REKER, Blåskjell og kamskjell i graviditeten

Gravid: Sjømaten du bør styre unna

Se om du kan spise reker, blåskjell og kamskjell i graviditeten.

REKER, BLÅSKJELL OG KAMSKJELL I GRAVIDITETEN: Gravide kan spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi, men enkelte typer fisk og skalldyr bør gravide holde seg unna. FOTO: Getty Images
REKER, BLÅSKJELL OG KAMSKJELL I GRAVIDITETEN: Gravide kan spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi, men enkelte typer fisk og skalldyr bør gravide holde seg unna. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi.

Likevel er det enkelte typer fisk og skalldyr du bør holde deg unna når du er gravid.

- Noen fisketyper og skalldyr kan inneholde for store mengder med miljøgifter og fremmedstoffer, og disse bør man holde seg unna, sier rådgiver i seksjon sjømat i Mattilsynet, Siv Hege Solstad.

Se oversikt over hva du ikke bør spise av sjømat nederst i artikkelen.

Sjømat i graviditeten

Grunnen til at gravide skal holde seg unna mat med for store mengder miljøgifter er at miljøgifter er lite nedbrytbare.

- De kan samle seg opp i kroppen, sier Solstad og legger til at lang tids eksponering for lave doser kan forårsake kreft, skader på arvestoffet, redusert evne til læring, forandringer i hormonbalansen og fosterskader.

Det er det totale inntaket av miljøgifter over tid som har noe å si for helsen og det beste rådet for å redusere inntaket av miljøgifter er derfor å spise variert og balansert når du er gravid.

Kvikksølv kan skade fosteret

Grunnen til at gravide og ammende må være ekstra påpasselige er at miljøgifter kan overføres til fosteret via blodet eller til barnet under amming.

- Gravide og ammende advares spesielt som en ekstra sikring, særlig når det gjelder kvikksølv. Denne miljøgiften kan i svært store mengder i verste fall gi direkte skade på foster og ammende barn, men vi har ikke opplevd noen slike tilfeller i Norge, sier Solstad.

Fisk og skalldyr med store mengder miljøgifter kan komme fra forurensende havner, fjorder og innsjøer. Se Matportalens oversikt her.

- Som gravid skal man heller ikke spise kveite på over to meter, brun krabbemat og rognleverpostei. Du bør heller ikke spise fiskelever fra selvfanget fisk tatt i skjærgården. Dette fordi fiskelever her har et høyt innhold av dioksiner og PCB, forklarer Solstad.

Ellers er sjømat en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid, påpeker Solstad.

- Ikke krise om du spiser det én gang

Har du spist brun krabbemat én gang som gravid, eller annen mat som kan inneholde for mye miljøgifter, er det uansett ingen krise.

- Det er miljøgifter over tid som har betydning.

Det er derfor ikke kritisk om du har spist mat det advares mot noen ganger, forteller Solstad.

Les også: Nei-mat for gravide

Reker, blåskjell og kamskjell i graviditeten

Spis variert, det er det beste rådet for å redusere inntaket av miljøgifter i maten. Det er det totale inntaket av miljøgifter over tid som har noe å si for helsa.

Skalldyr: Det viktigste er god varmebehandling og som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi. Det er allikevel noen ting du bør holde deg unna og her er oversikten fra Mattilsynet.no:

Blåskjell: Spis det gjerne, men følg blåskjellvarsel fra Mattilsynet og husk god varmebehandling. Faren er algegift, bakterier, virus og miljøgifter.

Kamskjell: Unngå fordøyelse kjertelen. Der er det funnet Kadmium, men spis gjerne muskel og gonade (Det er vanligvis dette vi spiser i Norge.)

O-skjell: Ikke spis nyren i skjellet, da det inneholder kadmium. Kadmium er et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og kan gi nyreskader.

Krabbe: Ikke spis det brune kjøttet. Det hvite som er i klør er helt ok å spise.

Fisk: Gravide oppfordres til å spise fisk minst to ganger i uka, som resten av befolkningen. Og fisk i påleggsform er også en god kilde til mange nyttige næringsstoffer. Som gravid er du allikevel sårbar for enkelte bakterier og miljøgifter i fisk. Se vår oversikt over hvilke fisketyper du kan spise som gravid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning