Gravides rettigheter i arbeidslivet

Når skal du fortelle sjefen at du er gravid?

Her er rettighetene gravide bør være klar over.

TILRETTELEGGING: Kanskje trenger du litt tilrettelegging av arbeidsdagen etter at du ble gravid. Da er det greit at sjefen tidlig er klar over dine behov.
TILRETTELEGGING: Kanskje trenger du litt tilrettelegging av arbeidsdagen etter at du ble gravid. Da er det greit at sjefen tidlig er klar over dine behov. Foto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

En graviditet er som regel en gledelig begivenhet, og for de fleste er det et stort problem å ikke rope den gode nyheten ut til omverdenen. Men noen ganger kan det være vanskelig å si noe også. Når sier du for eksempel til sjefen at du er gravid, og er dette noe du bør røpe på et jobbintervju?

Ikke lovpålagt

- Loven pålegger ingen å si i fra om at de er gravide - verken på intervjuet eller senere i arbeidsforholdet. Man må nesten føle på selv når man mener tidspunktet passer, sier rådgiver i Arbeidstilsynet Thomas A. Hansen til Foreldre og Barn.no

Kan ikke spørre

Og sitter du på jobbintervjuet med en liten bul på magen, trenger du ikke å bekymre deg for at de andre i rommet skal ta opp temaet graviditet hvis ikke du gjør det.

- Det er faktisk forbud mot å spørre om en arbeidssøker er gravid, og du kan la være å svare hvis du får spørsmål om dette. Du har heller ingen plikt til å svare på spørsmål om familiesituasjonen sin, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Debatt: Kan jeg få penger fra Nav samtidig som jeg får fra Lånekassen?

Skal ikke diskrimineres

Det kan være behov for omplassering hvis du på jobben utsettes for:

- Kjemiske stoffer

- Infeksjonsfare

- Stråling

- Sterk varme eller har svært tungt arbeid

- Kraftig risting for eksempel i anleggsmaskiner

Kilde: Arbeidstilsynet

Arbeidsgivere har ikke lov til å diskriminere direkte eller indirekte på grunn av graviditet eller foreldrepermisjon. Det innebærer blant annet at du:

- Ikke skal forbigås i forbindelse med en ansettelse

- Skal ha samme rettigheter og muligheter på jobb selv om du er gravid

- Ikke kan degraderes fordi du er i permisjon

- Har krav på samme informasjon om omorganiseringer når du er i permisjon

Kilde: Arbeidstilsynet og Likestillingsombudet

- Det er opp til kvinnen selv når hun velger å fortelle arbeidsgiveren sin om graviditeten, men likestillingsloven verner uansett gravide og nybakte foreldre mot ulovlig forskjellsbehandling, sier Sunniva Ørstavik. Du skal med andre ord ikke behandles dårligere enn ellers på grunn av graviditet, og verken menn eller kvinner skal behandles dårligere når de tar ut foreldrepermisjon.

- Det samme gjelder uttak av foreldrepermisjon utover den lovforbeholdte delen - for eksempel pappakvoten, sier Ørstavik.

Ikke noe fasitsvar

- Arbeidstakere har etter loven medvirkningsplikt. Ansatte skal også medvirke til et godt arbeidsmiljø - både for seg selv og andre. Dette gjelder naturligvis også når du ikke er gravid, sier Hansen. Bestemmelsene sier ikke noe om når en graviditet skal offentliggjøres, men i enkelte tilfeller kan det være nødvendig å si i fra tidlig.

- Det finnes ikke noe fasitsvar her. Det er nok mange faktorer - både individuelle og arbeidsrelaterte - som spiller inn på hva som er riktig for den enkelte, sier rådgiver i Arbeidstilsynet Thomas A. Hansen.

Trenger samarbeid

- Men før eller siden må nok sånne opplysninger gis. Først og fremst vil jo en graviditet bli synlig, og videre vil jo ofte forberedelser til å gå ut i foreldrepermisjon medføre søknader om foreldrepenger fra NAV. Da må arbeidsgiver gi en del opplysninger, samt at du i arbeidsmiljølovens forstand må varsle om uttak av permisjon, sier Hansen. Ifølge loven skal du gi beskjed senest fire uker i forveien ved fravær utover tolv uker, og senest tolv uker i forveien ved fravær utover ett år.

Tilrettelagt arbeidsdag

En annen grunn til å si i fra i god tid, er at du kan få behov for tilpassede oppgaver mens du er gravid. Kanskje får du også plager som gjør at du blir sykemeldt helt eller delvis.

Grunner til å si i fra tidlig:

- Mer forståelse for situasjonen

- Tilrettelagte arbeidsoppgaver

- Enklere ved eventuell sykemelding

- Positivt med åpenhet begge veier

- I slike sammenhenger vil det nok også være vanskelig å holde en graviditet hemmelig. Arbeidsgiver skal jo følge opp den sykemeldte og iverksette tiltak for at vedkommende skal kunne være i jobb så langt det lar seg gjøre, sier han.

Trenger dialog

For at arbeidsgiveren skal kunne gjennomføre nødvendig tilrettelegging, må han eller hun nødvendigvis ha kunnskap om den ansattes situasjon. Det er ikke rettferdig å forvente at sjefen forstår situasjonen din, hvis han eller hun faktisk ikke klar over at noe er forandret.

- Man må da inngå en dialog slik at partene i fellesskap kan komme frem til gode løsninger, sier Hansen.

Debatt: Hvordan får jeg permisjonen til å strekke seg et helt år?

Din interesse

- Noen gravide vil også ha arbeidsoppgaver som ikke harmonerer så godt med graviditet, blant annet fordi det kan føre til fosterskade. Da er det i ens egen interesse å si i fra om sin graviditet på et tidligst mulig tidspunkt, mener Hansen. Dette gjelder for eksempel deg som jobber med kjemiske stoffer som kan ha uheldig innvirkning på fosteret eller deg selv under graviditeten. Ofte vil det da være ønskelig med en omplassering til andre oppgaver i tiden før fødselen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Ni ting kvinner sier de aldri skal gjøre.

Ekle plager i svangerskapet

Ta en kjappis i dusjen

Så mye kan du legge på deg når du er gravid

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også