Navnevalg

Navnetrend - navn fra naturen

Gjør som amerikanerne og la deg inspirere av naturen når du velger navn til barna dine.

BLOMSTERNAVN: Kunne du tenke deg å kalle babyen din Daisy? Daisy er det engelske navnet på prestekrage, og blant annet datteren til kjendiskokk Jamie Oliver heter dette.
BLOMSTERNAVN: Kunne du tenke deg å kalle babyen din Daisy? Daisy er det engelske navnet på prestekrage, og blant annet datteren til kjendiskokk Jamie Oliver heter dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Foreldre har mye å ta hensyn til når de skal velge navn til barna sine. Skal de kalles opp etter noen? Ha et navn som fungerer i utlandet? Eller kanskje ha et trendy navn? Hvis du går for sistnevnte løsning er et godt tips å velge et navn fra naturen, mener navneforsker Ivar Utne.

- Naturnavn er en trend jeg har lagt merke til i det siste. Jeg tror nok grunnen til at mange foreldre ønsker et navn fra naturen til barna sine er fordi de ønsker å være originale. De vil ha et navn som føles norsk og naturlig. Gjennom å velge et naturnavn viser de at de også at de er sunne og opptatt av natur.

Hvilke naturnavn liker du? Delta i debatten her.

Populære naturnavn

En trend vi har sett mye til de siste årene har vært å velge korte navn, og mange av dyre- og blomsternavnene passer inn her.

Øverst på listen over populære naturnavn troner Linnea og Leo.

- Leo og Leon er mye brukt, også internasjonalt. Men jeg vet ikke hvor mye foreldrene tenker på at dette kommer av løve. Linnea er inspirert av den svenske planteforskeren Linné, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen, og forfatter av boken "Hva er et navn?".

Jentenavn fra naturen:

Linnea er på 5. plass over de mest populære jentenavnene i Norge. Per i dag er det 3328 norske kvinner som heter Linnea. Navnet Leo har aldri tidligere vært så populært, og er for tiden på 62. plass på listen over guttenavn i Norge. 1284 Norske menn heter Leo.

Eksempler på andre naturnavn som har hatt en økning de siste årene er Timian, Embla, Storm og Lilly.

Tigergutt

Grafisk designer, illustratør og barnebokforfatter Nhu Diep (33) er født i Vietnam og bosatt i Bergen.

TØFF TIGER: Barnebokforfatter Nhu Diep (33) var inspirert av den norske trenden med å gi barna sine dyrenavn da hun kalte sønnen sin på fire år for Tiger. Det er færre enn fire stykker som heter dette i Norge.
TØFF TIGER: Barnebokforfatter Nhu Diep (33) var inspirert av den norske trenden med å gi barna sine dyrenavn da hun kalte sønnen sin på fire år for Tiger. Det er færre enn fire stykker som heter dette i Norge. Foto: Privat

Hun var inspirert av den norske trenden med å gi barna sine dyrenavn da hun kalte sønnen sin på fire år for Tiger.

- Tiger er et asiatisk symbolsk navn som vi rett og slett har oversatt til norsk. Det er også et av de tolv dyrene fra det asiatiske årshjul, forteller Nhu til Foreldre & Barn.

Nhus sønn var den første som het Tiger i Norge. Han har imidlertid inspirert andre til å velge det uvanlige navnet.

- En av barnehagetantene i Tigers barnehage kalte sønnen sin det samme kort tid etterpå. Det er jo ikke slik at vi har enerett på navnet selv om vi var først ute. Men navnet var personlig for oss så det var rart at andre bare kopierte det, uten å ha noe annet forhold til navnet enn å syntes at det var kult, sier Nhu.

Fortsatt er det ifølge Statistisk sentralbyrå færre en fire stykker som heter Tiger i Norge.

Trendy med fuglenavn

Dyrenavn har lange tradisjoner i Norge med navn som for eksempel Bjørn og Ulf (av ulv), men dette er navn som ligger langt nede på dagens topplister. Fuglenavn ser ut til å appellere mer til dagens foreldre. Populære fuglenavn er blant annet Lerke (60 norske kvinner heter dette) og Erle (927 norske kvinner heter dette). Men det er ikke alle fuglenavn som klinger like godt...

- Det er en grunn til at gjøk og sisik, trost og stær ikke blir brukt som navn. Det blir for hverdagslig. Når man velger et dyr som navn må dyret ha noe spesielt ved seg, det må være et staselig dyr. Jeg husker at det var noen som prøvde seg på navnet Kolibri for mange tiår siden uten å få det godkjent. Det er jo en veldig flott fugl. Det kan godt være at det hadde blitt godkjent som navn i dag, sier Utne.

Vakre blomsternavn

Blomsternavn har også hatt en oppblomstring de siste årene, og her er det mange å velge mellom. Kamille (40 norske kvinner heter dette), Iris (1332 norske kvinner heter dette) og Lilje/Lilja (38/307 norske kvinner heter dette) er bare noen av mulighetene.

- Lilje eller Lilja er blant de mest populære blomsternavnene for tiden. Jeg har fått flere henvendelser fra foreldre som vurderer å kalle barna sine dette, forteller Utne.

Guttenavn fra naturen:

Ønsker du et sjeldent blomsternavn har navneforskeren et godt tips.

- Et blomsternavn som ikke har blitt så mye brukt den siste tiden er Symre eller Symra. Det er noen eldre kvinner som heter dette i Norge i dag, men navnet har ikke kommet tilbake, forteller Utne.

I Symreslekten finner vi blant annet den kjente blomsten Hvitveis, også kalt Kvitsymre. 10 norske kvinner heter Symre og 6 heter Symra.

Naturnavn i Hollywood

Det finnes mange norske naturnavn å velge mellom, men trenden er enda mer utbredt i USA.

- I USA er det enda vanligere enn i Norge å bruke navn fra naturen. Naturnavn som er populære der er blant annet Lily, Diamond og Savannah. Mye av grunnen til at naturnavn slår an i Norge er nok at det har støtte i USA. Det er en internasjonal trend som føles veldig norsk fordi vi bruker norske ord, mener Utne.

Flere Hollywood-stjerner har latt seg inspirere av naturen når de har valgt navn til sine barn:

  • Kjendiskokken Jamie Olivers eldste datter lyder navnet Poppy (det engelske navnet på valmue), med det søte mellomnavnet Honey. Poppy Honeys lillesøster fikk også et navn fra naturen, og heter Daisy Boo. Daisy er det det engelske navnet på prestekrage.
  • Skuespiller Nicole Kidman og countrystjernen Keith Urban har datteren Sunday Rose sammen.
  • "Geri" Halliwell, kjent fra 90-tallsbandet Spice Girls har kalt datteren sin Bluebell Madonna. Bluebell er blåklokker på norsk.
  • Skuespiller Gwyneth Paltrow og artist Chris Martin har en datter som heter Apple (eple).

Les også:

Dette pakker du i sykehusbagen

Dette betyr navnet ditt

Babybildene du aldri har sett maken til

Her er navnene som funker i utlandet

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning