Barnet kommer til å tilbringe mye tid i vognen, og dere kommer til å bruke mye tid på å trille. Derfor er valget av barnevogn svært viktig. Men det er med barnevogner som med biler; det kommer nye modeller hele tiden. Skal du kjøpe vogn for aller første gang, kan det være vanskelig å vite hva du skal se etter og hva du bør legge vekt på.

Begynn med å tenke gjennom hverdagssituasjonen din. Sett opp en sjekkliste over hvilke egenskaper det er viktig at vognen har. Tenk nøye gjennom hvor og til hva du skal bruke vognen.

Hvor og hvordan dere bor er viktig. Bor dere i fjerde etasje uten heis, sier det seg selv at vognen må ha en løs og lett bag til den lille. Skal du gå mye i trapper kan det være lurt å velge et vanlig styre eller teleskopstyre, fremfor et vippestyre. (Det har skjedd alvorlige ulykker der vippestyret har gitt etter ved slik belastning.) God lagringsplass er viktig i forhold til størrelsen på vognen. Kjører dere bil eller offentlig transport, kommer dere til å være mye ute i skog og mark, på kafé og shopping - eller begge deler? Dette er viktige ting å ta stilling til.

Vekten på vognen er alfa omega, særlig hvis du bærer den mye ut og inn av bilen. Klima er også et viktig punkt. Mange vogner er produsert i land med et helt annet klima enn her i Norge. Snø og vintertemperatur kan skape problemer for trendvogner med små hjul og liten plass til vinterpose. Desto større hjul vognen har, desto enklere triller de i vanskelig terreng. Skal du trille mye i ulendt terreng, kan det også være lurt å velge lufthjul. Selv om de kan punktere, blir komforten for både passasjer og den som triller mye bedre.

Før du kjøper:

* Prøv å slå vognen sammen, og opp igjen.

* Sjekk om vognen får plass i bilen. Hvor enkelt er den å plassere, må hjulene tas av etc.

* Sjekk bredden på vognen. Går den inn der du vil, for eksempel i heisen eller nærbutikken?

* Sjekk detaljene som er viktig for deg. Er det for eksempel stor høydeforskjell på dem som skal trille, er det lurt å ha en vogn med regulerbart håndtak, såkalt teleskopstyre.

* Har nærmiljøet mange bakker, er det lurt å ha en god håndbrems.

* Skal du trille mye på ujevnt underlag, kan det være lurt med god fjæring.

* Er kalesjen stor nok, og kan den strammes ordentlig? Den skal beskytte barnet mot sol og regn.

* Sjekk tilgjengelig ekstrautstyr til vognen.

* Er det viktig at vognen er billig? Kjøp brukt!

Les hele saken