Kjøpe barnevogn

Finn den perfekte barnevognen

Her får du hjelp til å finne vognen som passer for deg.

FINN DIN VOGN: Det er ikke lett å lete jungelen av vogner. Her er trendvognen Stokke Xplory, trehjulingen Baby Travel Amsterdam og Bugaboo Cameleon som har svingbare hjul.
FINN DIN VOGN: Det er ikke lett å lete jungelen av vogner. Her er trendvognen Stokke Xplory, trehjulingen Baby Travel Amsterdam og Bugaboo Cameleon som har svingbare hjul. Foto: FOTO: Produsentene
Sist oppdatert

Gode råd før du kjøper

  • Prøv å slå vognen sammen og opp igjen.
  • Sjekk bredden på vognen. Går den inn der du vil, som i kjellerinngangen, på nærbutikken og i bilen?
  • Sjekk tyngden på vognen. Hvis du må bære vognen mye, som opp og ned trapper og inn og ut av bil, er det en fordel at den ikke er for tung.
  • Sjekk tilgjengelig ekstrautstyr til vognen, som regntrekk, myggnetting og lignende. Kan tilbehøret på vognen lett tas av og vaskes?
  • Er det plass til handleposer eller annet utstyr under vognen?
  • Velg en vogn som har vind- og vanntette tekstiler, og som tåler nordisk klima.
  • Skal vognen brukes til soving i barnehagen, bør den være romslig og ha full liggestilling.
  • Sjekk om bagen passer til dine behov. Hvis du får en baby som skal være mye ute i vognen på vinteren, er det viktig at det er plass til ønsket vinterpose. Noen vinterposer tar stor plass og krever stor bag.
  • Bli bevisst på detaljer som er viktig for deg. Er det for eksempel stor høydeforskjell på dem som skal trille, er det lurt å ha en vogn med regulerbart håndtak.
  • By eller land? Grusveier med dårlig måking om vinteren stiller andre krav til en barnevogn enn bar asfalt.
  • Er det viktig at vognen er billig? Kjøp brukt! Dersom du kjøper en brukt vogn, bør du gå grundig gjennom alle funksjonene til vogna for å forsikre deg om at den er i god stand.
  • Tenk mer på barnets sikkerhet og komfort, enn om du tar deg godt ut med vognen.
  • Har du to småbarn? Vurder en tvillingvogn.

Hvor mange hjul?

Tre eller fire, punkteringsfrie eller med luft, med eller uten sving, store eller små? Det finnes et stort utvalg barnevognhjul:

Vogn med tre hjul

+ Enkle å styre, spesielt i litt ulendt terreng.

- Ofte ikke så vind- og værtette som andre vogner.

- Kan være litt mindre stabile enn vogner på fire hjul.

Her er en testvinner med tre hjul.

Vogn med bevegelige fremhjul

+ Enkle å styre, men det er avhengig av størrelsen på hjulet og underlaget.

+ Du kan «låse» hjulet på de fleste vogner hvis det trengs.

- Bevegelig fremhjul fungerer dårlig i store snømengder eller på humpete veier. Små hjul og bevegelige fremhjul er vanskelige å trille med i bløtt og ujevnt underlag, som i snø, i skogen, i sand eller på grus.

Vogn med fire hjul

+ Stabil og robust.

+ Passer godt til nordisk klima med snø og vind.

+ Enkel å kjøre på alle typer underlag.

Her er en testvinner med fire hjul

Joggevogn

Store hjul og håndbrems

Joggevognene er spesialkonstruert for løpeturer.

De har store, spesialkonstruerte hjul, håndbrems og er laget i lettvekts aluminium. Disse vognene har ofte ikke samme komfort som andre vogner.

Sportsvogn

Fra barnet er 8 måneder.

For større barn, fra ca. 8 måneder, som ikke lenger vil ligge i bag. Pass på at vognen har en god liggestilling og kalesje.

I vinterhalvåret er det en fordel med en sportsvogn hvor du enkelt kan gjøre det lunt for barnet.

– Til vinterbabyer, som skal sove mye ute i vogna, kan det være lurt å velge en vogn med bag som har god plass til vinterposen.

Duovogn, kombivogn, trehjuling, firehjuling, søskenvogn, tvillingvogn, joggevogn eller dypvogn? Vi guider deg til rett valg i jungelen av muligheter.

Ta denne testen for å finne ut hvilken barnevogn som passer best for deg.

Interesser og bosted

Valg av barnevogn er viktig. Men hvordan finne den rette? Hva som er den optimale barnevognen bestemmes av hvor du bor, interesser og hvordan du lever.

- Mens folk i storbyene ofte velger trendvogner, som Bugaboo Cameleon, Brio Go og Urban jungle Mountain Buggy, velger folk på bygda mer tradisjonelle og klassiske vogner, som Emmaljunga City Cross, Brio Happy og Simo duo, forteller Iselin Fredriksen, assisterende butikksjef i en av Baby Shops butikker i Oslo.

Husk at populære vogner ikke nødvendigvis er gode vogner. Flere populære vogner har fått stryk i tester.

Del på Twitter

Del på Facebook Del



Trendy i sør - tradisjonelt i nord

Forskjeller mellom by og land blir også bekreftet av Ronny Bakken, innkjøpsansvarlig for vogner hos butikkjeden Barnas Hus. I Oslo selges det ifølge Bakken desidert mest trehjulinger. Kundene i Stavanger foretrekker trendvogner, mens tromsøværinger vil ha tradisjonelle vogner med fire hjul.

- I Norge ser kundene generelt mer på funksjonalitet enn trender, sier Bakken. Han forklarer dette med at nordmenn er mye mer utendørs på trilletur sammenlignet med foreldre i mange andre land.

Valg av hjul

Praktiske behov bør tenkes gjennom før du går til innkjøp av barnevogn, råder Fredriksen.

Går du mye i skogen, er det for eksempel godt å ha en vogn med store hjul. Til bybruk er nette og lette trendvogner, med mindre hjul, praktiske.

Vogn til vinterbabyer

Hvis du skal trille mye ute på vinterstid, kan det være lurt å investere i en mer robust vogn med en romslig bag, hvor babyen har det lunt og godt.

- Til vinterbabyer, som skal sove mye ute i vogna, kan det være lurt å velge en vogn med bag som har god plass til vinterposen, sier Fredriksen.

Duovogner har ofte noe større bag enn kombivogner.

Plass i bilen?

Fredriksen råder også gravide til å ta med seg bilen når de skal kjøpe vogn.

- Det er en fordel at du får plass til både vognen og litt bagasje i bilen samtidig, sier Fredriksen.

Kjøper mye brukt

- Bruktmarkedet vokser, sier Lene Kallum i Finn.no. Selv om mange foretrekker ny vogn, er det stadig flere som kjøper brukt. Bare i løpet av det siste året har det vært en økning på over tjue prosent i antall publiserte annonser med barneutstyr på nettstedet Finn.no. Det mest populære søkeordet innen barneutstyr er Emmaljunga, opplyser Kallum.

- Når du har små barn som vokser fort, kan det være mye å spare på å kjøpe brukt. Mange av tingene som selges, er veldig pent brukt. Du kan også finne vogner du ikke får kjøpt i butikken, som retrovogner fra 50-, 60- og 70-tallet, sier Kallum

På bruktmarkedet er det også barnevogner som gis bort.

Trenger du søskenvogn?

Vekt og størrelse blir ekstra viktig om du får tvillinger eller to tette. Husk at du skal kunne løfte vognen inn og ut av bilen, opp trapper og kanskje opp og ned fra en kjeller.

Vogna bør få plass i bilen, og det er også praktisk om du kommer deg greit inn og ut av for eksempel nærbutikken eller utgangsdøra. Smale modeller er ofte mer hendige i bruk.

Det finnes vogner som kan gjøres om fra ettbarnsvogn til tvillingvogn - og omvendt.

Mange tvillingvogner fungerer som kombivogner, hvor du kan sette en bag i den ene sittedelen. Separate ryggstøtter og fotbrett gjør at barna i vognen kan sitte og ligge, uavhengig av hverandre

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2010, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også