Graviditet:

Ikke si dette til gravide

Det er ikke alt som faller i god jord hos gravide. Og det er kanskje ikke så rart?

BRUK HUE: Det går an å tenke seg om litt før du snakker.
BRUK HUE: Det går an å tenke seg om litt før du snakker. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det er ingen tvil om at en kvinnes kropp forandrer seg når hun blir gravid - både fysisk og psykisk.

Siden det kan være en stor påkjenning, er det ofte greit å vokte sine ord innimellom.

Det er jo en kjent sak at gravide kan være litt hormonelle.

Nettstedet iVillage.com spurte sine lesere hva som var det verste de hadde hørt under sine svangerskap.

Her er noen av bidragene fra leserne:

* En kvinne ved bassenget til den gravide: "Du må vente ei jente - de sier jo at jentebabyer stjeler mammaens skjønnhet".

* Da vi annonserte at vi var gravide svarte svigerfaren min: «Det var jaggu på tide, jeg som trodde dere trengte biologiundervisning.» Sannheten var at vi hadde prøvd i årevis og at jeg hadde gått på hormonsprøyter i seks måneder.

* En uke før jeg fødte mitt første barn kom to jenter bort til meg: «Hvorfor bruker du ikke mammaklær? Det bør du gjøre.» Deretter lo de og gikk av gårde. Sannheten er jo at jeg brukte mammaklær, men at de ikke passet lenger.

Les også:

Her er ja-listen - dette kan gravide spise

Slik blir du gravid

Så mye skal gravide opp i vekt

Alt om ultralyd

Velg riktig graviditetstest

* En gammel dame kikket på meg, ristet på hodet og sa: «Dere unge jenter må vite at det er andre ting å gjøre om vinteren, så hadde du ikke havnet i din situasjon.» Jeg fortalte henne at jeg var i midten av 20-årene og hadde vært godt gift i tre år.

* Svigerfaren min sa til meg: «Ordentlige kvinner trenger ingen smertelindring når de føder.» Jeg kikket på han og svarte: «Ordentlige menn vet når de skal holde kjeft.»

* Da jeg kom ut av dusjen her om dagen sa mannen min at jeg så ut som en gravid orangutang. Han la kjapt til at han ikke mente noe negativt med det. Men hvordan i alle dager kan man si det som en positiv ting?

* Da jeg skulle på ultralyd 20 uker inn i graviditeten fortalte jeg en kvinnelig kollega at jeg gruet meg. Hun presterte å fortelle meg i detalj hvordan hun spontantaborterte for 17 år siden.

* Da jeg slet med morgenkvalme og trøtthet sier kollegaen min til meg: «Jeg vet ikke om jeg vil bli sett sammen med deg, sånn som du ser ut.» Og forrige fredag spurte hun meg om jeg i det hele tatt børster håret, siden det ser ut som om jeg akkurat har hatt sex på parkeringsplassen før jobb.

LUKK ØRENE: Du skal høre mye når du er gravid. Det lureste er kanskje å prøve å overse noen av de dummeste kommentarene.
LUKK ØRENE: Du skal høre mye når du er gravid. Det lureste er kanskje å prøve å overse noen av de dummeste kommentarene. Foto: Foto: Colourbox

Også i forumet Babycenter.com lister de opp ting du ikke bør si til gravide:

* Herregud, du må jo bare vente tvillinger?

* Jeg tipper du får ei jente. For når man venter jente blir man liksom stor i hele kroppen.

About.com lister opp ti ting du ikke bør si til gravide kvinner. Her er de tre beste:

* «Da jeg var gravid...» Alle har sine historier fra egen graviditet. Men det er ikke alltid like spennende.

* «Å være på overtid er ikke så ille da.» Jo, det er faktisk det. Kanskje ikke ille for deg, men helt klart kjipt for meg.

* «Ikke sitt der. Kanskje vannet ditt går.» Men, herregud, jeg kan da ikke unngå å sitte på stolene dine eller sofaen din selv om jeg snart har termin.

Det er ikke alle som er flaue over hva de sier til gravide. Ta en titt på videoen under fra Garfunkel & Oates:

Har du tråkket i salaten før, eller er du gravid og fått høre diverse ting? Del gjerne erfaringer i kommentarfeltet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning