Fødselsfotografering

Lei en fotograf til fødselen

Stadig flere amerikanere leier en profesjonell fotograf til fødselen. GRAVID-fotograf mener trenden er på vei til Norge.

BLINKSKUDD: Rebecca og Jose får se babyen sin for første gang. De visste ikke på forhånd hvilket kjønn de ventet, og blir både glade og overrasket når de ser at det er en liten gutt.
BLINKSKUDD: Rebecca og Jose får se babyen sin for første gang. De visste ikke på forhånd hvilket kjønn de ventet, og blir både glade og overrasket når de ser at det er en liten gutt. Foto: FOTO: Amanda Saldarelli
Publisert Oppdatert

Når babyen dere har ventet på i ni måneder endelig kommer, kan det være overveldende både for mor og far. Det er nok mange fedre som har fått høre det i etterkant, dersom de glemte å ta bilder av de første dyrebare minuttene med den lille hjerteknuseren. Og hvis far husker å ta bilder, er det gjerne med skjelvende hånd.

Resultatet blir et uskarpt bilde dominert av blod og grelle sykehusfarger. Ikke noe du henger på veggen, med andre ord.

Skummelt og spennende

Amerikanerne er kjent for å leie inn folk til det meste, og nå er det - ifølge The New York Times - stadig flere som hyrer en profesjonell fotograf til fødselen.

- De to dagene jeg selv fødte barn, er de to viktigste dagene i livet mitt. Dessverre har jeg ingen vakre bilder fra fødestua, sier den New York-baserte fødselsfotografen Amanda Saldarelli.

- Folk fotograferer jo alle andre viktige hendelser i livet sitt, så en fødsel skulle ikke være noe annerledes, mener hun.

- Tidligere har jeg hovedsakelig tatt bilder av nyfødte, men det er mye mer utfordrende å fotografere en fødsel. Da har du mye mindre kontroll over lys og komposisjon, og du må handle raskt. Hvis du går glipp av et øyeblikk, er det borte for alltid. Det er både skummelt og spennende, sier Saldarelli til Foreldre & Barn.

Derfor leide jeg fødselsfotograf:

- Jeg ønsket å leie en fotograf til fødselen fordi jeg ville fange det vakre og følelsesmessige ved fødselen på bilder. Jeg visste på forhånd at jeg kom til å ønske min manns fulle oppmerksomhet underveis, så det var ikke et alternativ at han skulle ta bildene. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. I ettertid har vi mulighet til å se hele historien fra når sønnen vår Alexander ble født - og vi kan dele den med andre, forteller amerikanske Rebecca til Foreldre & Barn. Hun leide inn Amanda Saldarelli til sin fødsel.

Hun fnyser av dem som sier at fødsler er for ekkelt til å fotograferes.

Flere oppdrag i Norge

Magasinet GRAVID har hatt fødselsdokumentarer på trykk i hvert nummer siden oppstarten for 15 år siden.

Mange av fødslene er det fotograf Eva Rose som har fotografert. Hun har tatt fødselsbilder i 12 år, og så langt har hun fotografert hele 30 fødsler.

- Jeg var med på min første fødsel da jeg var åtte år gammel, da min lillesøster ble født. Siden den gang har jeg vært fascinert av fødsler, forteller Rose, som ikke har egne barn.

GOD STØTTE: Her får Rebecca god støtte av både mannen Jose og doula Robin mens riene er som verst.
GOD STØTTE: Her får Rebecca god støtte av både mannen Jose og doula Robin mens riene er som verst. Foto: FOTO: Amanda Saldarelli

Den siste tiden har fotografen også begynt å ta private oppdrag. Hun har fått flere henvendelser fra norske mødre som ønsker at hun skal dokumentere fødselen deres.

FØRSTE FØDSEL: Fotograf Eva Rose var tilstede da lillesøster ble født. Da var hun bare åtte år gammel. Siden den gang har hun vært fascinert av fødsler.
FØRSTE FØDSEL: Fotograf Eva Rose var tilstede da lillesøster ble født. Da var hun bare åtte år gammel. Siden den gang har hun vært fascinert av fødsler. Foto: FOTO: Privat
FØDSELSFOTOGRAF: Eva Rose har ingen barn selv, men har fotografert 30 fødsler.
FØDSELSFOTOGRAF: Eva Rose har ingen barn selv, men har fotografert 30 fødsler. Foto: FOTO: Privat

- Jeg tror dette er en trend som kommer til å slå an i Norge også. Mange synes det er greit å slippe å ta bilder selv. Hvis mennene skal ta bilder, blir det sjelden bra, mener Rose

- Leier du en fotograf til fødselen, får du helt unike bilder fra det første møtet mellom foreldre og barn. For eksempel det sekundet mor får barnet på brystet for første gang, det ansiktsuttrykket hun har da er det verdifullt å fotografere.

Opptil 10 000 kroner

Siden oppstarten i februar har amerikanske Amanda fotografert gjennomsnittlig en fødsel i måneden. Prisen for en fødselspakke starter på 1000 dollar, eller ca. 6000 norske kroner. Det inkluderer at Amanda er på vakt og tilgjengelig i tiden rundt termin, selve fotograferingen, redigering av bilder og høyoppløselige bilder digitalt. Omtrent halvveis i svangerskapet bestiller de gravide fødselsfotografering, for å sikre seg at Amanda er ledig når de har termin.

- Hvorfor leier folk en fotograf til fødselen?

- For å huske detaljene ved den mest fremragende opplevelsen de noen gang kommer til å ha. Bilder kan fremheve små detaljer du kanskje ikke oppdaget på det aktuelle tidspunktet, men som bringer deg rett tilbake i tid og forsterker minnene når du ser det igjen, forteller Amanda.

Eva Rose tar betalt mellom 3000,- og 10 000,- for en fødsel, avhengig av hvor lang reisevei det er til sykehuset, hvor lenge hun må være på vakt og lignende.

Knips, hodet er på vei ut

Synes du det høres slitsomt ut med en fotograf som løper rundt og knipser løs mens riene er som verst? Fotograf Eva Rose forteller at de fleste fødende ikke merker at hun er der, en gang.

- Som oftest står jeg i et hjørne og er helt stille, som en flue på veggen. Men hvis den fødende vil prate og involvere meg mer, så er ikke det noe problem heller. Mange ganger har jeg massert fødende kvinner som jeg nettopp har møtt, forteller hun.

Mens de amerikanske fødselsfotografene er litt mer konservative, tar Rose gjerne bilde i det hodet er på vei ut - det blir ofte de kuleste bildene.

- De fødende jeg har fotografert, har ikke vært redd for sånne bilder. De synes bare det er fascinerende og morsomt å ha, sier Rose.

Svart-hvitt-bilder

Et godt tips hvis du ønsker å ta vakre fødselsbilder selv, er å redigere dem i svart-hvitt.

FØRSTE MØTE: Brad ser på sin datter Angelina like etter at hun er født. Mamma Jenna klarer ikke slutte å smile.
FØRSTE MØTE: Brad ser på sin datter Angelina like etter at hun er født. Mamma Jenna klarer ikke slutte å smile. Foto: FOTO: Amanda Saldarelli

- Jeg synes svart-hvitt-bilder gjør seg best når man skal dokumentere en fødsel. Det skjuler noe av sølet, og fokuset blir heller på mirakelet og babyen, mener Amanda.

- De fleste vil jo slippe å se blod på bildene, sier Eva Rose.

- Og dét er det masse av under fødselen.

Les også:

Morsomme babybilder

Babybildene du aldri har sett maken til

Advarer mot hårløse fødsler

Menn og fødsel - dette sier pappa på fødestua

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning