Navnevalg

Kjendiser gjør navn populære

Kjendiser, kongelige og idrettsstjerner har stor påvirkning på navnetrendene, men ikke når navnene er for vanlige.

NYTT TRENDNAVN?: Foreløpig er det kun 22 norske kvinner som heter Estelle, men navneforsker Gulbrand Alhaug tror vi kommer til å se en økning i bruken av navnet.
NYTT TRENDNAVN?: Foreløpig er det kun 22 norske kvinner som heter Estelle, men navneforsker Gulbrand Alhaug tror vi kommer til å se en økning i bruken av navnet. Foto: Kungahuset.se
Publisert Oppdatert

Foreldre har mye å ta hensyn til når de skal velge et navn til barnet. Skal det kalles opp etter besteforeldrene? Ha et navn som passer sammen med søsknenes navn? Eller kanskje ha et trendy navn?

Det er mye som er med på å bestemme navnetrendene, deriblant kjendiser. Navneforsker Jørgen Ouren ved Statistisk sentralbyrå forteller at kjendiser og deres barn kan inspirere foreldre til å kalle barnet sitt det samme.

- Forutsetningen er at navnet har et potensial som bare mangler at noen puster til gloa. Ingen kjendis i verden kan få liv i navn som Mette eller Marit, som er steindødt. Men Vegard (Ulvang), Andrine (Flemmen), Tomine (Harket) og Noah (Solskjær) er alle eksempler på eksempelets makt. Poenget er ikke oppkalling, men at man blir minnet på at det aktuelle navnet finnes, sier Ouren til Foreldre & Barn.

Flere Estelle i Norge?

Det ble stor oppmerksomhet rundt navnevalget til den nye svenske prinsessen Estelle tidligere i år. I Sverige er det per i dag 1216 kvinner som heter Estelle, men i Norge er navnet mindre vanlig. Kun 22 norske kvinner heter dette.

- Ved hjelp av folketellingen for 1910 ser vi at de to første som het Estelle i Norge kom fra Sverige og USA, og bodde i Vestfold, forteller professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Gulbrand Alhaug.

Alhaug tror vi kan se en økning i bruken av navnet Estelle i Norge.

- Norske navnetrender kommer ofte fra Sverige. Det som er spesielt spennende med Estelle er om navnet kommer til å bli uttalt med stum e eller ikke på norsk. På norsk er det vanlig å uttale e'en, men ikke på svensk. Vi sier for eksempel Charlotte, mens svenskene sier Charlott, men skriver Charlotte, forklarer Alhaug.

Arve Hjelseth, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, tror også flere har fått øynene opp for Estelle.

- Estelle er en type navn som kan få et oppsving i Norge. På den annen side tror jeg at kongehusenes gjennomslagskraft kanskje er mindre enn før, så det er langt fra sikkert.

Har du tips til spesielle og uvanlige navn? Delta i debatten her.

Eksempler på kjendisnavn som har blitt populære

- Leah: Prinsesse Märtha Louise fikk datteren Leah Isadora i 2005. Navnet økte sterkt i bruk fra midten av 2000-tallet, og svært få het dette før år 2000. Leah var på topp i 2008 og er i dag det 12. mest brukte jentenavnet i Norge.

- Tomine: Popstjernen Morten Harket fikk datteren Tomine i 1993. Da fikk navnet et kraftig oppsving, og har fortsatt å vokse fram til i dag.

- Noah: Fotballspiller Ole Gunnar Solskjær fikk sønnen Noah i 2000. Da eksploderte bruken av navnet, som i dag er det niende mest brukte guttenavnet i Norge.

Kongelige navn

Gulbrand Alhaug, forfatter av Nordens største navneleksikon "1001 navn", kan fortelle at vi har flere eksempler på norske kongelige navn som har blitt populære.

- Da kong Harald, prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild ble født på 30-tallet var alle disse tre navnene på vei nedover, men de fikk en ny oppsving med de kongelige fødslene. Det samme ser vi til dels med dronning Sonja. Da hun giftet seg med kong Harald i 1968 var navnet på vei tilbake. Det hadde blitt populært i mellomkrigstiden med kunstløperske Sonja Henie, og med dronning Sonja ble det igjen populært.

Idrettsnavn

Idrettskjendiser har i likhet med kongelige hatt stor påvirkning på navnetrendene.

- Det var mange som kalte sønnene sine Vebjørn etter at Vebjørn Rodal tok gull i Atlanta i -96. Vi ser ikke det samme med Petter Northug, fordi Petter er et så vanlig navn, forklarer navneforsker Gulbrand Alhaug.

Idrettshelten Bjørn Dæhli har heller ikke et spennende nok navn til at foreldre begynte å kalle barna sine Bjørn under hans storhetstid, men det har kona hans Vilde.

- Vilde vokste fra under 0,2 prosent til over 1 prosent tidlig i 1990-årene. En av årsakene kan ha vært at Bjørn Dæhlie giftet seg med en som het Vilde på denne tiden, forteller sosiolog Arve Hjelseth.

Påvirket av TV-serier og bøker

TV-serier og bøker er også med på å styre navnetrendene. Fornavnet Emma kom med et brak våren 2003 da Rachel og Ross fikk datteren Emma i den populære TV-serien "Friends". 2011 er tredje år på rad at dette jentenavnet ligger helt øverst på navnetoppen. I dag er det 8734 norske kvinner som heter Emma.

Navnet Hermine fikk et kraftig oppsving i forbindelse med de populære " Harry Potter"-bøkene. Hermine er en av Harrys bestevenner i bokserien, og da den første boken kom på norsk i 1999 fikk norske foreldre øynene opp for navnet. Nesten ingen het Hermine før år 2000, men i dag er det 473 norske kvinner som heter det.

Les også:

161 norske barn mangler fornavn

Dette betyr navnet ditt

De fleste navn er lovlige

Navnene ingen andre barn har

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning