Barn og røyking

Prioriterer røyken foran barnebarna

Svigermor vil ikke slutte å røyke inne selv om den gravide svigerdatteren er på besøk. Er det greit?

SVIGERMOR RØYKER INNE: Svigermor bryr seg ikke om at svigerdatteren er gravid.
SVIGERMOR RØYKER INNE: Svigermor bryr seg ikke om at svigerdatteren er gravid. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Relasjonen til den "brysomme" svigermoren kan være en av familiens vanskeligste. Mange irriterer seg over hvordan hun blander seg for mye eller for lite inn i barneoppdragelsen.

Gale prioriteringer

En gravid bruker irriterer seg over at svigermor ikke lar være å røyke når hun og mannen kommer på besøk.

- Det er litt spesielt, å velge bort oss, fremfor røyken. Om det er så viktig å røyke inne når jeg er der, så er det tydelig at barnebarnet allerede er langt bak i rekken, skriver en gravid bruker på forumet Barnimagen.com.

Hun har selv vært røyker, men mener det er en selvfølge å stumpe røyken når barn og gravide er i nærheten.

Mange er enige med henne.

- Det viser bare mangel på respekt for deg som er gravid.

- Jeg hadde ikke giddet å dra dit mer!

- Det handler om å ta hensyn.

Må bestemme i eget hjem

- Men kan man bestemme hvordan andre mennesker skal oppføre seg når de er hjemme hos seg selv?

Mange mener nei.

- Du kan ikke komme hjem til henne og bestemme i hennes hjem.

- Hvorfor kan du ikke bare invitere henne hjem til deg da? Der røyker hun vel ikke inne? Aldri forstått meg på voksne folk som skal komme hjem til andre og kreve at de ikke gjør sånn eller sånn når de er der. Svigermora di er voksen og bor i sitt eget hjem. Der bør hun få lov til å røyke.

NY LOV: Mange mener barn og gravide bør ha et særskilt rettsvern mot røyk.
NY LOV: Mange mener barn og gravide bør ha et særskilt rettsvern mot røyk. Foto: FOTO:Iistockphoto.com

Kan ikke kreve røykeslutt

- I utgangspunktet kan man ikke kreve at andre mennesker skal handle moralsk. For jeg vil kalle det en umoralsk handling å røyke foran en gravid som uttrykker at hun ikke liker det, selv om det skjer i svigermors eget hus, sier Jakob Elster, filosof ved Etikkprogrammet ved Universitetet i Oslo.

Han mener alle mennesker kan velge å gjøre gale ting, og at det er ulike årsaker til at man tar slike valg.

- Selv om det er en moralsk vedtatt sannhet at man skal ta hensyn til gravide, betyr ikke dette at det sant eller noe som alle må forholde seg til.

Har et valg

Filosofen påpeker at den gravide også har en mulighet til ikke å komme besøk til svigermor, og dermed unngå problemet.

- Selv om det kan være trist, er det jo slik at hun kan unngå å bli påvirket av at svigermor handler umoralsk, sier Jakob Elster.

Bør ta hensyn

- Når man befinner seg innendørs med en gravid, svigerdatter eller ikke, er det uansett hensynsfullt å spørre om det kjennes ubehagelig at man utsetter henne for egen røyking. Hvis svigermor får vite hvordan svigerdatter opplever at hun røyker, vil det være klokt av henne å gå på verandaen. Men svigerdatter kan kanskje også gjøre seg noen tanker om sin egen strenghet. Det er mange måter å ha rett på, sier Steinar Westin, fastlege og professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU.

RØKER FORAN GRAVIDE: KAN gravide kreve at folk i røyker i nærheten av dem?
RØKER FORAN GRAVIDE: KAN gravide kreve at folk i røyker i nærheten av dem? Foto: FOTO: Istockphoto.com

Han tror mange gravide er følsomme for tobakksrøyk fra andre, både fordi det faktisk kan utløse kvalme og ubehag, og fordi det skaper angst for hva det kan gjøre med fosteret.

Sannsynligvis ikke farlig

- Utsetter fosteret for en risiko hvis man er hos en røykende svigermor en gang i blant?

- Alt som er skadelig i svangerskapet også, har med doser å gjøre. Jeg har vanskelig for å tro at det å utsette seg for passiv røyking hos svigermor en gang iblant kan være noe reelt biologisk problem. Da tror jeg besøkene hos svigermor må være usedvanlig tette. Men ubehaget ved det kan selvsagt være reelt, særlig i første trimester, der mange plages av kvalme og har økt følsomhet for sterke smaker og lukter. Vi tror jo - det vil si de av oss som har sans for Charles Darwin's utviklingslære - at denne overfølsomheten og kvalmen kan være naturens egen beskyttelse av det ufødte liv, at mor skal være kresen og på vakt mot mat og drikke og omgivelser som kan være til skade for fosteret under utvikling. Men her kommer nok en røykende svigermor langt ned på listen!

Barnas klær stinker røyk

Mange i forum forteller også om barnebarn som kommer hjem fra røykende besteforeldre med hår, leker og klær som stinker røyk.

- Det røykes inne og det lukter så ille at vi må dusje og vaske klærne når vi kommer derfra, skriver en bruker.

- Har selv en svigerfar som røyker som en svamp, og han bryr seg virkelig ikke. Jeg setter han på plass hver gang han er her og tar guttungen opp på fanget mens han sitter med røyken i munnen (ute altså), men han er likegyldig

Barns rett til røykfri luft

- Vi mener barn trenger en rettslig beskyttelse mot passiv røyking når tobaksskadeloven snart skal revideres , sier Kristin Byrkje spesialrådgiver i Kreftforeningen.

STERKERE PÅ BARN: Om lag 100 000 barn utsettes daglig for passiv røyking i Norge. Barn utsettes for passiv røyking
oftere, mer intensivt og over lengre tidsperioder, enn voksne. Intensiteten henger blant annet
sammen med at barn puster raskere enn voksne og fordi enkelte av de giftige stoffene i passiv røyking utsondres langsommere hos barn.
STERKERE PÅ BARN: Om lag 100 000 barn utsettes daglig for passiv røyking i Norge. Barn utsettes for passiv røyking oftere, mer intensivt og over lengre tidsperioder, enn voksne. Intensiteten henger blant annet sammen med at barn puster raskere enn voksne og fordi enkelte av de giftige stoffene i passiv røyking utsondres langsommere hos barn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Barn er særlig utsatt for helseskader ved passiv røyking og har derfor behov for en særskilt vernebestemmelse . Barnas rett til å puste i røykfriluft må prioriteres foran røykernes rett til fritt å røyke hvor de vil, mener Kreftforeningen.

De foreslår en lignende regulering i tobakkskadeloven som på Island.

-- Her er barn gitt et særlig vern mot passiv røyking ved at den som har ansvar for barn skal sikre at barns rett til å puste i røykfri luft respekteres, også på steder hvor det ikke er et særskilt røykeforbud i loven, som i private hjem og biler, sier hun.

Dette vil bli en såkalt normativ lov, på samme måte som forbudet mot fysisk avstraffelse av barn.

- Man kan ikke gå inn i et hjem og sjekke at foreldre ikke røyker. Men slike lover påvirker folks holdninger og adferd, sier Kristin Byrkje.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Svangerskapet fra uke til uke

- Føler at folk ser ned på meg fordi jeg er gravid og røyker

Lesbisk par fikk tvillinger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning