REKER, Blåskjell og kamskjell i graviditeten

Gravid: Sjømaten du bør styre unna

Se om du kan spise reker, blåskjell og kamskjell i graviditeten.

REKER, BLÅSKJELL OG KAMSKJELL I GRAVIDITETEN: Gravide kan spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi, men enkelte typer fisk og skalldyr bør gravide holde seg unna. FOTO: Getty Images
REKER, BLÅSKJELL OG KAMSKJELL I GRAVIDITETEN: Gravide kan spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi, men enkelte typer fisk og skalldyr bør gravide holde seg unna. FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Read in English: Pregnancy: The seafood you should stay away from

Se om du kan spise reker, blåskjell og kamskjell i graviditeten.

Under graviditeten kan du spise nesten alt av skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi. Det er likevel enkelte typer fisk og skalldyr du bør holde deg unna.

- Noen fisketyper og skalldyr kan inneholde for store mengder med miljøgifter og fremmedstoffer, og disse bør man holde seg unna, forteller rådgiver i seksjon sjømat i Mattilsynet, Siv Hege Solstad.

Spis variert og balansert

Miljøgifter er lite nedbrytbare, og dette er årsaken til at gravide skal holde seg unna mat med for store mengder av disse.

- De kan samle seg opp i kroppen. Lang tids eksponering for lave doser kan forårsake kreft, skader på arvestoffet, redusert evne til læring, forandringer i hormonbalansen og fosterskader, sier Solstad.

Det er det totale inntaket av miljøgifter over tid som har noe å si for helsen, og det beste rådet for å redusere inntaket av miljøgifter er derfor å spise både variert og balansert under graviditeten.

Kan skade fosteret

Miljøgifter kan overføres til fosteret via blodet, eller til barnet under amming. Dette er årsaken til at gravide og ammende må være ekstra påpasselige.

- Denne gruppen advares spesielt for å være på den sikre siden, spesielt når det gjelder kvikksølv. Denne miljøgiften kan i svært store mengder i verste fall føre til direkte skade på foster og barn som ammes, men vi har ikke opplevd slike tilfeller i Norge, sier Solstad.

Fisk og skalldyr med store mengder miljøgifter kan komme fra forurensende havner, fjorder og innsjøer. Se Matportalens oversikt her.

- Som gravid skal man heller ikke spise kveite på over to meter, brun krabbemat og rognleverpostei. Du bør heller ikke spise fiskelever fra selvfanget fisk tatt i skjærgården, forteller Solstad, og utdyper:

- Dette skyldes at fiskelever her har et høyt innhold av dioksiner og PCB. Ellers er sjømat en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid.

Om du én gang under graviditeten har spist brun krabbemat eller annen mat som kan inneholde for mye miljøgifter, er det likevel ingen krise.

- Det er miljøgifter over tid som har betydning. Det er derfor ikke kritisk om du har spist mat det advares mot noen ganger, påpeker Solstad.

Her er en oversikt over hva du kan spise og ikke bør spise:

Skalldyr: Det viktigste er god varmebehandling. Som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr, som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi. Det er allikevel noen ting du bør holde deg unna, og her er oversikten fra Mattilsynet.no:

Blåskjell: Spis det gjerne, men følg blåskjellvarsel fra Mattilsynet og husk god varmebehandling. Faren er algegift, bakterier, virus og miljøgifter.

Kamskjell: Unngå fordøyelse kjertelen. Der er det funnet Kadmium, men spis gjerne muskel og gonade (det er vanligvis dette vi spiser i Norge.)

O-skjell: Ikke spis nyren i skjellet, da det inneholder kadmium. Kadmium er et tungmetall som hoper seg opp i kroppen og kan gi nyreskader.

Krabbe: Ikke spis det brune kjøttet. Det hvite som er i klør er helt ok å spise.

Fisk: Gravide oppfordres til å spise fisk minst to ganger i uka, som resten av befolkningen. Også fisk i påleggsform er en god kilde til mange nyttige næringsstoffer. Som gravid er du allikevel sårbar for enkelte bakterier og miljøgifter i fisk. Se vår oversikt over hvilke fisketyper du kan spise som gravid.

Les også: Nei-mat for gravide

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2018, og sist oppdatert 03/12 2019.

Les også