Hva vil du bli kalt?

Mamma eller mor?

Mamma og pappa blir stadig mer vanlig. Mor og far taper terreng.

MAMMA OG PAPPA: Noen synes mamma og pappa er barnslig, mens andre mener mor og far er for høytidelig.
MAMMA OG PAPPA: Noen synes mamma og pappa er barnslig, mens andre mener mor og far er for høytidelig. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

- Jeg tror nok mamma og pappa tar over, sier Eskil Hanssen, pensjonert førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Ikke nok med at man skal bestemme seg for hva barnet skal hete. Man må også finne ut hva man vil kalles selv, for det tar ikke lang tid før barnets første ord kommer trillende.

Del på TwitterHva vil DU at barnet ditt skal kalle deg? STEM HER

Mindre formelt

Talespråket går stadig mot det mer hverdagslige, og mor oppfattes ofte som mer formelt. I likhet med andre formelle former, kan også mor være på vei ut.

- Tiltaleformen De og Dem har nesten forsvunnet. Det å bruke titler er helt ute når det gjelder tiltale. Man hører jo ikke lenger noen som sier "Kunne Direktøren gå igjennom disse papirene", sier Hanssen.

Min far eller faren min

Ikke nok med at det er forskjell på å si far og pappa. Det er også forskjell på å si min far og faren min.

- I enkelte sosiale grupper kan man kanskje tenke seg å si min mor og min far, noe som er litt høytidelig og gammeldags. Nå er det mer vanlig med det mer uformelle mora mi og faren min. Her vil det jo selvfølgelig også være regionale forskjeller. I dialekten i Fauske der jeg vokste opp, var det helt uvanlig å si min mor. Da tror jeg man måtte være sønn av banksjefen eller noe lignende, sier Hanssen.

Høytidelige mor og far

KUL MAGE: Snart mamma. Eller mor?
KUL MAGE: Snart mamma. Eller mor? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Setter man opp mor og far som det mest høytidelige, så vil mamma og pappa komme etterpå, og nederst mutter'n og fatter'n.

- Så virker selvfølgelig dialekt og situasjon inn i tillegg, sier Hanssen.

Man kan for eksempel tenke seg en sønn som sier mor eller mamma hjemme, men bruker konsekvent mutter'n når han forteller om henne til kamerater.

Barn snakker hverdagslig

- Når barn snakker med barn, vil språkbruken være mer hverdagslig, sier språkforskeren.

I talens verden har situasjonen mye å si.

- For noen år siden intervjuet vi folk i Oslo og der var vi borti noen godt skolerte som sa mutter'n og fatter'n. Det var en som var veldig høyt utdannet, men da intervjusituasjonen var veldig uformell og han snakket om ting hjemmefra, brukte han mutter'n og fatter'n.

Morsan

I tillegg har man spesielle varianter av våre foreldre. Noen steder i Norge er påvirkningen utenfra større enn andre. Arbeidsinnvandring fra Sverige kan være et eksempel.

- Min far sa konsekvent morsan til moren sin. Antagelig fordi Fauske tidligere hadde vært en gruveby med mange svenske arbeidere.

Les også:

Dette kan babyen spise

Tatoverer barnas navn på kroppen

Hva skal barnet hete?

Nå skal jentenavn slute på a

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen