan holde orden og for at venner og familie kan få et hint om hva hun fortsatt trenger til den lille.

4. september, fem dager før termin, ble Maren mamme til lille Jenny.

Her kan du lage din egen blogg:

blogg.no

bloggnorge.com

bloggr.no

mammanett.no

ungmor.no

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store

Les også:

Moteblogger Camilla Pihls høstfavoritter

Liste over norske matbloggere

Spar penger på babyutstyr

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning