Rekker ikke få flere barn

Dagens 30- åringer kan bli den første generasjonen på 100 år som ikke rekker å få mer enn ett barn i livet, tror forsker.

PLANLAGT: Norske kvinner vil ha fast jobb, god økonomi og ha levd livet før det passer å få barn. Det er for sent å starte når du er 30, mener forsker.
PLANLAGT: Norske kvinner vil ha fast jobb, god økonomi og ha levd livet før det passer å få barn. Det er for sent å starte når du er 30, mener forsker. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Konsekvenser

Her er konsekvensene dersom du får ditt første barn etter 30 år.

  • Fruktbarheten synker etter 30 år, og mye kraftigere etter 35 år.
  • Mødre mellom 35 og 40 år med første barn har dobbelt så høy risiko for å føde ekstremt tidlig.
  • Mødre over 35 år har dobbelt så høy risiko for at barnet dør under graviditet, fødsel eller de første ukene etter fødsel, enn mødre under 25 år.
  • Eldre mødre har lengre fødsler.
  • Eldre mødre har større sjanser for akutt keisersnitt.
  • Eldre mødre har også større sjanser for bekkenbunnsproblemer etterpå.
Risikoen ved å vente for lenge er at du ikke får barn, eller ikke rekker få antallet barn du vil ha

Årsaken er at de starter for sent med å få barn. Det forteller professor i fødselsomsorg og jordmor Ulla Waldenström ved Karolinska Institutet i Stockholm. Hun jobber også som forsker ved Universitetet i Bergen.

- Folk vet at fertiliteten synker, men ikke hvor mye, og de vet lite om konsekvensene, påpeker professoren.

Flere enebarn

- Vi går mot flere enebarn i Sverige, fordi kvinnene ikke rekker å få det antallet barn de ønsker seg. Mange tror assistert befruktning kan løse problemet, men jo eldre kvinnen er jo vanskeligere er det at det gir et levende barn, sier Ulla Waldenström. Hun skal holde flere foredrag under Den norske jordmorforeningenes 100- årsjubileum i Oslo helgen 20. september. Professoren har gitt ut boken "Vänta med barn? Det er kris i befruktningsfrågan".

Prognoser fra Svenske Statistisk sentralbyrå viser at 70-tallsgenerasjonene kan bli den første på 100 år som ikke rekker å få mer enn ett barn. Den samme tendensen kan også gjelde i Norge.

Hovedproblemet, ifølge Waldenström, er at kvinnens alder ved første barn øker kontinuerlig.

I Sverige er en førstegangsfødende kvinne i gjennomsnitt 29 år, mens mannen i snitt er 31 når han får sitt første barn. I Norge er tallet 28 år for kvinnen, viser tall fra norske Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kvinner i alderen 30-34 år fødte flest barn i Norge i 2007.

- Det er et stort problem at kvinnene stadig blir eldre får de får sitt første barn. Risikoen ved å vente for lenge er at du ikke får barn, eller ikke rekker få antallet barn du vil ha, og at det kan oppstå komplikasjoner, understreker professoren.

På en generasjon har kvinnens gjennomsnittsalder når hun får sitt første barn gått opp med fem år.

- Det er en dramatisk endring i forhold til reproduksjon. I dag vekker en 20 år gammel mor i sandkassa mer oppmerksomhet, enn en mor på 40 år, sier professoren.

LES OGSÅ: Europa kan bli halvert.

Samme i Norge

I dag vekker en 20 år gammel mor i sandkassa mer oppmerksomhet, enn en mor på 40 år

Leder Nina Schmidt i Den norske jordmorforening sier at også norske kvinner venter lengre med å få barn.

- Det som skjer i Sverige, skjer også i Norge. Vi jordmødre mener at folk bør få barn når de ønsker å få barn, så må politikerne legge til rette for at folk kan få barn tidligere, sier Schmidt.

Hun mener det er viktig at barn er velkommen når de blir født, at folk har tid og lyst på barn, og at livssituasjonen ligger til rette for det.

Venter på perfekte tidspunkt

Professoren tror foreldre venter med å få barn, fordi de tar lengre utdanning enn før, stiller høyere krav til økonomisk stabilitet, bruker lengre tid på å finne den rette og ønsker å reise og jobbe i utlandet, før de får barn.

- Det er et økt kontrollbehov. Man venter til det perfekte tidspunkt, da barnet skal passe inn. Kanskje finnes ikke det tidspunktet. Man kan like gjerne få barn mens livet pågår, mener Ulla Waldenström.

Temaet har skapt stor debatt i Sverige, og professoren har vært i debatter på svensk radio og tv flere ganger.

LES OGSÅ: bloggen om gamle mødre fra SVT.

Bør norske kvinner få barn tidligere? Hva må til? Si din mening ved å kommentere artikkelen.

LES MER om graviditet, fødsel og barn på klikk.

IKKE VENT: Den svenske professoren i fødselsomsorg og jordmoren Ulla Waldenström sier kvinner vet at fruktbarheten synker med alderen, men ikke de faktiske konsekvensene av å vente med barn.
IKKE VENT: Den svenske professoren i fødselsomsorg og jordmoren Ulla Waldenström sier kvinner vet at fruktbarheten synker med alderen, men ikke de faktiske konsekvensene av å vente med barn. Foto: FOTO: Karolinska Institutet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning